ΑρχικήsecurityΤί να κάνετε αν δεχτεί "hacking" ο λογαριασμός σας στα social media;

Τί να κάνετε αν δεχτεί “hacking” ο λογαριασμός σας στα social media;

social mediaΠαράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας σημειώνονται όλο και περισσότερα περιστατικά “hacking”, ιδιαίτερα σε λογαριασμούς διασημοτήτων στα social media. Ακόμα και ο λογαριασμός του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, έπεσε θύμα “hacking”. Κατά καιρούς δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με το “hacking”. Το πιο βασικό ερώτημα που διατυπώνεται συνήθως είναι για ποιο λόγο οι χάκερς παραβιάζουν λογαριασμούς. Έτσι μία διευρίνιση είναι αναγκαία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους πραγματοποιούνται δραστηριότητες “hacking”. Ο ένας λόγος συνδέεται με την επιθυμία κάποιου να δείξει τις ικανότητες που διαθέτει στην πειρατεία κατά εξέχουσων προσωπικοτήτων, ενώ ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την επιθυμία κλοπής προσωπικών και ευαίσθητων πληροφοριών των χρηστών.

Όσον αφορά το περιστατικό “hacking” του λογαριασμού του Mark Zuckerberg, αυτό πιθανότητα ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, υπάρχουν πολυάριθμα περιστατικά “hacking” που οφείλονται στον δεύτερο λόγο. Επομένως, αξίζει να αναφερθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι ασφαλή.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα των χρηστών αφορά το τί πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που ο λογαριασμός τους σε κάποιο από τα social media παραβιαστεί.hacking

Αρχικά, όταν ένας χρήστης πέσει θύμα “hacking” επίθεσης, θα πρέπει να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής του. Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι αυτό είναι εφικτό μόνο αν ο χάκερ δεν έχει αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη όταν παραβίασε τον λογαριασμό του.

Σε περίπτωση που ο χάκερ έχει αλλάξει τον κωδικό του χρήστη, τότε ο δεύτερος θα πρέπει να προσπαθήσει να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής του χρησιμοποιώντας το “Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης”. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο αν ο χάκερ δεν έχει αλλάξει το email του χρήστη στο λογαριασμό του.

Σε περίπτωση που ο χάκερ έχει αλλάξει το email του χρήστη, ο δεύτερος θα πρέπει να ενημερώσει τους φίλους του ότι ο λαγαριασμός του έχει παραβιαστεί και να τους προειδοποιήσει να μην ανοίξουν τους συνδέσμους που θα τους αποσταλούν από τον λογαριασμό του.

Εάν ένας χρήστης έχει τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε άλλες υπηρεσίες, όπως το email και το e-banking , θα πρέπει να αλλάξει αμέσως τον κωδικό πρόσβασης.hacking

Επιπλέον, θα πρέπει να αναφέρει στον ιστότοπο του κοινωνικού μέσου δικτύωσης ότι ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί και εκείνος θα τον βοηθήσει να τον επαναφέρει.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που ο λαγαριασμός ενός χρήστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά λάθος από έναν χάκερ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ο χρήστης μπορεί να αναφέρει στην αστυνομία το κυβερνοέγκλημα.

Ένα άλλο ερώτημα που θέτουν συχνά οι χρήστες αφορά το πώς μπορούν να προστατευθούν από τους χάκερς των social media. Για να διασφαλίσουν λοιπόν οι χρήστες τις πληροφορίες τους στα social media, θα πρέπει να κάνουν τα εξής:

  • Πρώτον, θα πρέπει να δημιουργήσουν μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης, δηλαδή σε κάθε λογαριασμό που έχουν σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης να θέτουν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης.
  • Δεύτερον, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επαλήθευση δύο παραγόντων. Τα εργαλεία 2FA συνήθως αποστέλλουν κωδικό πρόσβασης στο κινητό τηλέφωνο των χρηστών ως δευτερεύον μηχανισμό ελέγχου ταυτότητας.
  • Τρίτον, οι χρήστες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να εξετάζουν ασυνήθιστες δραστηριότητες. Θα πρέπει να ρυθμίσουν την επιλογή ειδοποίησης email στον λογαριασμό τους, ώστε να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν υπάρχουν ασυνήθιστες ή ύποπτες δραστηριότητες περιήγησης, όπως η σύνδεση στο λογαριασμό τους από μια νέα τοποθεσία ή οι αποτυχημένες προσπάθειες τοποθέτησης κωδικού πρόσβασης.
  • Τέταρτον, οι χρήστες θα πρέπει να ελέγχουν τη διεύθυνση URL. Προτού συνδεθούν στο λογαριασμό ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν πρόσβαση στη σωστή διεύθυνση URL (SSL).
  • Πέμπτον, θα πρέπει να κάνουν τακτικό έλεγχο. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούν ενεργά τον λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να συνδέονται και να ελέγχουν τακτικά τον λογαριασμό τους για τυχόν ασυνήθιστη δραστηριότητα.
  • Έκτον, θα πρέπει να αναφέρουν την επίθεση “hacking” που έχουν δεχτεί. Εάν αντιληφθούν ότι ο λογαριασμός τους έχει παραβιαστεί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιλογή Report (Αναφορά) στον ιστότοπο Social media για να αναφέρουν το “hacking”.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουν το περιστατικό στην αστυνομία, σε περίπτωση που ο χάκερ ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ή να θέτει σε κίνδυνο τις πληροφορίες που υπάρχουν στον λογαριασμό τους.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS