ΑρχικήsecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 2000 – I LOVE...

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 2000 – I LOVE YOU #10

PS: I LOVE YOU  

i love you
Ένα χρόνο μετά τον ιό Melissa, στον οποίο αναφερθήκαμε στην προήγουμενη στάση από το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας, μία νέα απειλή έρχεται να μας ταράξει ψυχή τε και σώματι, καθώς υποσχόμενη αγάπη, εισβάλλει μέσω email στον υπολογιστή μας, και με τη μορφή ενός Worm, καταφέρνει τελικά να καταστρέψει  σημαντικά κομμάτια του συστήματός μας (και της ψυχολογίας μας, εννοείται).

Ο λόγος λοιπόν, για τον ξακουστό ιό I LOVE YOU, με καταγωγή από τις μακρινές Φιλιππίνες, εμφανίστηκε στο προσκήνιο (και στο παρασκήνιο) το μακρινό έτος 2000.

Ο ιός I LOVE YOU, μερικές φορές αναφέρεται και ως Love Letter, ήταν ένα <<σκουλήκι (worm)>> υπολογιστή που επιτέθηκε σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογιστές με λειτουργικό Windows και από τις 5 Μαΐου του 2000 άρχισε να εξαπλώνεται ως μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με γραμμή θέματος “I LOVE YOU”. Το email υποσχόταν ένα ερωτικό γράμμα από έναν “κρυφό θαυμαστή”. Συνημμένο είχε ένα αρχείο με όνομα  “LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.vbs “.

love_s

Τα αρχεία τύπου .vbs είναι εκτελέσιμα αρχεία, γραμμένα σε Visual Basic Scripting. Η τελευταία επέκταση αρχείου ήταν πιο συχνά κρυμμένη από προεπιλογή σε υπολογιστές με Windows, οδηγώντας εν αγνοία τους χρήστες να πιστεύουν ότι ήταν ένα κανονικό αρχείο κειμένου.

Με το άνοιγμα όμως του συνημμένου αρχείου  “LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.” το σκουλήκι έκανε ζημιά στον υπολογιστή, και συγκεκριμένα ενέργειες, όπως:

– Αποθήκευε τον εαυτό του σε πολλαπλούς φακέλους στο σκληρό δίσκο του θύματος.

– Πρόσθετε νέες καταχωρήσεις στη registry

– Αντικαθιστούσε αρχεία πολλών διαφορετικών ειδών με αντίγραφα του εαυτού του. Σε αντίθεση, ο ιός Melissa έστελνε μόνο αντίγραφα στις πρώτες 50 επαφές.

– Έστελνε τον εαυτό του σε άλλους χρήστες μέσω IRC clients και email.

– Κατέβαζε και έτρεχε ένα αρχείο με το όνομα win-bugsfix.exe, το οποίο έκλεβε κωδικούς και τους έστελνε με email στο hacker.

Ύποπτος για τη δημιουργία του worm ήταν ο Onel de Guzman, αλλά οι αρχές των Φιλιππίνων δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την ενοχή του. Συνολικά να τονίσουμε πως κόστισε 5,5 δισ. $ δολάρια για την αντιμετώπισή του.

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Παρασκευή, για να γνωρίσουμε έναν ακόμη ιό τύπου worm. 

Μείνετε συντονισμένοι στο SecNews!

to be continued

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS