Τρίτη, 26 Μαΐου, 04:10
Αρχική security Άντρας συνελήφθη από τη Europol για εξαπάτηση φαρμακευτικής εταιρείας

Άντρας συνελήφθη από τη Europol για εξαπάτηση φαρμακευτικής εταιρείας

Europol

Ένας άνδρας, συνελήφθη από τη Europol καθώς προσπάθησε να ξεπλύνει χρήματα που προέρχονταν από μία απάτη μέσω email (BEC), η οποία είχε να κάνει με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τη Δευτέρα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβολής του νόμου δήλωσε ότι ο 39χρονος συνελήφθη στη Σιγκαπούρη, μετά από μια ύποπτη συναλλαγή. Συγκεκριμένα το αίτημά του για μεταφορά κεφαλαίων σε μία τράπεζα της χώρας ερευνήθηκε και απορρίφθηκε.

Όπως υποστηρίζουν οι αρχές, ο κατηγορούμενος συμμετείχε σε μια απάτη στην οποία μια ανώνυμη φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Ευρώπη, έχασε € 6,64 εκατομμύρια. Ο κατηγορούμενος παρίστανε έναν νόμιμο οργανισμό που υποσχόταν ταχεία προμήθεια και παράδοση χειρουργικών μασκών FFP2 και απολυμαντικών χεριών, προϊόντα που έχουν γίνει ανεκτίμητα για την καταπολέμηση του COVID-19, ενώ παράλληλα επιτρέπουν τη συνέχιση των βασικών επιχειρήσεων, ερευνητικών έργων και υπηρεσιών.

Η φαρμακευτική εταιρεία πλήρωσε τα χρήματα που της ζήτησε, αλλά οι προμήθειες που περίμενε δεν παραδόθηκαν ποτέ και ο άντρας εξαφανίστηκε.

Η εταιρεία ενημέρωσε την Europol για το γεγονός και εκείνη με τη σειρά της έδωσε σήμα στις αρχές της Σιγκαπούρης ώστε να εμποδίσουν την συναλλαγή. Μόλις οι αρχές της χώρας εντόπισαν την ύποπτη συναλλαγή, κατάφεραν να συλλάβουν τον άντρα στις 25 Μαρτίου.

Τόσο η Europol όσο και οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο, μάχονται διαρκώς για την καταπολέμηση των απατών που σχετίζονται με την πανδημία. Ο οργανισμός δημοσίευσε μια έκθεση τον Μάρτιο, όπου περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει το τοπίο της εγκληματικότητας λόγω κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι «εγκληματίες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κρίση, προσαρμόζοντας τις τεχνικές τους ή συμμετέχοντας σε νέες εγκληματικές δραστηριότητες».

Αυτές περιλαμβάνουν την κερδοσκοπία από προστατευτικά εργαλεία και φάρμακα και το παράνομο εμπόριο πλαστών προληπτικών ή θεραπευτικών αγωγών για τον κορωνοϊό. Εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους που στηρίζονται σήμερα στις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και τις ψηφιακές λύσεις και στηριζόμενοι στο άγχος και στο φόβο που αισθάνεται το ευρύ κοινό, δημιουργούν ηλεκτρονικές απάτες.

“Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσων έναντι οργανισμών και ατόμων είναι σημαντικός και αναμένεται να αυξηθεί”, δήλωσε η Europol. “Οι εγκληματίες έχουν χρησιμοποιήσει την κρίση του COVID-19 για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις social engineering με θέμα την πανδημία, διανέμοντας διάφορα πακέτα κακόβουλου λογισμικού […] και είναι επίσης πιθανό να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν έναν αυξανόμενο αριθμό φορέων επίθεσης, καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός εργοδοτών επιτρέπει συνδέσεις με τα συστήματα των οργανισμών τους για τηλεργασία.”

Τον περασμένο μήνα, η Europol κατέσχεσε 13 εκατομμύρια ευρώ σε φάρμακα που διατέθηκαν παράνομα στους καταναλωτές ως ψεύτικες θεραπείες ή προληπτικά μέσα για τον COVID-19. Η επιχείρηση Pangea περιλάμβανε αστυνομικές δυνάμεις από 90 χώρες και είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση 37 ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και 4,4 εκατομμύρια πακέτα φαρμάκων που κατασχέθηκαν, τα περισσότερα από τα οποία ήταν παυσίπονα και αντιβιοτικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

LIVE NEWS

Bill Gates: Νέα θεωρία συνωμοσίας για το εμβόλιο του COVID-19

Νέα θεωρία συνωμοσίας θέλει τον Bill Gates να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, που θα κατασκευαστεί για την καταπολέμηση του COVID-19, για...

Power Glove: Μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth!

Power Glove: μετατράπηκε σε χειριστήριο modular synth: O Sam Battle, βρήκε τον τρόπο να μετατρέψει το γάντι της Nintendo, σε «τηλεχειριστήριο» μουσικής,...

PowerToys: Κυκλοφόρησε η έκδοση 0.18 με δύο νέα εργαλεία

Στο συνέδριο Microsoft Build 2020, η Microsoft ανακοίνωσε τα PowerToys 0.18, τα οποία περιέχουν δύο νέα εργαλεία,...

Mozilla, Twitter και Reddit: Απαραίτητη η προστασία του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών

Μια ομάδα επτά εταιρειών Internet δεσμεύεται να υπερασπιστεί το απόρρητο των χρηστών της αυτή την εβδομάδα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των...

Το eBay port σαρώνει τα PC για προγράμματα remote access

Όταν επισκέπτεστε τον ιστότοπο eBay.com, θα τρέχει ένα script που εκτελεί σάρωση τοπικής θύρας του υπολογιστή σας για να εντοπίσει εφαρμογές απομακρυσμένης...

Παραβίαση σε τράπεζα οδήγησε σε διαρροή στοιχείων καρτών πελατών

Οι hackers πίσω από το Maze ransomware δημοσίευσαν δεδομένα καρτών πληρωμής που έκλεψαν από την Τράπεζα της...

Κυκλοφόρησε νέο Unc0ver jailbreak: Επηρεάζει την έκδοση iOS 13.5!

Μια ομάδα από hackers, ερευνητές ασφαλείας και μηχανικούς, η Unc0ver, κυκλοφόρησε ένα νέο jailbreak package για iOS...

Hacker πουλά τις βάσεις δεδομένων των Ledger, Trezor και KeepKey

Ο hacker που παραβίασε το φόρουμ Ethereum.org φέρεται να πουλά τις βάσεις δεδομένων για τα τρία πιο δημοφιλή hard wallets κρυπτογράφησης -...

Πλατφόρμα εκπαίδευσης EduCBA: Επαναφέραμε τα password σας

Ο διαδικτυακός ιστότοπος εκπαίδευσης EduCBA άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες ότι επανέφεραν τους κωδικούς πρόσβασης μετά από παραβίαση δεδομένων.

Επιχειρήσεις: “Work From Home” ή “Work From Anywhere”;

Στην εποχή μας, στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε ένα γραφείο, μπροστά από έναν υπολογιστή....