ΑρχικήsecurityΤο Necurs botnet διανέμει 780.000 emails που περιέχουν αρχεία IQY

Το Necurs botnet διανέμει 780.000 emails που περιέχουν αρχεία IQY

Το Necurs botnet μέσα από 5 διαφορετικές καμπάνιες μοίρασε πάνω από 780.000 emails νωρίτερα το 2018, όλα εκ των οποίων περιείχαν κακόβουλα IQY (internet querys για το Excel), ένα πλέον πολύ δημοφιλή τρόπο διανομής malware. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για ένα botnet, υπεύθυνο για το 60% του spam traffic που υπήρξε τους τελευταίους 3 μήνες του 2017.

necurs-botnet-780000-iqy-files

Τι είναι τα IQY αρχεία?

Κατά κύριο λόγο, τα IQY αρχεία είναι έγγραφα κειμένου που περιέχουν κάποια διεύθυνση από κάποιον ιστότοπο, ώστε να εισάγουν πληροφορίες στο έγγραφο. Χρησιμοποιούνται συχνά σε εταιρικά περιβάλλοντα και από μόνα τους δεν αποτελούν κάποια απειλή. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρουμε τι είδους πληροφορία μπορεί να «τραβάνε» από το internet, αλλά και το αν είναι ασφαλές ή όχι.

Η Microsoft από προεπιλογή δεν επιτρέπει την αυτόματη εκτέλεση κώδικα από IQY, και πάντα ζητάει από τον χρήστη άδεια. Κάνοντας όμως ένα έγγραφο να φαίνεται σαν αληθινό, μπορεί να μπερδέψει τον χρήστη.

Μερικά από τα αρχεία που έστελνε το Necurs botnet ήταν κάποιοι δήθεν απλήρωτοι λογαριασμοί που περιείχαν μέσα έναν σύνδεσμο. Όταν ο χρήστης πάταγε τον σύνδεσμο, ένα rat (remote access tool) με όνομα FlawedAmmyy ξεκίναγε να εκτελείται, και ο χρήστης πλέον είχε μολυνθεί. Ο πηγαίος κώδικας του FlawedAmmyy διέρρευσε τον Μάρτιο του 2018.

Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν συνεχώς να αλλάζουν τις τακτικές τους χρησιμοποιώντας τύπους αρχείων που ο κόσμος εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί συχνά. Άλλωστε με την σημερινή ασφάλεια που προσφέρουν πλατφόρμες όπως το Gmail της Google, αυτή η συνεχής μεταβολή στον τρόπο διανομής malware είναι απαραίτητη για να μην «μπλοκαριστούν» από τα spam filter της κάθε email υπηρεσίας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS