ΑρχικήinetWine 4.0: Εφαρμογές Windows σε Linux περιβάλλον

Wine 4.0: Εφαρμογές Windows σε Linux περιβάλλον

Μέχρι πριν κάποια χρόνια η ιδέα της μετάβασης από Windows σε Linux ήταν τουλάχιστον τρομακτική, και αυτό μεταξύ άλλων, λόγο της μικρής γκάμας προγραμμάτων που κυκλοφορούσαν σε σχέση με αυτή που κυκλοφορούσε για Windows. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει από τότε καθώς όχι μόνο τα προγράμματα που κυκλοφορούν για Linux έχουν αυξηθεί κατά πολύ, αλλά και επειδή πλέον μέσω ενός browser μπορεί κανείς να κάνει δουλειές που μέχρι πριν λίγα χρόνια γίνονταν μόνο με την χρήση τρίτων προγραμμάτων (π.χ. Office365 web apps). Και κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση του το Wine, ένα open source compatibility layer για Linux που έρχεται να «τρέξει» ακόμα και τα προγράμματα που προορίζονται για Windows, στα Linux.

Wine

Όπως προαναφέρθηκε λοιπόν, τα χρόνια πέρασαν και πολλά προγράμματα έχουν πλέον κυκλοφορήσει για Linux διανομές, δωρεάν ή όχι, κάνοντας την μετάβαση από Windows σε Linux λιγότερο τρομακτική από ποτέ. Δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως το Gimp και το Davinci Resolve είναι πλέον σωστά optimized αποδίδοντας ίσα ή και καλύτερα από τα Windows, καθώς «τρέχουν» σε ένα αρκετά ελαφρύτερο λειτουργικό. Τι γίνεται όμως με τα προγράμματα (ή τα παιχνίδια) που δεν έχουν κυκλοφορήσει επίσημα για Linux λειτουργικά?

Χάρη στο Wine compatibility layer (το οποίο ΔΕΝ είναι ένα Windows emulator) μπορείτε να εκτελέσετε Windows προγράμματα σε Linux περιβάλλον. Σήμερα κυκλοφόρησε η έκδοση 4.0 η οποία φέρνει περίπου 6.000 αλλαγές (μπορείτε να βρείτε εδώ την λίστα με όλες τις αλλαγές) με τις 4 κυριότερες να είναι οι εξής:

  • Vulkan support
  • Direct3D 12 support
  • Game controllers support
  • High-DPI support on Android

Αυτές οι αλλαγές έχουν ως στόχο την ομαλότερη εκτέλεση παιχνιδιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγυημένη ή άψογη εκτέλεση του προγράμματος. Ενώ μερικά προγράμματα μπορεί να εκτελούνται  σωστά, άλλα μπορεί να κολλάνε, να εμφανίζουν Bugs ή ακόμα και να  μην εκτελούνται καθόλου. Έτσι για κάθε πρόγραμμα που θα θέλετε να δοκιμάσετε αν τρέχει ομαλά με το Wine, θα πρέπει να κάνετε και από μία δοκιμή.

Τέλος η έκδοση 4.0 του Wine δεν είναι ακόμα διαθέσιμη από τα επίσημα repos, οπότε για την λήψη του θα πρέπει να ανατρέξετε εδώ.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS