Η χρήση υπηρεσίας VPN είναι πλέον παράνομη στο Ιράν, “εκτός από όσους διαθέτουν νόμιμη άδεια”.
Η απόφαση επιβλήθηκε με νέα απόφαση που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Εικονικού Διαστημικού Χώρου της χώρας την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024, και υπογράφτηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.
Η νέα απαγόρευση προστίθεται σε μια ήδη εύθραυστη κατάσταση στο ανοιχτό διαδίκτυο στο Ιράν, καθώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυξημένη κυβερνητική λογοκρισία στο διαδίκτυο, περιορισμό της ταχύτητας και παρακολούθηση.
Ο “Φόβος της δύναμης του διαδικτύου”
“Απαγορεύοντας τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση VPN, το καθεστώς όχι μόνο παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, αλλά απομονώνει επίσης το ιρανικό λαό από τον υπόλοιπο κόσμο και τους στερεί τα οφέλη της ψηφιακής εποχής,” δήλωσε η Azam Jangravi, Αναλύτρια Πληροφορικής στο CitizenLab και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών.
Για αρκετό καιρό οι Ιρανοί ζουν με μερικά από τα πιο περιοριστικά περιβάλλοντα διαδικτύου στον κόσμο. Αμέτρητες ιστοσελίδες αποκλείονται ή φιλτράρονται από την κυβέρνηση καθημερινά, σε μια συνεχή προσπάθεια να ελέγξει τις πληροφορίες στις οποίες μπορούν ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Οι αποκλεισμοί στα social media είναι ιδιαίτερα εμφανείς κατά τους χρόνους πολιτικών ταραχών, όπως οι διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν το 2022 και το 2023 σε ολόκληρη τη χώρα.
Το VPN είναι λογισμικό ασφαλείας που παραπλανά την τοποθεσία της διεύθυνσης IP του χρήστη για να παρέχει πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι γεωγραφικά περιορισμένο online. Επίσης, κρυπτογραφεί τις συνδέσεις στο διαδίκτυο, που σημαίνει ότι οι Ιρανοί μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμή του για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κυβερνητική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον Jangravi, τα VPN είναι ένα από τα λίγα εργαλεία που επιτρέπουν στους Ιρανούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στο παγκόσμιο διαδίκτυο και να εκφράζονται ελεύθερα στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Τα VPN του Ιράν ήταν ζωτικής σημασίας για την παράκαμψη των περιορισμών και την κοινή χρήση των γενναίων ενεργειών των γυναικών που αμφισβητούν το καθεστώς κατά των υποχρεωτικών κανόνων για το χιτζάμπ, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η λογοκρισία των VPN είναι επίσης υψηλή στη χώρα, είναι δύσκολο για τις αρχές να συμβαδίσουν αποτελεσματικά με αυτό το παιχνίδι γάτας και ποντικιού με τους παρόχους.
Σύμφωνα με τον Jangravi, η νέα απόφαση είναι “ένα σαφές σημάδι του φόβου του καθεστώτος για τη δύναμη του διαδικτύου και τη δυνατότητα του Ιρανικού λαού να αμφισβητήσει τη νομιμότητά του και να απαιτήσει αλλαγές.
Σύμφωνα με αναφορές, εκτός από αντιφρονούντες, επιχειρηματίες και ακόμη και πολιτικοί φαίνεται πως έχουν στραφεί σε εφαρμογές VPN για να έχουν πρόσβαση σε μπλοκαρισμένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την ημερήσια μείωση της ταχύτητας του internet και το φιλτράρισμα του web. Σύμφωνα με έκθεση, το διαδίκτυο του Ιράν ανήκει στα χειρότερα παγκοσμίως ως προς τη συνδεσιμότητα λόγω αυτών των “αυτοπροκαλούμενων” διακοπών.
Ως εκ τούτου, οι σχολιαστές φοβούνται ότι η νέα απαγόρευση ενδέχεται επίσης να προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία της χώρας και στις ψηφιακές ελευθερίες των πολιτών.
Πηγή πληροφοριών: techradar.com