ΑρχικήinetMark Zuckerberg: Η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Mark Zuckerberg: Η Κίνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, πήρε σαφή θέση κατά του μοντέλου διαδικτυακού κανονισμού της Κίνας, ισχυριζόμενος ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρεί ότι χώρες όπως η Κίνα, είναι λιγότερο δημοκρατικές από τις δυτικές χώρες και ότι είναι επικίνδυνο να διαδίδουν τέτοιου είδους μοντέλα.

Mark Zuckerberg: Η Κίνα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thierry Breton ανέφερε: «Αυτή η εξάπλωση είναι πολύ επικίνδυνη. Ανησυχώ για την επέκταση αυτού του μοντέλου σε άλλες χώρες. Το καλύτερο αντίδοτο είναι να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανονισμών που θα ξεκινήσει από τις δυτικές δημοκρατικές χώρες και θα γίνει πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.»

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό της «κόντρας» του με την Κίνα, καθώς τον προηγούμενο χρόνο ο Mark Zuckerberg σε προσπάθεια να εμποδίσει την Κίνα, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην επιτραπεί σε αυτή τη χώρα να έχει επιρροή στους κανονισμούς του διαδικτύου. Επιπλέον, τον περασμένο Οκτώβριο, κατήγγειλε το Tik Tok, για κυβερνητική λογοκρισία μέσω μηνυμάτων για διαδηλώσεις στο Hong Kong.

Όταν ο Breton απέρριψε τα σχέδια του Mark Zuckerberg αναφορικά με ένα πλαίσιο κανονισμών για την πλατφόρμα, το κλίμα μεταξύ τους άλλαξε ελαφρώς. Ο επίτροπος ζήτησε ένα μοντέλο διακυβέρνησης μεταξύ πλατφορμών και ιδρυμάτων, ενώ δήλωσε: «Αυτό είναι που προσπαθώ να φτιάξω. Όσα λιγότερα έχω να εποπτεύσω, τόσο καλύτερα… θα είμαστε ικανοί να δρούμε πιο γρήγορα.»

Η επιτροπή ετοιμάζει ένα πακέτο νόμων για το πώς οι εταιρείες θα ασχολούνται με το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απαιτήσεις, εκ των προτέρων, για τα gatekeeper platforms. Οι μελλοντικοί νόμοι βέβαια θα στοχεύουν το Facebook. «Δούλεψε πολύ καλά για τις τηλεπικοινωνίες και θα κάνουμε το ίδιο για τις πλατφόρμες που μπορούν να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο.»

Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, το πραγματικό ερώτημα είναι «ποιο από τα δύο μοντέλα θα καθιερωθεί στον κόσμο», και θα μπορέσει να απαντηθεί τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

«Κάτι που εκτιμώ στους Ευρωπαίους είναι πως όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει πολιτικές, γίνεται πρότυπο στον κόσμο.»

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS