Επίδειξη δύναμης από την Κίνα, η οποία έθεσε σε τροχιά το οπλικό της σύστημα, αφήνοντας έκπληκτους τους αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Οι Financial Times ανέφεραν το Σαββατοκύριακο ότι η Κίνα δοκίμασε μια νέα διαστημική δυνατότητα, εκτοξεύοντας υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά.
Η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο. Η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή. Ο πύραυλος έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του.
Η χώρα είχε ανακοινώσει επίσημα την 77η και 79η εκτόξευση του πυραύλου Long March 2C τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά δεν υπήρξε ανακοίνωση για 78η εκτόξευση.
Δείτε επίσης: NASA: Η εκτόξευση του πυραύλου SLS θα καθυστερήσει μέχρι το 2022
Windows 10 τέλος, απομένει μόλις ένας χρόνος υποστήριξης
Κομήτης θα κάνει μια θεαματική προσέγγιση τον Οκτώβριο
Εκτόξευση του Europa Clipper για ανίχνευση ζωής στην Ευρώπη!
Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτή η εκτόξευση από την Κίνα έγινε μυστικά και η χώρα έστειλε σε τροχιά τον υπερηχητικό πύραυλο.
Ο πύραυλος έκανε το γύρο της Γης και άρχισε να κατευθύνεται προς το στόχο του, αλλά κατέληξε περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times η δοκιμή αυτή έδειξε ότι η Κίνα έχει σημειώσει “εκπληκτική πρόοδο στα υπερηχητικά όπλα” και ότι η τεχνολογία της είναι πολύ πιο προηγμένη από αυτό που πίστευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικός στα πυρηνικά όπλα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δήλωσε στους Financial Times ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να “αναιρέσει” τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας.
Άλλος ειδικός αναφέρει ότι αυτή η τεχνολογία είναι σημαντική όχι μόνο λόγω της ταχύτητας, αλλά και λόγω του low flight profile, που είναι πραγματικά καλό για την αποφυγή επίγειων αισθητήρων.
Δείτε επίσης: Μίνι πύραυλος πετάει μέσω ενός μικροσκοπικού υπολογιστή πτήσης
“Οι ΗΠΑ βασίζονται σε μερικούς από αυτούς τους αισθητήρες και εάν αυτό εκτοξευόταν σε πραγματική κρίση, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα μπορούσαν να εντοπίσουν την εκτόξευσή του, αλλά δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν αξιόπιστα τη διαδρομή πτήσης..“.
Επιπλέον, οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να κάνουν πολλούς ελιγμούς κάτι που καθιστά πιο δύσκολη την παρακολούθηση και την αντιμετώπισή τους.
Ο Drew Thompson, πρώην Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας δήλωσε ότι αυτή η δοκιμή της Κίνας “πραγματικά θα αλλάξει τους στρατηγικούς υπολογισμούς των ΗΠΑ“.
Ο κ. Thompson τόνισε ότι αν η Κίνα κάνει πολλαπλές δοκιμές στέλνοντας υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά και βελτιώσει την ακρίβεια, τότε “αλλάζει το παιχνίδι με έναν τρόπο που ελάχιστα άλλα έχουν αλλάξει πραγματικά την ισορροπία“.
“Όταν αρχίζει να λειτουργεί και να είναι αξιόπιστο, θα υπονομεύσει τις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες και θα καταστήσει τις ΗΠΑ ευάλωτες“.
Δείτε επίσης: Η εξέγερση των μηχανών: Τοποθετούνται όπλα σε σκυλιά ρομπότ
Ο Michael Shoebridge, διευθυντής άμυνας, στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας στο Australian Strategic Policy Institute, δήλωσε ότι οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι(ICBM) που φέρουν πυρηνικά όπλα “παραμένουν εξαιρετικά ικανά όπλα μαζικής καταστροφής από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αμυνθούμε“.
Τα νέα όπλα, όμως, θα χρειαστούν νέες προσεγγίσεις ως προς την αντιμετώπιση.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει συστήματα άμυνας για παραδοσιακούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, και έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την υπερηχητική τεχνολογία, όμως το κατά πόσον είναι σε θέση να αμυνθούν αποτελεσματικά έναντι υπερηχητικών πυραύλων είναι άγνωστο.
Αλλά ο κ. Michael Shoebridge, διευθυντής άμυνας, στρατηγικής και εθνικής ασφάλειας στο Australian Strategic Policy Institute, τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ θα παραμείνουν ικανά να χτυπήσουν κινεζικούς στόχους “και έτσι θα παράσχουν έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα στο Πεκίνο που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει αυτά ή άλλα επιθετικά πυρηνικά όπλα εναντίον των ΗΠΑ“.
Στην εφημερίδα της Κυριακής, οι Global Times ανέφεραν ότι η Κίνα προσπαθεί συνεχώς να μειώσει το χάσμα με τις ΗΠΑ σε ορισμένες βασικές στρατιωτικές τεχνολογίες καθώς η ασιατική χώρα αναπτύσσει συνεχώς την οικονομική και τεχνολογική της δύναμη.
Η Κίνα δοκίμασε τον υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά και φαίνεται να κάνει άλματα στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, καθώς τη θεωρεί κρίσιμη για να αμυνθεί μπροστά στην αμερικανική πρόοδο στις υπερηχητικές και άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες.
Πηγή: news.com.au