ΑρχικήsecurityΚαμπάνια εκβιασμού μέσω email απειλεί να εκθέσει προσωπικά βίντεο

Καμπάνια εκβιασμού μέσω email απειλεί να εκθέσει προσωπικά βίντεο

καμπάνια

Μία μεγάλη καμπάνια εκβιασμού μέσω email βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία ενημερώνει τους χρήστες ότι ο υπολογιστής τους έχει χακαριστεί και ότι έχει καταγραφεί ένα βίντεο με τους ίδιους από την Webcam της συσκευής. Οι hackers ζητούν από τα θύματά τους $1,900 σε bitcoin, με την απειλή ότι θα στείλουν το βίντεο που έχουν τραβήξει στην οικογένεια και τους φίλους τους. Οι απάτες αυτού του είδους ξεκίνησαν αρχικά το καλοκαίρι του 2018.

Ενώ πολλοί από τους χρήστες απλά αγνόησαν αυτά τα μηνύματα, υπήρξαν αρκετοί άλλοι οι οποίοι ανησύχησαν και έστειλαν τα χρήματα που τους ζήτησαν οι απατεώνες. Την πρώτη εβδομάδα της καμπάνιας, οι hackers κατάφεραν να συγκεντρώσουν 50.000 δολάρια σε bitcoin.

Από τότε, οι κακόβουλοι παράγοντες έχουν δημιουργήσει διαφορετικούς τύπους εκβιασμών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που περιλαμβάνουν απειλές για τοποθέτηση βόμβας, έρευνες της CIA, απειλές εγκατάστασης ransomware και το πιο πρόσφατο απειλές ότι θα μολύνουν την οικογένεια του θύματος με κορωνοϊό!

Η πρόσφατη καμπάνια εκβιασμού, φαίνεται να χρησιμοποιεί παλιές μεθόδους, αφού ενημερώνει τα θύματά της ότι έχει καταγράψει βίντεο από την κάμερα του υπολογιστή τους και απειλεί ότι θα το στείλει σε συγγενείς και φίλους. Επίσης οι απατεώνες λένε ότι γνωρίζουν και τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών.

Μάλιστα πολλές φορές παραθέτουν ορισμένους από τους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι μπορεί να είναι όντως αληθινοί, αλλά είναι πιθανότερο ότι οι απατεώνες τους έχουν αποκτήσει από άλλες διαρροές κωδικών και τις περισσότερες φορές δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τους χρήστες.

Σύμφωνα με το Bleeping Computer, τα email που στέλνουν οι κακόβουλοι παράγοντες είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν σε παλιότερες καμπάνιες εκβιασμού.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε είναι ότι αυτά τα email είναι ψεύτικα, τίποτα περισσότερο από μια απάτη και δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να ανησυχήσετε αν λάβετε ένα από αυτά.

Παρότι μπορεί να σας τρομάξει το γεγονός ότι μερικοί από τους κωδικούς είναι όντως αυτοί που χρησιμοποιείτε ή έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, δεν πρέπει επ ουδενί να μπείτε στη διαδικασία να στείλετε τα χρήματα που σας ζητούν. Απλά αντικαταστήστε τους κωδικούς σας με άλλους, πιο ισχυρούς.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS