ΑρχικήsecurityFBI vs. Dridex malware: Σημειώσατε 1

FBI vs. Dridex malware: Σημειώσατε 1

Το FBI σταματά το Dridex malware, το οποίο σχεδιάσθηκε για να κλέβει τραπεζικά credentials

FBI vs. Dridex malware: Σημειώσατε 1

To Department of Homeland Security (DHS) των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία με το FBI και το Department of Justice (DOJ), έχει σταματήσει ένα malware, το οποίο είχε σχεδιασθεί για την κλοπή τραπεζικών και άλλων credentials από μολυσμένα computers- botnet, με την ονομασία Drιdex.

Έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος του Μολδαβού φερόμενου ως διαχειριστή του botnet, που είναι γνωστός και με τα nicknames “Bugat,” “Cridex” ή “Drιdex.”

Ο Andrey Ghinkul, γνωστός και ως Andrei Ghincul και Smilex, ετών 30, Μολδαβός, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση εννέα χρόνων στην Δυτική Περιφέρεια της Pennsylvania με τις κατηγορίες της εγκληματικής συνωμοσίας, της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε υπολογιστές με σκοπό να προκαλέσει βλάβες στα μηχανήματα ή να εξαπατήσει τους χρήστες, της wire απάτης και της τραπεζικής απάτης.

Ο Ghinkul συνελήφθη στις 28 Αυγούστου 2015 στην Κύπρο.

Στις 13 Φεβρουαρίου το FBI δημοσίευσε μια τεχνική αναφορά με σκοπό να παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το Drιdex botnet. Το FBI εκτιμά πως οι αμερικανικές εταιρείες έχασαν συνολικά περίπου $10 εκατομμύρια δολάρια από το Drιdex και ο Ghinkul με την συμμορία του κατηγορούνται για παράνομη μεταφορά χρηματών, και συγκεκριμένα ποσού άνω των $3.5 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο συναλλαγές που έγιναν το 2012,  από έναν λογαριασμό στην τράπεζα Penneco Oil’s US bank προς  έναν λογαριασμό τράπεζας της Ρωσίας.

“Το Drιdex είναι ένα πολυλειτουργικό malware package που αξιοποιεί τις καλυμμένες μακροεντολές του Microsoft Office καθώς και αρχεία σε extensible markup language (XML) για να μολύνει τα συστήματα. Στόχος του είναι να μολύνει υπολογιστές, να κλέψει credentials, και να αρπάξει τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων,” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του το FBI.

Malware-en-las-marcos-de-Microsoft-Word-y-demas-aplicaciones-de-Microsoft-Office

Το malware έχει μολύνει υπολογιστές και συστήματα σε 27 χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Μ. Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, του Ισραήλ, της  Ινδονησίας, της Σινγκαπούρης, της Μαλαισίας, του Χόνγκ Κονγκ, της Κίνα και της Ινδίας, του Βιετνάμ, της  Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

FBI vs. Dridex malware: Σημειώσατε 1

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS