ΑρχικήsecurityΤοπ 8 κυβερνοαπειλές για το 2024

Τοπ 8 κυβερνοαπειλές για το 2024

Στο σύγχρονο κόσμο του διαδικτύου κανείς δεν είναι ασφαλής. Καθημερινά ακούμε για νέες κυβερνοεπιθέσεις, με τα θύματα να είναι από μικρές εταιρείες μέχρι κολοσσοί. Μέσα στο 2024, είναι πιθανό να δούμε τις κυβερνοαπειλές να γίνονται πιο περίπλοκες!

Ας δούμε τις 8 κορυφαίες κυβερνοαπειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 2024:

κυβερνοαπειλές 2024

1. Social Engineering

Η κοινωνική μηχανική παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες hacking τεχνικές, κυρίως επειδή βασίζεται στο ανθρώπινο λάθος. Οι επιτιθέμενοι μπορούν πιο εύκολα να ξεγελάσουν έναν άνθρωπο από το να παραβιάσουν ένα σύστημα ασφαλείας.

Το 2023, οι τακτικές social engineering ήταν μια βασική μέθοδος για την κλοπή δεδομένων και credentials εργαζομένων. Συνήθως, οι επιθέσεις ξεκινούν με ένα phishing email.

2. Παραβίαση συνεργατών-προμηθευτών

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιλέγουν συχνά την παραβίαση λιγότερο προστατευμένων δικτύων, που ανήκουν σε τρίτα μέρη, αλλά που έχουν προνομιακή πρόσβαση στον πρωταρχικό στόχο του hacker. Πολλές φορές, οι εταιρείες συνεργάζονται με άλλους παρόχους. Οι hackers στοχεύουν αυτούς τους παρόχους για να αποκτήσουν τελικά πρόσβαση στα συστήματα των εταρειών.

Το 2023, οι παραβιάσεις τρίτων έγιναν αρκετά πιεστική απειλή, καθώς οι εταιρείες στρέφονταν όλο και περισσότερο σε ανεξάρτητους εργολάβους για να ολοκληρώσουν την εργασία τους.

3. Λάθη διαμόρφωσης

Ακόμη και τα επαγγελματικά συστήματα ασφαλείας μπορεί να περιέχουν τουλάχιστον ένα σφάλμα στον τρόπο εγκατάστασης και ρύθμισης του λογισμικού.

Το 2023, παρατηρήθηκαν αρκετά λάθη των εργαζομένων στην εργασία, κάτι που επέτρεψε περισσότερες ευκαιρίες εκμετάλλευσης.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση χτυπά την υπηρεσία μετανάστευσης του Μαλάουι

4. Ανεπαρκές Cyber hygiene

Το «Cyber hygiene» αναφέρεται στις συνήθεις πρακτικές ασφαλείας σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας, όπως η αποφυγή δημόσιων δικτύων WiFi, η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης ή η εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Δυστυχώς, πολλοί εργαζόμενοι δεν εφαρμόζουν αρκετά μέτρα προστασίας. Για παράδειγμα, δεν αλλάζουν τα passwords μετά από μια παραβίαση, χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε πολλούς λογαριασμούς, δεν χρησιμοποιούν password managers και δεν εφαρμόζουν 2FA για την προστασία των λογαριασμών τους.

Οι εταιρείες και τα άτομα που δεν βελτιώνουν τις πρακτικές τους στον κυβερνοχώρο διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο.

5. Ευπάθειες στο cloud

Σύμφωνα με την IBM, οι ευπάθειες στο cloud έχουν αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία πέντε χρόνια γι’ αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοαπειλές και για το 2024. Οι νέες εξελίξεις στην ασφάλεια cloud περιλαμβάνουν την υιοθέτηση του “Zero Trust” cloud security architecture. Τα συστήματα Zero Trust είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σαν να έχει γίνει ήδη παραβίαση του δικτύου. Έτσι, εφαρμόζονται οι απαιτούμενες επαληθεύσεις σε κάθε βήμα και με κάθε είσοδο.

6. Ευπάθειες φορητών συσκευών

Με την πανδημία COVID-19, άρχισαν να χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ οι φορητές συσκευές. Εργαζόμενοι που στράφηκαν στην απομακρυσμένη εργασία, βασίζονταν περισσότερο σε κινητές συσκευές. Ωστόσο, τα κενά ασφαλείας των φορητών συσκευών έχουν αυξηθεί, με τους hackers να τις στοχεύουν μέσω ευπαθειών και κακόβουλων εφαρμογών.

Δείτε επίσης: Η σημασία της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών

κυβερνοαπειλές 2024
Τοπ 8 κυβερνοαπειλές για το 2024

7. Internet of Things

Σήμερα, τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν τουλάχιστον μια έξυπνη συσκευή. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κυβερνοεγκληματίες άρχισαν να στοχεύουν όλο και περισσότερο έξυπνες συσκευές ή συσκευές «Internet of Things (IoT, με πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο παραβιάσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2021.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο αριθμός των έξυπνων συσκευών θα αυξηθεί σημαντικά, δημιουργώντας ένα ακόμη ευρύτερο δίκτυο σημείων πρόσβασης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση προσωπικών και εταιρικών συστημάτων.

8. Ransomware

Οι επιθέσεις ransomware εξακολουθούν να αποτελούν μια σημαντική απειλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται η τακτική του διπλού εκβιασμού, που σημαίνει ότι οι hackers κλέβουν δεδομένα, πριν κρυπτογραφήσουν τα συστήματα. Έπειτα, ζητούν από τα θύματα λύτρα για το ξεκλείδωμα των αρχείων και την επιστροφή των δεδομένων. Εναλλακτικά, απειλούν να διαρρεύσουν τα κλεμμένα δεδομένα.

Οι επιθέσεις ransomware γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, με τους hackers να εφαρμόζουν συνεχώς νέες τεχνικές.

Δείτε επίσης: Kimsuky: Νέα απειλή Troll Stealer στοχεύει τη Νότια Κορέα

Τοπ 8 κυβερνοαπειλές για το 2024

Προστασία

Η πρώτη και πιο βασική πρακτική ασφαλείας για την αποφυγή των παραπάνω κυβερνοαπειλών είναι η χρήση ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που δημιουργεί και αποθηκεύει ασφαλείς κωδικούς για κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείτε.

Η δεύτερη πρακτική είναι η ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων όπου είναι διαθέσιμη. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, απαιτώντας μια δεύτερη μορφή επιβεβαίωσης ταυτότητας πέραν του κωδικού πρόσβασης.

Τρίτον, είναι σημαντικό να διατηρείτε το λογισμικό και το λειτουργικό σύστημα των συσκευών σας ενημερωμένα. Οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας για ευπάθειες που έχουν ανακαλυφθεί.

Επιπλέον, η χρήση ενός αξιόπιστου λογισμικού antivirus μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις πιο συνηθισμένες μορφές κυβερνοεπιθέσεων.

Τέλος, είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις τελευταίες τεχνικές και κυβερνοαπειλές. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

Πηγή: www.embroker.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS