ΑρχικήinetΓιατί να μάθω Python; Επειδή είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού!

Γιατί να μάθω Python; Επειδή είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού!

 Python η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού- Γιατί να μάθω Python;Yπάρχουν χιλιάδες γλώσσες προγραμματισμού οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση πολυάρθιθμων σκοπών. Από αυτές ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η Python, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν χρήσιμο να αρχίσουν να εξοικειώνονται όλο και περισσότεροι με αυτήν. Επομένως, στο ερώτημα “Γιατί να μάθω Python;” υπάρχει μία σειρά από επιχειρήματα που αποδεικνύουν την χρησιμότητα της Python αλλά και τον λόγο που αυτή είναι τώρα η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα κάποια πράγματα για αυτή τη γλώσσα που ίσως να μην είναι γνωστά.Redmonk- Python η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού- Γιατί να μάθω Python;

Η Python είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού στον κόσμο. Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη της εταιρείας αναλυτών RedMonk, η οποία δείχνει τη δημοτικότητα των γλωσσών προγραμματισμού, η Python έχει ανέβει από την τρίτη θέση στην δεύτερη. Είναι η πρώτη φορά που μια άλλη γλώσσα εκτός από τη JavaScript (η οποία παραμένει στην πρώτη θέση στις αξιολογήσεις της εταιρείας) ή την Java, έχει εισέλθει στις δύο πρώτες θέσεις, από το 2012 που η RedMonk άρχισε να παραθέτει τις αξιολογήσεις της.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Stephen O’Grady, η RedMonk δε συνηθίζει να κάνει μικρές αλλαγές στην κατάταξη, ενώ σπάνια παρατηρούνται μεταβολές στην ανώτερη βαθμίδα των γλωσσών προγραμματισμού, όπου βρίσκονται γλώσσες που έχουν πλέον καθιερωθεί. Η JavaScript είναι η γλώσσα με την οποία οι προγραμματιστές εκτελούν κώδικα μέσα σε web browsers, ενώ χρησιμοποιείται επίσης όλο και περισσότερο για άλλους σκοπούς, όπως είναι για παράδειγμα η ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά και επιτραπέζιους υπολογιστές αλλά και προγράμματα για drones. Eπιπλέον, η Java είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύνταξη Android εφαρμογών, ενώ αποτελεί βασική υποδομή για την ανάπτυξη λογισμικού.Stephen O'Grady, RedMonk - Python δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού

Ωστόσο, η ολοένα αυξανόμενη επιτυχία της Python δεν ήταν δεδομένη. Η μακρά περίοδος μετάβασης από την Python 2 στην Python 3 ειδικότερα θα μπορούσε να ωθήσει τους προγραμματιστές σε μία άλλη κατεύθυνση. Η Python 3 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008 και η ομάδα είχε αρχικά προγραμματιστεί να σταματήσει να υποστηρίζει την Python 2 το 2015. Αυτό σήμαινε ότι δεν επρόκειτο να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις σφαλμάτων και ενημερώσεις ασφαλείας. Ωστόσο, η ομάδα έδωσε τελικά παράταση στην αρχική προθεσμία μέχρι το 2020, όταν κατέστη σαφές ότι πολλοί προγραμματιστές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ενημερώσουν τον κώδικά τους με νεότερη έκδοση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει να μεταβούν σε μια νεότερη γλώσσα προγραμματισμού, όπως η Rust της Mozilla, η Google Go ή η Kotlin της JetBrains. Παράλληλα, οι νεότεροι προγραμματιστές θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει να μάθουν περισσότερο την JavaScript που χρησιμοποιείτο ευρέως ή ακόμη και να σταματήσουν να ασχολούνται γενικά λόγω της πιθανής σύγχυσης που θα προέκυπτε όσον αφορά τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τα δείγματα κώδικα και τις βιβλιοθήκες ανοιχτού κώδικα που θα λειτουργούσαν με κάθε έκδοση της Python. Αλλά ακόμα και αν η Python έχασε κάποιους προγραμματιστές λόγω της μετάβασης, τώρα φαίνεται να επανορθώνει.

Ο O’Grady αναφέρει πως η αυξανόμενη δημοτικότητα της Python οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ευστροφία της, δηλαδή στην ευκολία με την οποία μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες λειτουργίες και δραστηριότητες. Εταιρείες όπως η Google και εφαρμογές όπως το Dropbox και το Instagram βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Python, όπως επίσης και αμέτρητες μικρότερες επιχειρήσεις. Επιπλέον, είναι η γλώσσα που προτιμάται και χρησιμοποιείται περισσότερο από πολλούς επιστήμονες και μαθηματικούς στον ακαδημαϊκό χώρο για “τραγάνισμα” δεδομένων.

Aξίζει να σημειωθεί ότι η RedMonk κατατάσσει τις γλώσσες προγραμματισμού με βάση δύο κριτήρια: 1) τον αριθμό των ερωτήσεων που τίθενται για κάθε γλώσσα στο StackOverflow και 2) τον αριθμό των έργων που βασίζονται σε κάθε γλώσσα που φιλοξενείται στην υπηρεσία GitHub της Microsoft.

Σύμφωνα με μια έρευνα του StackOverflow, η Python είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη γλώσσα προγραμματισμού, χωρίς να υπολογίζεται η HTML, πίσω από την JavaScript και τη γλώσσα SQLτης βάσης δεδομένων αναζήτησης. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η Python ήταν η δεύτερη αγαπημένη γλώσσα των ερωτηθέντων, μετά την Rust. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Tiobe, ο οποίος μετράει τον αριθμό των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης για συγκεκριμένες γλώσσες, δείχνει ότι έχει αυξηθεί η δημοτικότητα της Python τα τελευταία χρόνια και πλέον κατέχει την τρίτη θέση στον δείκτη, ακολουθώντας τις Java και C.Python η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού. Γιατί να μάθω Python;

Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε μία μικρή κινητικότητα στη λίστα κατάταξης της RedMonk με τις 20 κορυφαίες γλώσσες προγραμματισμού. Ο O’Grady σημείωσε την άνοδο της Dart, μιας γλώσσας που αναπτύχθηκε από την Google, “πήδηξε” εννέα θέσεις, από 33η στην 24η μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.Dart

Η Dart είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιείται για τη σύνταξη λογισμικού που “τρέχει” μέσα σε web browsers. Ο κώδικας της Dart μεταφράζεται σε JavaScript που υποστηρίζεται από όλα σχεδόν τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης. Ο O’Grady επισημαίνει πως το γεγονός ότι είναι μία δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού οφείλεται πιθανότατα στη χρήση της στο πλαίσιο προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα της Google Flutter, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018.

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS