ΑρχικήinetΤο Linux και το σύστημα αρχείων exFAT της Microsoft: Η ιστορία μέχρι...

Το Linux και το σύστημα αρχείων exFAT της Microsoft: Η ιστορία μέχρι στιγμής

Η οικειότητα μεταξύ της Microsoft και του Linux Open Source δεν είναι πλέον κρυφή. Παρόλο που η συμμετοχή μπορεί να φαίνεται περισσότερο από την πλευρά του Linux και άλλων έργων open source, η Microsoft έχει επίσης δείξει τη συμμετοχή της, κάνοντας share τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το σύστημα αρχείων exFAT. Προφανώς, είναι μια μεγάλη ανακούφιση για την κοινότητα του Linux να χρησιμοποιεί flash drives και κάρτες SD σε μορφή exFAT στην επιφάνεια εργασίας του Linux.

Επιπλέον, στην πιο πρόσφατη ανάπτυξη του kernel, το Linux 5.7 τράβηξε τον αναθεωρημένο κώδικα προγράμματος οδήγησης exFAT από τη σταδιοποίηση στον mainline kernel. Όπως ίσως γνωρίζουν ορισμένοι από εσάς, ο Linux kernel 5.4 έχει ήδη έναν κώδικα driver exFAT. Σωστά? Τι σημαίνει λοιπόν ο νέος κώδικας; Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε την αρχή της υποστήριξης του Linux για το σύστημα αρχείων exFAT που αναπτύχθηκε από την Microsoft και τον τρόπο με τον οποίο ο νέος κώδικας driver βελτιώνει ακόμα περισσότερο την υποστήριξη του Linux.

Linux Microsoft exFAT

Η ιστορία μέχρι στιγμής!

Το 2006, η Microsoft ανέπτυξε ένα ιδιόκτητο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα αρχείων για Windows – exFAT. Νωρίτερα, η Microsoft είχε ένα FAT και FAT32, αλλά περιοριζόταν σε μεγέθη μέχρι 4GB. Από την άλλη πλευρά, ο exFAT (Extended File Allocation Table) έχει σχεδόν ανεξάντλητα όρια τόσο για το μέγεθος του αρχείου όσο και για το μέγεθος του partition.

Ως αποτέλεσμα, η μορφή exFΑT κέρδισε μεγάλη υιοθέτηση σε ολόκληρη την ηλεκτρονική βιομηχανία για τους οδηγούς flash και τις κάρτες SD σε διάφορες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών μηχανών, smartphones και φορητών υπολογιστών. Έτσι, είναι προφανές ότι οι χρήστες που χρησιμοποιούν τα Windows υποδέχονται επίσης τις προεπιλεγμένες κάρτες μορφοποίησης exFAT.

Αλλά εδώ έρχεται το βασικό ζήτημα για τους χρήστες του Linux. Πριν από τον Kernel 5.4, το Linux δεν είχε μητρική υποστήριξη για το exFAT. Ως αποτέλεσμα, ήταν ένας μεγάλος πόνος να τοποθετηθεί το σύστημα αρχείων exFAT στο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Linux.

Ξέρω ότι μερικοί από εσάς μπορεί να διαφωνήσετε ότι υπάρχουν πρόσθετες βιβλιοθήκες που προσθέτουν υποστήριξη για exFΑT όπως fuse-exfat. Οι έμπειροι χρήστες του Linux μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ρυθμίσουν τις συσκευές exFAT, αλλά τι γίνεται με τους νέους χρήστες; Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα μέσα αποθήκευσης exFAT. Αυτό υποχρεώνει τους περισσότερους αρχάριους να αλλάξουν από Linux σε Windows.

Από τη μια πλευρά, οι λάτρεις του open source δούλευαν σκληρά για να φέρουν την υποστήριξη exFAT μέσω πακέτων τρίτων, ενώ η Microsoft ερωτεύτηκε το Linux και το έδειξε με διάφορα δώρα, όπως το υποσύστημα Windows για το Linux (WSL).

Χρόνια αργότερα, το 2019, η Microsoft ανακοίνωσε συγκλονιστικά νέα αποκαλύπτοντας τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος αρχείων exFΑT. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές του kernel μπορούν τώρα να προσθέσουν επιδιορθώσεις για υποστήριξη exFAT χωρίς να ανησυχούν για οποιαδήποτε νομική ενέργεια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σταθερός Linux Kernel 5.4 κυκλοφόρησε με υποστήριξη συστήματος αρχείων exFΑT υπό την άδεια του GPLv2. Όμως ο κώδικας του driver exFAT δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός, διότι βασίστηκε στο παλιό snapshot του exFAT.

Τέλος πάντων, ήταν μια τεράστια ανακούφιση εξαιτίας της Samsung, καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο από την αρχή της ανάπτυξης του κώδικα driver exFAT.

Αναθεωρημένος κώδικας exFΑT στον βασικό Linux Kernel 5.7

Αργότερα, αφού ξεπέρασαν το πρώτο ορόσημο, οι μηχανικοί της Samsung ανέπτυξαν έναν νέο, αξιόπιστο και βελτιωμένο κώδικα driver exFΑT. Ο νέος κώδικας επαναλαμβάνει τους drivers που χρησιμοποιεί η Samsung στα εκατομμύρια των προϊόντων Android.

Ο τελευταίος exFAT driver επιτρέπει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα στους drivers των Windows. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο κρυπτογράφησης Linux Cryptsetup για να τοποθετήσετε τις συσκευές.

Συνολικά, το νέο πρόγραμμα οδήγησης ex-FΑT είναι μια αυτοσχέδια έκδοση του παλιού με επιπλέον λειτουργικότητα. Κατά συνέπεια, η Samsung κυκλοφόρησε τον κώδικα για τον πυρήνα 5.7 κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης του kernel 5.6.

Ως εκ τούτου, μετά την κυκλοφορία του kernel 5.6 την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν με ένα  pull request που περιλάμβανε 7,200 χιλιάδες γραμμές κώδικα και ενσωματώθηκε στον κύριο kernel 5.7 από τον Linus Torvalds.

Μετά τον τρέχοντα αναπτυξιακό κύκλο, μπορούμε να περιμένουμε από τον υποψήφιο-1 Linux 5.7 να κυκλοφορήσει αυτό το Σαββατοκύριακο και να κυκλοφορήσει η σταθερή έκδοση τον Ιούνιο.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS