ΑρχικήinetΣτις 25/11 η Ημερίδα της ΑΣΑ με θέμα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα

Στις 25/11 η Ημερίδα της ΑΣΑ με θέμα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα

Τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια οχήματα (UAV), επίσης ευρέως γνωστά ως drones, είναι  αεροσκάφη που είτε ελέγχονται από «πιλότους» από το έδαφος ή οδηγούνται  ‘αυτόνομα’ σε μία προ-προγραμματισμένη αποστολή. Ενώ υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι drones, ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης και παρακολούθησης, και σε εκείνα που είναι οπλισμένα με πυραύλους και βόμβες.

Η χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών έχει αυξηθεί γρήγορα κατά τα τελευταία έτη, διότι σε αντίθεση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να μείνουν ψηλά για πολλές ώρες (το ‘Zephyr’, ένα  βρετανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει μόλις σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ της συνεχόμενης πτήσης για πάνω από 82 ώρες ασταμάτητα), είναι πολύ φθηνότερα από ό, τι τα στρατιωτικά αεροσκάφη και εκτός των άλλων, μπορούν να τα οδηγήσουν απομακρυσμένα, έτσι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το πλήρωμα της πτήσης.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό βίντεο:

 

Aς θυμηθούμε κι ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο secnews.gr σχετικά με την νομοθεσία που αναμένεται στις ΗΠΑ με σκοπό την καταγραφή των στοιχείων των κατόχων των drones

Οι γενικοί κανόνες που διέπουν τη χρήση των εμπορικών και μη εμπορικών μη επανδρωμένων μίνι αεροσκαφών (drones) είναι ακόμη στο τραπέζι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα να θεσπιστεί ένας σημαντικός κανόνας – νόμος: Η νομική καταχώρηση.

Με τον ίδιο τρόπο που θα καταχωρούσατε ένα αυτοκίνητο, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DοT) πρόκειται να θεσπίσει κανόνες που απαιτούν από όλους τους ιδιοκτήτες μη επανδρωμένων μίνι αεροσκαφών, να τα καταγράψουν σε κυβερνητικά έγγραφα.

Το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλά μια έκθεση από το NBC News την Παρασκευή, ισχυρίζεται ότι ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, ακόμη και αν ένα τέτοιο πρόγραμμα εγγραφής έχει αποτέλεσμα, μια άλλη ανησυχία αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καταγράφονται οι εκατομμύρια υπάρχουσες συσκευές drone, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Σε αυτό το σημείο μια άλλη έκθεση από την Wall Street Journal υποστηρίζει ότι ομάδα ειδικών θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το θέμα των υφιστάμενων μη εγγεγραμμένων drone, καθώς και το είδος των συσκευών που θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του νέου νόμου.

Αν και μερικοί μπορεί να δουν τη νόμιμη εγγραφή των drone ως υπερβολική ρύθμιση από την κυβέρνηση, το γεγονός ότι τελευταία έχουν συμβεί επικίνδυνα περιστατικά σε αεροδρόμια που σχετίζονταν με μη επανδρωμένα μίνι αεροσκάφη, έχει προκαλέσει εκκλήσεις για αυστηρότερους ελέγχους γύρω από τη χρήση τους στις ΗΠΑ. Ο νέος νόμος θα επιτρέπει επίσης και τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη ενός drone, που μπορεί να είναι από παπαράτσι μέχρι βιομηχανικός κατάσκοπος.

Στις 25/11 η Ημερίδα της ΑΣΑ με θέμα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα

Η τεχνολογία αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως αντικείμενο στην εξέταση των drones. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό είναι ταχύτατες, η έρευνα και ανάπτυξη νέων συστημάτων – στρατιωτικών και μη – είναι διαρκής και έτσι αναμένεται στο άμεσο μέλλον, η χρήση νέων συστημάτων δημιουργώντας ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Η ανάπτυξη της χρήσης των ΜΕΣ, επιβάλλει την εξέταση των γεωπολιτικών παραμέτρων που χαρακτηρίζουν και διαμορ-φώνουν το αντίστοιχο περιβάλλον και κατ’ επέκταση, τον χώρο της χρήσης τους.

Η νομική διάσταση της χρήσης των εναέριων μη επανδρωμένων συστημάτων αναφέρεται κυρίως στα μη στρατιωτικά συστήματα και ειδικότερα στον έλεγχό τους για την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν στη φάση της έρευνας & ανάπτυξης διάφορα ΜΕΣ, τόσο για στρατιωτικές όσο και για μη στρατιωτικές χρήσεις, στη βιομηχανία, σε πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα κλπ. Σε αρκετά από αυτά πρόκειται για συμμετοχή σε διακρατικά προγράμματα και συνεργασίες. Είναι συνεπώς χρήσιμο και σκόπιμο να παρουσιαστούν οι εξελίξεις αυτές στην έρευνα και ανάπτυξη.

 Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα Μη Επανδρωμένα

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην Ημερίδα που διοργανώνει η Ακαδημία Στρατηγικών Αναλύσεων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα Στρατηγικής και Ασφάλειας, οργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Μη Επανδρωμένα Εναέρια Συστήματα: Γεωπολιτικές, Τεχνολογικές και Νομικές Διαστάσεις της χρήσης τους».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25/11/15 στις 09:15 στο Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

12208385_1815046135388781_8674094876721004573_n

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS