ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Απώλειες $ 12 εκατομμυρίων λόγω απατών με θέμα τον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Απώλειες $ 12 εκατομμυρίων λόγω απατών με θέμα τον κορωνοϊό

κορωνοϊό

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), έχουν σημειωθεί απώλειες 12 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω απατών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Αυτός ο αριθμός προκύπτει από τις χιλιάδες αναφορές χρηστών, που έπεσαν θύμα μιας τέτοιας απάτης από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τώρα.

“Η FTC έχει λάβει από τους καταναλωτές περισσότερες από 16 χιλιάδες αναφορές για απάτες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι καταναλωτές ανέφεραν ότι έχασαν συνολικά 12,78 εκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε η επιτροπή.

Οι καταναλωτές των ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής 16.778 περιστατικά, με το 46,3% των καταγγελιών να δηλώνει απώλειες μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 12 Απριλίου 2020.

Οι περισσότερες καταγγελίες ήρθαν από την Καλιφόρνια, με 2.010 καταναλωτές να δηλώνουν θύματα απάτης. Πολλές ήταν οι καταγγελίες και από τη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη και το Τέξας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απατεώνες προσπαθούσαν να εξαπατήσουν καταναλωτές που αναζητούν ταξιδιωτικές προσφορές (2.800 απόπειρες), αλλά και αυτούς που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές (1.741 απόπειρες). Συχνές ήταν και οι απάτες με μηνύματα κειμένου (1.017).

ΗΠΑ  απατών

Η FTC και άλλοι φορείς των ΗΠΑ είχαν ενημερώσει τους καταναλωτές από τον Φεβρουάριο για απατεώνες που εκμεταλλεύονταν τον κορωνοϊό για να προσελκύσουν πιθανούς στόχους μέσω phishing emails, μηνυμάτων κειμένου και social media.

“Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τους φόβους των ανθρώπων σχετικά με τον κορωνοϊό”, είχε πει τότε η FTC. “Δημιουργούν ψεύτικα sites που πουλούν προϊόντα και χρησιμοποιούν ψεύτικα emails, μηνύματα και social media για να πάρουν τα χρήματά σας και να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία”.

Τον Μάρτιο, η FTC προειδοποίησε επίσης εννέα παρόχους υπηρεσιών VoIP, ώστε να μη βοηθούν ή / και να διευκολύνουν τα παράνομα robocalls, που εκμεταλλεύονται το άγχος του κοινού σχετικά με τον κορωνοϊό.

“Πολλά από αυτά τα robocalls, εκμεταλλεύονται το φόβο των καταναλωτών για την πανδημία και χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση απατών ή τη διάδοση παραπληροφόρησης. Το προσωπικό της FTC έχει λόγους να πιστεύει ότι ένας ή περισσότεροι από τους πελάτες σας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τέτοιες παράνομες καμπάνιες τηλεμάρκετινγκ”, είχε πει η FTC στους παρόχους.

Τον Απρίλιο, η Internal Revenue Service (IRS) εξέδωσε, επίσης, μια προειδοποίηση σχετικά με την αύξηση των απατών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι απάτες πραγματοποιούνται μέσω emails, social media, τηλεφωνικών κλήσεων κλπ. Οι επιτιθέμενοι, συνήθως, ζητούν προσωπικές πληροφορίες.

“Ζητάμε από τους ανθρώπους να είναι πολύ προσεκτικοί αυτή την περίοδο. Η IRS δεν πρόκειται να σας καλέσει και να σας ζητήσει να επαληθεύσετε ή να παράσχετε τα οικονομικά σας στοιχεία”, δήλωσε ο επικεφαλής της IRS, Chuck Rettig.

“Αυτό ισχύει και για τα περίεργα emails που φαίνεται να προέρχονται από την IRS. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να ανοίγετε τέτοια emails ή να κάνετε κλικ σε συνημμένα αρχεία και συνδέσμους. Πηγαίνετε στο IRS.gov για οποιαδήποτε πληροφορία”.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS