ΑρχικήsecurityΑκόμα και εμπειρογνώμονες IT πέφτουν θύματα ransomware

Ακόμα και εμπειρογνώμονες IT πέφτουν θύματα ransomware

ransomware

Το ransomware είναι μία από τις πιο επικίνδυνες και διαδεδομένες επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο. Και σύμφωνα με το Consumer Reports, ακόμη και οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της πληροφορικής μπορεί να βρουν τα αρχεία τους κρυπτογραφημένα μια ωραία πρωία!

Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Raul Glasgow, ενός συμβούλου ηλεκτρονικών υπολογιστών ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τα ransomware. Όχι μόνο βοηθά τους πελάτες των οποίων τα αρχεία κρατούνται όμηροι από τους hacker, αλλά έχει και ο ίδιος πέσει θύμα του εν λόγο κακόβουλου λογισμικού.

«Μετά την πρώτη επίθεση, σκέφτηκα ότι είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Glasgow. «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μας πιάσουν ξανά. Έκανα λάθος.»

Ο Glasgow λέει ότι άρχισε να παρατηρεί επιθέσεις ransomware κατά των πελατών του πριν από δύο με τρία χρόνια. Από τότε, λέει ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο συχνά.

Ο Jerry Beilinson από το Consumer Reports λέει ότι τα θύματα ransomware βλέπουν ένα αναδυόμενο παράθυρο στην οθόνη του υπολογιστή τους: “το μήνυμα θα λέει, “όλα τα αρχεία σας έχουν κλειδωθεί και για να τα πάρετε πίσω, θα πρέπει να πληρώσετε λύτρα». Προτείνουμε να μην κάνετε κλικ στο παράθυρο αν δεν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε”, δήλωσε ο Beilinson.

Αρχικά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ψεύτικο αναδυόμενο παράθυρο. Κλείστε το πρόγραμμα περιήγησής σας και εάν αυτό επανέλθει, τότε μπορεί όντως να έχετε πρόβλημα.

“Αν έχετε πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας, πιθανώς δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τα λύτρα”, δήλωσε ο Beilinson. “Αν όμως δεν διαθέτετε πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας, θα πρέπει να πληρώσετε τα λύτρα για να ξεκλειδώσετε τα αρχεία σας”.

Εάν διαθέτετε αντίγραφο ασφαλείας, μπορείτε να μεταφέρετε τα αρχεία σας σε έναν καθαρό υπολογιστή. Ή μπορεί να είστε σε θέση να ανοικοδομήσετε το σύστημά σας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις γι’ αυτό.

Και για να γίνει πιο δύσκολο για τους hacker να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας, οι ειδικοί της CR προτείνουν να διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και όλο το λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού ασφαλείας, ενημερωμένο. Ακόμη καλύτερα, ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις, ώστε να μην χρειάζεται να το κάνετε χειροκίνητα και να μην υπάρχει κίνδυνος να το ξεχάσετε.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS