ΑρχικήsecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1999 – Μelissa #9

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 1999 – Μelissa #9

Μelissa

H σημερινή μας στάση στο οδοιπορικό στους φονικότερους ιούς της ιστορίας των υπολογιστών είναι αφιερωμένη στον ιό “Μelissa”.

Ο Μelissa είναι ένας ιός υπολογιστή τύπου μακροεντολής (macro virus), που εξαπλώνεται με τα προγράμματα Microsoft Word 97 και 2000, καθώς και με τα Microsoft Excel 97, 2000 και 2003. O Μelissa έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζει τον εαυτό του και να στέλνει e-mail με προγράμματα όπως Microsoft Outlook 97 ή Outlook 98.

[alert variation=”alert-info”]Πολλές δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Microsoft Word και το Microsoft Outlook, επιτρέπουν την ενσωμάτωση macro-προγραμμάτων στα αρχεία ή στα emails, ώστε τα προγράμματα αυτά να εκτελούνται αυτόματα κατά το άνοιγμα του αρχείου. Ένας macro ιός – ή αλλιώς “document virus” – είναι ένας ιός γραμμένος σε γλώσσα macro που ενσωματώνεται σε αρχεία, και όταν αυτά ανοιχτούν, ο ιός εκτελείται αυτόματα, μολύνοντας τα συστήματα.[/alert]

Γνωστός και ως Mailissa, Simpsons, Kwyjibo ή Kwejeebo, ο ιός Melissa δημιουργήθηκε το 1999, από τον Αμερικανό David L. Smith. Σύμφωνα με τον Smith, ο ιός δεν είχε σκοπό να προκαλέσει βλάβη, όμως ο απλός τρόπος διάδοσής του (κάθε μολυσμένος υπολογιστής έστελνε πολλαπλά μολυσμένα e-mail) προκάλεσε υπερφόρτωση σε συστήματα υπολογιστών και e-mail servers σε όλο τον κόσμο, προξενώντας ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ιός του Smith ήταν ασυνήθιστος, δεδομένου ότι ήταν αρχικά «κρυμμένος» σε ένα αρχείο word με την ονομασία “List.doc”, το οποίο περιείχε κωδικούς για πρόσβαση σε 80 ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Αν ο χρήστης έκανε το λάθος να ανοίξει το επισυναπτόμενο αρχείο, ο ιός ενεργοποιούνταν, αναπαρήγαγε τον εαυτό του και έστελνε ένα ανάλογο μήνυμα στους πρώτους 50 παραλήπτες που έβρισκε στο βιβλίο διευθύνσεων του θύματος.

Μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση του ιού, οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν ηλεκτρονικά τα ίχνη του Smith, ο οποίος συνελήφθη, ομολογώντας την ενοχή του.

Μelissa - ο δημιουργός του ιού Μelissa
Ο δημιουργός του Μelissa συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση

[signoff icon=”icon-target”]Παρ’ όλο που περισσότερα από 60.000 e-mail με ιούς έχουν ανακαλυφθεί, ο Smith είναι το μόνο πρόσωπο το οποίο εξέτισε ποινή σε ομοσπονδιακή φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την αποστολή ενός και μόνο ιού. Ο Smith καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων, όμως τελικά εξέτισε ποινή 20 μηνών.[/signoff]

Ο Melissa κατατάσσεται ανάμεσα τους πρώτους ιούς που διαδίδονταν μέσω email, εκμεταλλευόμενοι ευπάθειες του Microsoft Office, ενώ η ζημιά που προκάλεσε ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω της μόλυνσης εταιρικών συστημάτων email. Eταιρείες όπως οι Microsoft, Intel, Lockheed Martin και Lucent Technologies αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα email gateways τους λόγω του μεγάλου όγκου emails που παράγονταν από τον ιό.

 

…Και κάπου εδώ η αναδρομή μας στον ιό Melissa έφτασε στο τέλος της. Μην ξεχνάτε όμως… το ταξίδι μας στους διασημότερους ιούς όλων των εποχών δεν σταματά εδώ! Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη εβδομάδα με έναν ακόμη ιό που θα συζητηθεί…. Μείνετε συντονισμένοι!

to be continued

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS