ΑρχικήsecurityVirobot ransomware: Νέο ransomware με δυνατότητες botnet

Virobot ransomware: Νέο ransomware με δυνατότητες botnet

Ένα νέο malware ανακαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες, από την Trend Micro. Οι ερευνητές της εταιρείας ονόμασαν το νέο αυτό malware “Virobot ransomware”, και το ανακάλυψαν στις 17 Σεπτεμβρίου. Το Virobot, αφού μολύνει έναν υπολογιστή, τον «κλειδώνει» και ύστερα τον εντάσσει στο τεράστιο botnet με τους υπόλοιπους υπολογιστές.

Το Virobot ransomware είναι ένα ισχυρό εργαλείο που κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία του υπολογιστή που μολύνει, ζητώντας από τον χρήστη να πληρώσει εάν θέλει να ξαναδεί τα αρχεία του. Τα botnet συναντώνται συχνά και σε malware, όπου hackers μολύνοντας μαζικά υπολογιστές, μπορούν να εκτελέσουν επιθέσεις όπως DDoS η credential stuffing.

Έτσι και το Virobot malware, αφού κρυπτογραφήσει τα αρχεία του υπολογιστή, «πετάει» ένα παράθυρο στο οποίο ζητάει από τον χρήστη να πληρώσει περίπου 520 δολάρια σε bitcoin. Ωστόσο μέχρι να αποφασίσει ο χρήστης τι θα κάνει, το μολυσμένο σύστημα δεν μένει άπραγο. Χρησιμοποιώντας το Outlook της Microsoft, ο κάθε μολυσμένος υπολογιστής ξεκινάει και στέλνει spam emails σε όλες τις επαφές που υπάρχουν αποθηκευμένες στο client του χρήστη. Τα emails περιέχουν ένα αντίγραφο του Virobot malware, σε μια προσπάθεια να ξαπλωθεί ακόμα περισσότερο, και να διευρυνθεί το botnet.

Τέλος σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η Trend Micro κατάφερε να «κατεβάσει» τον server μέσω του οποίου επικοινωνούσε το botnet, και ως εκ τούτου, στους υπολογιστές που μολύνονται από εδώ και πέρα, δεν θα εκτελείται η διαδικασία της κρυπτογράφησης.

Τα ransomware έκαναν μεγάλο κακό το 2017. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Wannacry ransomware, το οποίο μόλυνε σε μικρό χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα σε όλον τον κόσμο, κρυπτογραφώντας τα αρχεία των χρηστών. Βασισμένο σε εργαλεία που διέρρευσαν από την NSA είναι ένα από τα πιο ισχυρά ransomware της ιστορίας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS