ΑρχικήsecurityΠροκαταρκτικές διορθώσεις του STIBP βελτιώνουν την απόδοση του Linux 4.20

Προκαταρκτικές διορθώσεις του STIBP βελτιώνουν την απόδοση του Linux 4.20

STIBPΚαλά νέα έρχονται για τους χρήστες του Linux, καθώς οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον πυρήνα του Linux 4.20, για τον μετριασμό του STIBP (Single Thread Indirect Branch Predictors), φαίνεται να αποκαθιστούν την απόδοση στα συστήματα της Intel. Τώρα, αντί να χρειάζεται έως και το 50% της απόδοσης για να τρέξουν ορισμένα προγράμματα όταν γίνεται ενημέρωση στην πιο πρόσφατη έκδοση του πυρήνα, οι χρήστες του Linux μπορούν να αναμένουν ότι τα συστήματά τους θα εκτελούνται όπως και πριν, ενώ θα απολαμβάνουν επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το STIBP υποτίθεται ότι προστατεύει από τις ευπάθειες του Specter v2, οι οποίες βασίζονται σε τρωτά σημεία στις CPU, με ταυτόχρονη πολλαπλή θωράκιση (SMT), όπως οι επεξεργαστές Intel με ενεργοποιημένο το Hyper-Threading. Αυτό θεωρητικά είναι καλό – κανείς δεν θέλει το σύστημά του να επηρεάζεται από μια ευπάθεια. Ωστόσο, η φύση της ευπάθειας, σε συνδυασμό με τη δραματική επίδραση που είχε αυτή η έκδοση στην απόδοση, οδήγησε πολλούς σε αμφισβήτηση των πλεονεκτημάτων της χρήσης STIBP.

Αυτοί οι προβληματισμοί έφτασαν και στον Linus Torvalds, ο οποίος δήλωσε ότι “όταν η απόδοση μειώνεται κατά 50% σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να αναρωτιούνται αν άξιζε τον κόπο” και ότι “νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ίδια λογική με το L1TF: έχουμε προεπιλογή σε κάτι που δεν μειώνει δραματικά την απόδοση.” Σημείωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ασφάλεια, είναι πιο πιθανό να απενεργοποιήσουν πλήρως το SMT παρά να βασίζονται σε μετριασμούς του STIBP.

Το Phoronix αξιολόγησε μερικές από τις προκαταρκτικές αλλαγές που έκανε ο πυρήνας 4.20 στο STIBP για να διαπιστώσει τι είδους επίδραση θα μπορούσαν να έχουν στην απόδοση του συστήματος. Πολλά από τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά: οι ενημερώσεις φέρνουν την έκδοση Linux 4.20 WIP Conditional STIBP στο ίδιο επίπεδο με το Linux 4.19.0 σε πολλά σημεία αναφοράς. Αυτή η έκδοση έχει χαμηλότερη απόδοση σε ορισμένα σημεία, αλλά είναι επίσης πολύ καλύτερη από το 4,20, οπότε θα πρέπει να βοηθήσει τους περισσότερους χρήστες που επηρεάζονται από αυτό το ζήτημα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ωστόσο, επειδή η έκδοση Linux 4.20 WIP Conditional STIBP, αλλάζει την εφαρμογή του μετριασμού, ώστε να τρέχει μόνο όταν οι διεργασίες το απαιτούν ή για τα SECCOMP threads.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS