ΑρχικήsecurityWannaCry: Επιστρέφει μολύνοντας τα συστήματα της Boeing

WannaCry: Επιστρέφει μολύνοντας τα συστήματα της Boeing

Η αεροπορική εταιρεία Boeing φαίνεται να είναι ο πιο πρόσφατος στόχος του ransomware WannaCry και σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας ανιχνεύτηκε μόνο μια «περιορισμένη εισβολή κακόβουλου λογισμικού που επηρέασε έναν μικρό αριθμό συστημάτων».

Το ransomware έπληξε την Boeing την Τετάρτη το βράδυ και ο Mike VanderWel, μηχανικός παραγωγής της Boeing Commercial Airplane, έστειλε ένα σημείωμα για να προειδοποιήσει ότι η εισβολή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το λογισμικό του αεροπλάνου.

Το WannaCry εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017 με την Microsoft να αποκρίνεται άμεσα με κατάλληλα patches ακόμη και για τα μη υποστηριζόμενα Windows XP. Τα Windows 10 ήταν προστατευμένα από το WannaCry, ενώ τα Windows 7 αποδείχτηκαν τα πιο ευάλωτα παρά τις εν λόγω ενημερώσεις.

Boeing

Το WannaCry κρυπτογράφησε τα δεδομένα των συστημάτων και ζητούσε χρήματα σε αντάλλαγμα για το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Αν η Boeing επηρεάστηκε όντως από το WannaCry, κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούσε παλαιότερες εκδόσεις των Windows χωρίς την ενεργοποίηση των απαιτούμενων ενημερώσεων ασφαλείας. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, δεδομένου ότι η Microsoft έχει επιδιορθώσει αρκετές σημαντικές αδυναμίες.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ώρες, η Linda Mills, επικεφαλής Επικοινωνίας της Boeing Commercial Airplanes, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και τα αεροπλάνα είναι ασφαλή.

Επειδή όμως τίποτα δεν έχει ειπωθεί για το κακόβουλο λογισμικό που εμπλέκεται στην επίθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αν το WannaCry χρησιμοποιήθηκε πράγματι για την κρυπτογράφηση των συστημάτων.

Σήμερα η Boeing επανέλαβε σε ένα post της στο Twitter ότι μόνο ένας μικρός αριθμός συσκευών επηρεάστηκε από την επίθεση και ότι η κατάσταση επιδιορθώθηκε μετά την ανίχνευση της εισβολής.

“Τα διάφορα άρθρα που έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με την μόλυνση της εταιρείας μας από το κακόβουλο λογισμικό είναι υπερβολικά και ανακριβή. Οι αρμόδιοι ασφαλείας του κυβερνοχώρου ανίχνευσαν μια περιορισμένη εισβολή κακόβουλου λογισμικού που επηρέασε ένα μικρό αριθμό συστημάτων. Εφαρμόστηκαν άμεσα τα απαιτούμενα κατασταλτικά μέτρα και όλα πλέον κυλούν ομαλά.» ανέφερε η Linda Mills.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS