Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
infosec

Group IB: Δυο hacker groups επιτίθενται σε Ρωσικές τράπεζες

Η Group IB εντόπισε μια τεράστια καμπάνια προσποιούμενη την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, με στόχο διάφορα Ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα...
Read More
infosec

Bug του Gmail επιτρέπει την τροποποίηση του «From:» header

Ένα Bug που εντοπίστηκε στην δομή του “From:” header του Gmail θα μπορούσε να εμφανίζει μια διαφορετική διεύθυνση email από...
Read More
infosec

Γιατί κλείδωσαν μυστηριωδώς οι λογαριασμοί της Apple;

Πιστεύετε πως επιχείρησε κάποιος να χακάρει τον Apple λογαριασμό σας; Δεν είστε ο μόνος! Από την Τρίτη, πολλοί χρήστες των...
Read More
Latest Posts

Ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

υπερυπολογιστήςΕδώ και πάρα πολλά χρόνια οι τεχνικοί έχουν δουλέψει σκληρά για να δημιουργήσουν μηχανές που λειτουργούν τόσο καλά όσο ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Τώρα, ένας νέος υπερυπολογιστής, που ονομάζεται SpiNNaker, είναι εδώ για να κάνει ακριβώς αυτό.

Μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς και οικονομική ενίσχυση ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών, δημιουργήθηκε τελικά το Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker). Περιλαμβάνει σχεδόν ένα εκατομμύριο επεξεργαστές που μπορούν να εκτελούν 200 τρισεκατομμύρια δράσεις ανά δευτερόλεπτο και είναι ο μεγαλύτερος neuromorphic (νευρομορφικός) υπερυπολογιστής στον κόσμο. (Via: HotHardware)

Ο νέος υπερυπολογιστής έχει κατασκευαστεί και σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα.

Πώς λειτουργεί το SpiNNaker;

Στέλνει μικρές ποσότητες πληροφοριών σε διαφορετικές τοποθεσίες ταυτόχρονα, όπως και η τεχνική παράλληλης επικοινωνίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτή η διεργασία είναι αντίθετη με τους περισσότερους υπολογιστές που στέλνουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από το ένα σημείο στο άλλο μέσω ενός τυποποιημένου δικτύου.

Οι κατασκευαστές του SpiNNaker σχεδιάζουν να εξομοιώσουν ένα δισεκατομμύριο βιολογικών νευρώνων με τη βοήθεια αυτού του υπερυπολογιστή. Αν και αυτό είναι μικρότερο σε σύγκριση με τους «100 δισεκατομμύρια νευρώνες που συνδέονται μέσω 1 τετράκις εκατομμυρίου συνάψεις», θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο Steve Furber, Καθηγητής Μηχανικής Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: «Έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά μια μηχανή που λειτουργεί περισσότερο σαν εγκέφαλος παρά σαν ένας παραδοσιακός υπολογιστής, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά συναρπαστικό.»

Η ομάδα ανάπτυξης πίσω από τον υπερυπολογιστή πιστεύει ότι θα τους βοηθήσει να αποκαλύψουν τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τη διεξαγωγή πρωτοποριακών προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, το SpiNNaker μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει ένα ρομπότ που βασίζεται σε AI, το οποίο ονομάζεται SpOmnibot και είναι ικανό να αναγνωρίζει οπτικά αντικείμενα και να κατευθύνεται προς αυτά.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *