Οι περισσότερες δοκιμές σε εφαρμογές iOS και Android δείχνουν ότι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα ασφαλείας, που αντιμετωπίζουν οι εφαρμογές για κινητά, είναι η μη ασφαλής αποθήκευση δεδομένων.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Positive Technologies, Vulnerabilities and Threats in Mobile Applications 2019, οι εφαρμογές Android έχουν περισσότερες κρίσιμες ευπάθειες από τις εφαρμογές iOS. Η διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ελάχιστη (43% έναντι 38%). Το επίπεδο ασφαλείας των εφαρμογών για κινητά, είναι περίπου το ίδιο.
Όπως προαναφέρθηκε, η μη ασφαλής αποθήκευση δεδομένων είναι η πιο συνηθισμένη ευπάθεια. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στο 76% των εφαρμογών για κινητά. Αυτή η ευπάθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από hackers για την κλοπή κωδικών πρόσβασης, οικονομικών πληροφοριών, προσωπικών δεδομένων και προσωπικών μηνυμάτων.
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
Το 89% των ευπαθειών, που βρέθηκαν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να ζητήσει άδεια πρόσβασης στα δεδομένα χρήστη και, αν δοθεί άδεια, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να στείλει δεδομένα στους εισβολείς.
Σύμφωνα με την Leigh-Anne Galloway της Positive Technologies, το 2018, έγινε λήψη εφαρμογών για κινητά πάνω από 205 δισεκατομμύρια φορές. Τις περισσότερες φορές, οι προγραμματιστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό λογισμικού, προκειμένου να προσφέρουν στους χρήστες μια ευχάριστη και άνετη εμπειρία. Οι χρήστες εντυπωσιάζονται από τα χαρακτηριστικά των εφαρμογών και τις κατεβάζουν παρέχοντας προσωπικές πληροφορίες. Σύμφωνα με την έκθεση, όμως, πάρα πολλές εφαρμογές δεν είναι ασφαλείς. Το ανησυχητικό είναι ότι οι προγραμματιστές δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στην επίλυση των ευπαθειών.
Η Galloway πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οι εφαρμογές τους ζητούν πρόσβαση σε λειτουργίες και δεδομένα του τηλεφώνου. Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία για τα δεδομένα, στα οποία ζητά πρόσβαση μια εφαρμογή, οι χρήστες θα πρέπει να την απορρίπτουν. Επίσης, οι χρήστες δεν πρέπει να ανοίγουν συνδέσμους, σε SMS και chat εφαρμογές, όταν δεν ξέρουν τι περιέχουν αυτοί οι σύνδεσμοι. Τέλος, είναι καλό να μην γίνεται λήψη εφαρμογών από τρίτα app stores.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ζητήματα ασφαλείας, που σχετίζονται με τον server (αποθήκευση, επεξεργασία και συγχρονισμό των πληροφοριών) είναι εξίσου πολλά με τα ζητήματα ασφαλείας, που σχετίζονται με το client. Το 43% των στοιχείων, που σχετίζονται με τον server έχει χαμηλή ή εξαιρετικά χαμηλή προστασία. Το ένα τρίτο (33%) περιέχει κρίσιμες ευπάθειες.