Σε μία ανακοίνωσή του την Τρίτη, το Facebook δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην πολιτική του, σχετικά με το τρομοκρατικό και εξτρεμιστικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του.
Οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν μετά το Christchurch Call, που έλαβε χώρα τον Μάιο. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, σε συνεργασία με 17 άλλες κυβερνήσεις και οκτώ εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, συζήτησαν και συμφωνήσαν από κοινού να συνεργαστούν και να προχωρήσουν σε δραστικές ενέργειες, για την εξάλειψη του τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, μετά την τρομακτική επίθεση στο Christchurch.
Οι αλλαγές στην πολιτική του Facebook, περιλαμβάνουν έναν ενημερωμένο ορισμό για το ποιες θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις, τη βελτιωμένη χρήση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό επιβλαβών περιεχομένων και την επέκταση της διαδικασίας αναθεώρησης του περιεχομένου στην πλατφόρμα του.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Το Facebook δήλωσε ότι ο νέος ορισμός των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν επικεντρώνεται απλά σε οργανώσεις που διαπράττουν βίαιες πράξεις, αλλά και σε εκείνες που ενεργούν με “πρόθεση να εξαναγκάσουν, να εκφοβίσουν και / ή να επηρεάσουν έναν άμαχο πληθυσμό, μια κυβέρνηση ή έναν διεθνή οργανισμό”.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Facebook, ότι το περιεχόμενο που προσπαθεί να προωθήσει τη βία, ειδικά όταν απευθύνεται σε πολίτες με σκοπό να τους εξαναγκάσει να κάνουν κάτι ή να τους εκφοβίσει, θα απαγορευτεί από την πλατφόρμα.
Επιπλέον, οι τεχνικές AI που χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν από το Facebook για την απαγόρευση περιεχομένου από τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα, θα επεκταθούν και θα εφαρμοστούν σε ένα ευρύτερο φάσμα επικίνδυνων οργανώσεων.
Από το Μάρτιο, το Facebook απαγόρευσε πάνω από 200 οργανώσεις που κάνουν διακρίσεις με βάση το χρώμα από την πλατφόρμα του, ή που έχουν ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο.
Επιπλέον το κοινωνικό δίκτυο πρόσθεσε ένα χαρακτηριστικό στη λειτουργία αναζήτησης, έτσι ώστε όταν οι χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητούν τέτοιου είδους περιεχόμενο, ανακατευθύνονται σε πηγές που βοηθούν τους ανθρώπους να βγουν από ομάδες μίσους. Αυτή η δυνατότητα έχει επεκταθεί σε άλλες δύο χώρες, ως μέρος των πρόσφατων αλλαγών πολιτικής.
Οι άνθρωποι που κατοικούν στην Αυστραλία και την Ινδονησία και αναζητούν ομάδες που σχετίζονται με το μίσος και τον εξτρεμισμό, ανακατευθύνονται στις EXIT Australia και ruangobrol.id αντίστοιχα.
Οι ομάδες αναθεώρησης του περιεχομένου του Facebook θα ξεκινήσουν επίσης να εντοπίζουν περιεχόμενο που προέρχεται από ανθρώπους και οργανισμούς που διακηρύσσουν ή συμμετέχουν σε βίαιες ενέργειες, αντί να καταβάλλει προσπάθειες μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Ardern εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αλλαγές που έκανε το Facebook στην πολιτική του.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πώς να ενισχύσουν τους κανόνες τους σχετικά με το περιεχόμενο που επιτρέπεται στις online πλατφόρμες. Οι χώρες της G20 συναντήθηκαν τον Ιούλιο για να παροτρύνουν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών για την αποτροπή της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού που ευνοούν το περιεχόμενο της τρομοκρατίας.