ΑρχικήinetΤΟΠ 5 καταστροφές υπολογιστών που θα μείνουν στην ιστορία!

ΤΟΠ 5 καταστροφές υπολογιστών που θα μείνουν στην ιστορία!

Οι ζωές μας βασίζονται ολοένα και περισσότερο στα computers. Πολλές φορές στηριζόμαστε σε αυτά τόσο πολύ και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και κάτι τόσο σύνηθες μπορεί να προκαλέσει εκατομμύρια προβλήματα που θα κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, θα δούμε 5 αποτυχίες των υπολογιστών, που δημιούργησαν ακριβά αλλά και κάποιες φορές θανάσιμα προβλήματα.

  1. Mars Climate Orbiter

υπολογιστών

Το Mars Climate Orbiter ήταν ένας μικρός διαστημικός ανιχνευτής. Στις 11 Δεκεμβρίου 1998 ξεκίνησε από τη NASA για να μπει στην τροχιά του Άρη με σκοπό να μελετήσει την ατμόσφαιρα και το κλίμα του. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε κανονικά, αλλά μια σειρά λάθος χειρισμών οδήγησε τον ανιχνευτή πολύ κοντά στον Άρη όπου και καταστράφηκε.

  1. Ariane 5

υπολογιστών

Το Ariane 5 είναι ένα space rocket που δημιουργήθηκε από κοινού από 20 ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις 4 Ιουνίου 1996, ξεκίνησε για την πρώτη του πτήση. Πυροδότησε έτσι τους κινητήρες και εκτοξεύθηκε, όμως άρχισε να γυρίζει εξαιρετικά γρήγορα, πράγμα που ήταν και ο λόγος της αποτυχίας. Τα συστήματα των υπολογιστών και το software ήταν υπεύθυνα για την παρακολούθηση της ταχύτητας και του προσανατολισμού του αεροσκάφους. Ουσιαστικά, ο πύραυλος ξεπέρασε τα όρια των παλαιότερων συστημάτων σε μόλις 37 δευτερόλεπτα, προκαλώντας σύγχυση στον πύραυλο και ξεκινώντας απότομη στροφή προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφική βλάβη και εναέρια έκρηξη.

  1. Knight Capital Group

υπολογιστών

Η Knight Capital ήταν μια αμερικανική εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που αγόραζε και μοιράζονταν μετοχές μεγάλης αξίας σε μεγάλες ποσότητες στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά. Την πρώτη του Αυγούστου 2012, όταν άνοιξε το χρηματιστήριο, τα αυτοματοποιημένα συστήματα υπολογιστών, άρχισαν να αγοράζουν και να πωλούν γρήγορα εκατομμύρια. H Knight Capital αναγκάστηκε να πουλήσει αυτές τις μετοχές σε χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα συνολική καθαρή ζημία άνω των 440 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια ανά λεπτό.

  1. Stuxnet

υπολογιστών

Stuxnet είναι ένα malware που ανακαλύφθηκε το 2010 και ήταν κοινό δημιούργημα Αμερικάνων και Ισραηλινών. Το Stuxnet φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διεισδύοντας στην πυρηνική εγκατάσταση στο Natanz και μολύνοντας τα συστήματα των υπολογιστών, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες. Από τον Νοέμβριο του 2009 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2010, εκτιμάται ότι αυτό το malware προκάλεσε 1.000 πυρηνικές φυγοκεντρικές συσκευές, ώστε να διαρρηγνύονται βίαια. Το Stuxnet ανάγκασε τις συσκευές να αυξήσουν πρώτα την ταχύτητα περιστροφής και στη συνέχεια να προκαλέσουν αστάθεια. Εκτιμάται ότι η καταστροφή αυτή, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας του πυρηνικού εμπλουτισμού για το Ιράν.

  1. Wannacry

υπολογιστών

Τον Μάιο του 2017, κυκλοφόρησε ένα παγκόσμιο cyberattack που μολύνει computers που διαθέτουν Windows με ransomware. Το WannaCry, επηρέασε σημαντικά τα παλαιότερα συστήματα των Windows και επεκτάθηκε σε περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε 150 χώρες. Τα λύτρα που ζητούνταν ανά υπολογιστή ήταν 300-600 δολάρια.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS