ΑρχικήinetΟι αρχηγοί της Silicon Valley στην Ευρώπη, νευρικοί για τους νέους κανόνες

Οι αρχηγοί της Silicon Valley στην Ευρώπη, νευρικοί για τους νέους κανόνες

Ο Mark Zuckerberg του Facebook και ο Sundar Pichai της Google ταξίδεψαν από την Silicon Valley στις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή οικονομία.

Πρώτα εμφανίστηκε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet. Στη συνέχεια, ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple για την τεχνητή νοημοσύνη, John Giannandrea, εμφανίστηκε.

Και τη Δευτέρα, ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του Facebook, θα εμφανιστεί και εκείνος στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με πρόσωπα όπως η Margrethe Vestager, η εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κύριος λόγος για το οποίο πολλά στελέχη της Silicon Valley επισκέπτονται τις Βρυξέλλες είναι ότι οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν μια νέα ψηφιακή πολιτική, που περιλαμβάνει κανόνες πρώτης τάξεως σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για πολλούς κλάδους – αλλά ειδικά για τις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, το Facebook και η Apple που έχουν στοιχηματίσει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη.

“Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται τεράστια οφέλη για την Ευρώπη και τον κόσμο, υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες “, δήλωσε ο Pichai σε ομιλία τον περασμένο μήνα όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες. Είπε ότι η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης ήταν απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η σωστή ανθρώπινη επίβλεψη, αλλά πρόσθεσε πρέπει “να υπάρχει μια ισορροπία” για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες δεν θα καταπνίξουν την καινοτομία.

Τα στελέχη της Silicon Valley αναλαμβάνουν δράση, καθώς η Ευρώπη θέτει όλο και αυστηρότερα πολιτικά πλαίσια για την ρύθμιση των τεχνολογιών. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει νόμους για την ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής και έχει τιμωρήσει την Google και άλλους για θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, γεγονός που ενέπνευσε σκληρότερη δράση και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η νέα πολιτική τεχνητής νοημοσύνης είναι επίσης πιθανό να είναι ένα πρότυπο που θα υιοθετήσουν άλλοι.

Η τεχνητή νοημοσύνη – όπου οι μηχανές εκπαιδεύονται για να μάθουν να εκτελούν δουλειές μόνες τους – θεωρείται από τους τεχνολόγους, τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους ως μία από τις πιο μετασχηματιστικές τεχνολογίες στον κόσμο. Ωστόσο, παρουσιάζει νέους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και τα μέσα διαβίωσης – συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η τεχνολογία να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στις θέσεις εργασίας τους.

Ένα πρώτο σχέδιο της πολιτικής τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο συντονίζεται από την κ. Vestager, θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη, μαζί με ευρύτερες συστάσεις που περιγράφουν την ψηφιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα επεκταθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας αιχμής, αναμένεται να διαρκέσει έως το 2020.

Η πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να περιγράψει τις πιο επικίνδυνες χρήσεις της τεχνολογίας – όπως στην υγειονομική περίθαλψη και στις μεταφορές, όπως τα αυτοκίνητα με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά – και πώς αυτά θα υπόκεινται σε αυστηρότερη κυβερνητική εξέταση.

Σε μια συνέντευξη, η κ. Vestager δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογίες στον κόσμο, αλλά παρουσιάζει πολλούς κινδύνους, διότι απαιτεί την εμπιστοσύνη σύνθετων αλγορίθμων για τη λήψη αποφάσεων με τεράστια ποσά δεδομένων. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει προστασία της ιδιωτικής ζωής, κανόνες που εμποδίζουν την τεχνολογία να προκαλέσει διακρίσεις και απαιτήσεις που θα εξασφαλίζουν ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τα συστήματα μπορούν να εξηγήσουν πώς λειτουργούν, είπε.

Επέστησε ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την επέκταση της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Η κ. Vestager δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Zuckerberg. Ενώ ήταν περίεργη να ακούσει τις ιδέες του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή πολιτική, είπε, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει.

“Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αποφύγουμε ακούσιες συνέπειες”, είπε. “Αλλά, προφανώς, θα υπάρξουν επιδιωκόμενες συνέπειες.”

Η κ. Vestager δήλωσε ότι η πολιτική της θα περιλαμβάνει μια ώθηση στη χρηματοδότηση της έρευνας, αλλά και ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση περιοχών όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη. Είπε ότι δεν ανησυχεί για το πώς χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη για να μας συστήσει ένα τραγούδι στο Spotify ή μια ταινία στο Netflix, αλλά επικεντρώθηκε σε αλγόριθμους που καθορίζουν ποιος μπορεί να λάβει δάνειο ή ποιες ασθένειες διαγιγνώσκονται.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Pichai στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ερωτήθηκε ποιοι πρέπει να είναι οι κανόνες της τεχνητής νοημοσύνης της περιοχής. Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες εάν η Ευρώπη «κάνει πάρα πολλά».

“Η ικανότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας να υιοθετεί και να προσαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη για τις ανάγκες της θα είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της ηπείρου », είπε. “Είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου.”

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS