ΑρχικήinetNetflix: Το JPEG χρειάζεται αντικατάσταση

Netflix: Το JPEG χρειάζεται αντικατάσταση

Netflix: Το JPEG χρειάζεται αντικατάσταση

Η Netflix κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη μορφή αρχείου εικόνας που ονομάζεται AVIF ή και AV1, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να είναι η νέα αντικατάσταση της παλιάς -27 ετών- JPEG.

Το Netflix έχει το AVIF framework ως ανοιχτό κώδικα για άλλους, ώστε να ξεχωρίζει από τις άλλες μορφές από άποψη ταχύτητας και αποτελεσματικότητας συμπίεσης.

Παρόλο που η Netflix ασχολείται με τη μετάδοση βίντεο, η εταιρεία διαθέτει πολλές εικόνες για συμπίεση στα μενού της σε τηλεοράσεις, τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές και συσκευές ζωντανής μετάδοσης που συνδέονται με τηλεοράσεις.

Το JPEG προήλθε από την Joint Photographic Experts Group, η οποία αναπτύσσει μια νέα προδιαγραφή JPEG που ονομάζεται JPEG XL. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η Netflix, η Google, η Microsoft, το Facebook, η Mozilla Firefox και άλλοι αναπτύσσουν το AVIF ταυτόχρονα.

Άλλες μορφές με τις οποίες ανταγωνίζεται το AVIF περιλαμβάνουν τη μορφή WebP που αναπτύχθηκε από την Google, η οποία υποστηρίζεται από το Android, τον Firefox, τον Microsoft Edge και φυσικά τον Google Chrome. Η WebP προέκυψε από το έργο της Google πάνω στη μορφή βίντεο VP8. Οι μηχανικοί της Netflix σημειώνουν ότι το WebP δεν έχει την ευελιξία της μορφής JPEG 2000, αν και η μορφή είναι πιο αποτελεσματική από το PNG σε κάποιες περιπτώσεις.

Έπειτα, υπάρχει το HVEC – High-Efficiency Video Coding, ο διάδοχος του H.264-Advanced Video Coding, το οποίο υποστηρίζεται στις συσκευές iOS και MacOS της Apple.
Όπως και το HVEC, το AVIF επιτρέπει την ενσωμάτωση
AVI intra-frame coded content.

Το Netflix δημοσίευσε κάποια screenshot, συγκρίνοντας την υπεροχή του AVIF σε σχέση με το JPEG και άλλες μορφές. Ενώ η Netflix λέει ότι το AVIF μπορεί να προσφέρει εξαιρετική απόδοση συμπίεσης, η προσπάθεια του AVIF βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Ωστόσο, η Alliance for Open Media αναπτύσσει τη βιβλιοθήκη libavif για την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση εικόνων AVIF.

Πιθανότατα, σύντομα θα δοκιμάσουμε τις εικόνες AVIF στο Android” σημειώνουν οι μηχανικοί της Netflix.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS