ΑρχικήsecurityΟι ΗΠΑ καταθέτουν αγωγή εναντίον του Snowden για το νέο του βιβλίο

Οι ΗΠΑ καταθέτουν αγωγή εναντίον του Snowden για το νέο του βιβλίο

Snowden Η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή εναντίον του Edward Snowden, πρώην υπαλλήλου της CIA και στελέχους της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, απαιτώντας να μην πληρωθεί για το βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο «Permanent Record».

Η αγωγή κατατέθηκε στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια. Σύμφωνα με αυτή, ο Snowden είχε υπογράψει κάποιες συμφωνίες, όσο εργαζόταν για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι συμφωνίες αυτές αφορούσαν τη μη αποκάλυψη σημαντικών εθνικών πληροφοριών. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τον Snowden για παραβίαση των συμφωνιών και γι΄ αυτό το λόγο άσκησε αγωγή.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν σήμερα αγωγή εναντίον του Edward Snowden, πρώην υπαλλήλου της CIA και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), καθώς δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Permanent Record», παραβιάζοντας τις συμφωνίες, που είχε υπογράψει τόσο με τη CIA όσο και με την NSA”, αναφέρει το δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Snowden κατηγορείται γιατί δημοσίευσε το βιβλίο του χωρίς πρώτα να το ελέγξουν οι υπηρεσίες, με τις οποίες είχε συνεργαστεί. Πέρα από το βιβλίο, ο Snowden έχει μιλήσει δημόσια για θέματα των υπηρεσιών, το οποίο επίσης παραβιάζει τις συμφωνίες που είχε υπογράψει.

Σύμφωνα με εκείνες τις συμφωνίες, για οποιαδήποτε δημοσίευση, έκδοση βιβλίου κλπ., απαιτείται έλεγχος από τις υπηρεσίες πληροφοριών (πριν τη δημοσίευση), ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί κάποια σημαντική πληροφορία.

“Οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να προστατεύουν το έθνος μας, να μην σκέφτονται προσωπικό κέρδος”, δήλωσε ο G. Zachary Terwilliger, εισαγγελέας των ΗΠΑ. “Αυτή η αγωγή θα εξασφαλίσει ότι ο Edward Snowden δεν θα ωφεληθεί χρηματικά καθώς δεν εκτίμησε την εμπιστοσύνη που του έδειξαν».

Το βιβλίο του Edward Snowden, “Permanent Record,” κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου και αναφέρεται σε λεπτομέρειες της ζωής του συγγραφέα καθώς και στη δουλειά του στις υπηρεσίες πληροφοριών. Για παράδειγμα αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το σχεδιασμό του συστήματος επιτήρησης Prism.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει στην ανάκτηση όλων των εσόδων του Snowden και όχι στην αποτροπή της κυκλοφορίας του βιβλίου. Αυτό το κάνει ως τιμωρία, επειδή ο Snowden δεν έδωσε το βιβλίο για έλεγχο προτού το κυκλοφορήσει δημόσια, παραβιάζοντας τις συμφωνίες που είχε υπογράψει.

Αγωγή κατατέθηκε και εναντίον του εκδότη του βιβλίου με σκοπό να τον εμποδίσουν να δώσει τα κέρδη στον Snowden.

“Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύουν πληροφορίες εθνικής ασφάλειας βασίζεται στη συμμόρφωση των εργαζομένων και των στελεχών με τις συμφωνίες περί μη κοινοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών τους για έλεγχο πριν από οποιαδήποτε δημοσίευση», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να τονίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές από άτομα στα οποία έχει δείξει εμπιστοσύνη. Επιπλέον, δεν θα επιτρέψει να πλουτίσουν κάποιοι εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, παραβιάζοντας τις συμφωνίες τους.

Ο Edward Snowden ζει στη Ρωσία εδώ και έξι χρόνια, μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με τις ΗΠΑ. Πρόσφατα ζήτησε άσυλο από τη γαλλική κυβέρνηση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS