ΑρχικήinetWi-Vi Νέα τεχνολογία βλέπει πίσω από τοίχους

Wi-Vi Νέα τεχνολογία βλέπει πίσω από τοίχους

wi-viΕρευνητές από το τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών και του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT ανέπτυξαν αυτό θα μπορούσε να γίνει με χαμηλό κόστος, ένα X-ray όραμα. Το σύστημα αυτό, γνωστό σαν “Wi-Vi», βασίζεται σε μια ιδέα με αυτήν των ραντάρ και των σόναρ, αλλά αντί να χρησιμοποιεί σήματα υψηλής ισχύος, χρησιμοποιεί αντικατοπτριζόμενα σήματα Wi-Fi. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση ανθρώπων πίσω από τοίχους και κλειστές πόρτες.

Όταν ένα σήμα Wi-Fi μεταδίδεται σε έναν τοίχο, ένα τμήμα του εν λόγω σήματος διεισδύει και ανακλάται πάνω σε τυχόν ανθρώπους που υπάρχουν στο άλλο δωμάτιο. Δεδομένου ότι μόνο μια μικρή ποσότητα του σήματος περνά μέσα από τον τοίχο, ενώ το υπόλοιπο αντανακλάται, οι ερευνητές έπρεπε να επινοήσουν μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ακυρώσει τις αυθαίρετες αντανακλάσεις και να κρατήσει μόνο εκείνες που αντανακλούσαν την κίνηση των ανθρώπων.

Η Dina Katabi, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, και ο μεταπτυχιακός φοιτητής της, Fadel Adib έχουν αναπτύξει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί δύο κεραίες μετάδοσης και ένα μονό δέκτη. Οι δύο κεραίες μεταδίδουν σχεδόν ταυτόσημα σήματα, εκτός από το σήμα της δεύτερης κεραίας που είναι το αντίστροφο της πρώτης. Τα αντίστροφα σήματα έχουν σαν αποτέλεσμα την παρεμβολή.

Αυτή η παρεμβολή κάνει τα σήματα να αλληλοεξουδετερώνονται. Σε περίπτωση που τα σήματα συναντήσουν στατικά αντικείμενα δημιουργούν πανομοιότυπες αντανακλάσεις, και έτσι αλληλοεξουδετερώνονται. Αν οι αντανακλάσεις δεν αλληλοεξουδετερώνονται, τότε οι ερευνητές γνωρίζουν ότι πίσω από τον τοίχο υπάρχουν κινούμενα σώματα, αφού τα σήματα γυρνάνε πίσω στον δέκτη.

Η νέα τεχνολογία είναι πολύ χαμηλού κόστους. Το Wi-Vi θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλα, από την αποκατάσταση καταστροφών (ξέρετε, αναζητήσεις ανθρώπων σε σεισμούς) αλλά και στα παιχνίδια. Επειδή η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει κάθε δράση πίσω από έναν τοίχο, το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν τεχνολογία που με χειρονομίες διαχειρίζεσαι συσκευές ή τον φωτισμό.

Ο κ. Venkat Padmanabhan, κύριος ερευνητής της Microsoft Research, αναφέρει ότι η τεχνολογία Wi-Vi θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα για gaming αφού δεν απαιτείται οπτική επαφή μεταξύ του χρήστη και της ίδιας της συσκευής.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS