ΑρχικήReviewsISRO: Η νέα τεχνολογία NavIC μπορεί να αντικαταστήσει το GPS

ISRO: Η νέα τεχνολογία NavIC μπορεί να αντικαταστήσει το GPS

NavIC Ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας του Διαστήματος (ISRO) φέρνει στο ευρύ κοινό το “NavIC” μια νέα τεχνολογία, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους GPS. Ο ISRO συνεργάστηκε με την Qualcomm (μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες chipset), για να ενσωματώσει την τεχνολογία NavIC στους νέους επεξεργαστές που προορίζονται για οικονομικά, μεσαίας εμβέλειας smartphones. Οι Xiaomi και Realme έχουν ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν smartphones με επεξεργαστές με δυνατότητα NavIC.

Τι είναι η NavIC τεχνολογία;

Αρχικά η λέξη “NavIC” προέρχεται από το “Navigation with Indian Constellation” (Πλοήγηση με τον Ινδικό Αστερισμό). Πρόκειται ουσιαστικά για το Ινδικό περιφερειακό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (IRNSS), μια συλλογή δορυφόρων που δίνει πληροφορίες τοποθεσίας σε Ινδούς χρήστες. Η υπηρεσία μοιάζει πολύ με το GPS (Global Position System). Προς το παρόν, το NavIC αποτελείται από επτά δορυφόρους.

Η ιστορία πίσω από τη νέα τεχνολογία

Το 1999, η Ινδία είχε ζητήσει GPS δεδομένα από τις ΗΠΑ για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση στρατευμάτων του Πακιστάν που βρίσκονταν στο Kargil. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν έδωσαν αυτές τις πληροφορίες. Από τότε, η Ινδία είχε ξεκινήσει να εργάζεται για τη δημιουργία του δικού της δορυφορικού συστήματος για υπηρεσίες εντοπισμού τοποθεσίας. Τώρα, δύο δεκαετίες μετά, το σύστημα NavIC είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στο κοινό.

Το σύστημα θα παρέχει δύο τύπους υπηρεσιών. Η μια υπηρεσία “Standard Position Services” (SPS) θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, ενώ η δεύτερη, “Restricted Services” (RS), θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εξουσιοδοτημένους χρήστες, όπως είναι οι υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών.

Επιπλέον, το NavIC τοποθετεί την Ινδία ανάμεσα στα έθνη που έχουν τις δικές τους δορυφορικές υπηρεσίες εντοπισμού τοποθεσίας. Μέχρι τώρα, η ΗΠΑ είχαν το GPS, η Ρωσία το Glonass, η Κίνα το BeiDou και η Ευρώπη το Galileo.

Είναι καλύτερο από το GPS;

Πληροφορίες λένε ότι το NavIC της Ινδίας είναι πολύ καλύτερο από το GPS των ΗΠΑ. Το NavIC λέγεται ότι είναι πολύ πιο ακριβές στον εντοπισμό της τοποθεσίας και πολύ πιο αποδοτικό από το GPS.

Εφαρμογές του NavIC

Σύμφωνα με τον ISRO, η νέα τεχνολογία απευθύνεται κυρίως σε χρήστες της Ινδία αλλά καλύπτουν και την περιοχή που εκτείνεται μέχρι 1.500km από τα σύνορά της.

Πολλοί χρήστες θα έχουν στα μελλοντικά τους τηλέφωνα το NavIC. Ο ISRO υποστηρίζει ότι το δορυφορικό σύστημα θα βοηθήσει πολλοί τους οδηγούς αλλά και τους χρήστες γενικά, προσφέροντας μια καταπληκτική εμπειρία στην οπτική και φωνητική πλοήγηση.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη διαχείριση καταστροφών, στην παροχή υπηρεσιών πλοήγησης σε πεζοπόρους και ταξιδιώτες και στην παρακολούθηση οχημάτων. Επίσης, επιτρέπει εναέρια και υποβρύχια πλοήγηση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS