ΑρχικήsecurityLapsus$: Hacker υπεύθυνος για τη διαρροή του GTA 6, καταδικάστηκε σε νοσηλεία

Lapsus$: Hacker υπεύθυνος για τη διαρροή του GTA 6, καταδικάστηκε σε νοσηλεία

Το μέλος της ομάδας κυβερνοεγκλήματος Lapsus$, Arion Kurtaj, έχει καταδικαστεί αόριστα για νοσηλεία σε ένα “νοσοκομείο” από έναν βρετανό δικαστή.

Δείτε επίσης: Η διαρροή του trailer του GTA 6 θέτει τη Rockstar στο επίκεντρο

Lapsus$

Ο Κurtaj, ηλικίας 18 ετών και αυτιστικός, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της ομάδας Lapsus$, και εμπλέκεται στη διαρροή περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το βιντεοπαιχνίδι Grand Theft Auto VI.

Σύμφωνα με έκθεση του BBC, ο Arion Kurtaj, μέλος της ομάδας κυβερνοεγκληματιών Lapsus$, καταδικάστηκε από έναν βρετανό δικαστή για αόριστη χρονική περίοδο σε ένα “ασφαλές νοσοκομείο”. Η αναδίκαση αυτή αποκαλύπτει τη σοβαρότητα των εγκληματικών πράξεων που διέπραξε.

Ο Kurtaj, κάτοικος της Οξφόρδης, υπηρέτησε ως ένα καίριο μέλος της ομάδας Lapsus$, η οποία διέρρευσε αποσπάσματα από το επερχόμενο βιντεοπαιχνίδι της Rockstar Games, GTA 6. Σύμφωνα με τον δικαστή, ο Kurtaj εξακολουθεί να αποτελεί “υψηλό κίνδυνο” για το κοινό λόγω των ικανοτήτων του και της επιθυμίας του να διαπράξει κυβερνοεγκλήματα. Έτσι, μέχρις ότου οι γιατροί τον απαλλάξουν από το να αποτελεί πλέον κίνδυνο, θα παραμείνει στο νοσοκομείο.

Εκτός από τη συμμετοχή του χάκερ σε εγκληματικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, ο δικαστής άκουσε ότι ο χάκερ είχε επιδείξει βία κατά τη διάρκεια της κράτησής του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν “δεκάδες αναφορές τραυματισμού ή ζημιάς περιουσίας.” Εξαιτίας του αυτισμού του, οι επαγγελματίες υγείας είχαν κρίνει τον Kurtaj ακατάλληλο για δίκη, παραπέμποντας το θέμα στην επιτροπή να αποφασίσει εάν οι υποτιθέμενες πράξεις του έγιναν με εγκληματική πρόθεση.

Σύμφωνα με αναφορά του BBC, ένας αξιολογικός έλεγχος της ψυχικής υγείας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ακρόαση για την καταδίκη του Kurtaj κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εξακολουθεί να έχει υψηλά κίνητρα να “επιστρέψει στον κυβερνο-εγκληματικό χώρο το συντομότερο δυνατόν.”

Δείτε ακόμα: GTA 6: Γιατί θα καθυστερήσει να κυκλοφορήσει σε υπολογιστές;

Στην ίδια δίκη που διήρκεσε έξι εβδομάδες, ένας 17χρονος, μέλος της Lapsus$ (του οποίου δεν αναφέρεται το όνομα για νομικούς λόγους) κρίθηκε ένοχος από το Southwark Crown Court του Λονδίνου. Ο ανώνυμος ανήλικος συνεργάστηκε με τον Kurtaj και άλλα μέλη της συμμορίας για να παραβιάσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες NVIDIA και τις τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της BT/EE, προτού προσπαθήσουν να τους εκβιάσουν για λύτρα 4 εκατομμυρίων δολαρίων που δεν καταβλήθηκαν. Ο ανήλικος καταδικάστηκε σε Φορέα Αποκατάστασης Νέων για 18 μήνες με αυστηρή επίβλεψη και “απαγόρευση χρήσης VPN στο διαδίκτυο“.

Lapsus$

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Kurtaj “πιάστηκε επ’ αυτοφώρω” όταν παρακάμφθηκαν οι όροι της αναστολής της προφυλάκισής του. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ένα Amazon Fire Stick που του επέτρεπε να συνδεθεί με υπολογιστικές υπηρεσίες στο cloud μέσω του smartphone, του πληκτρολογίου και του ποντικιού. Έτσι, κατάφερε να διαρρεύσει πληροφορίες για το GTA 6, παρά το γεγονός ότι του είχε κατασχεθεί το laptop του.

Θεωρείται ένας από τους ηγέτες της ομάδας, συνελήφθη δύο φορές το 2022, πρώτα τον Ιανουάριο και μετά ξανά τον Μάρτιο, για συνεργασία με τις δραστηριότητες χάκινγκ της Lapsus$.

Η ομάδα Lapsus$ είναι μια σχετικά νέα ομάδα στον κόσμο της κυβερνοασφάλειας, που έχει αρχίσει να κερδίζει φήμη από το 2021. Αν και η ακριβής προέλευσή τους είναι άγνωστη, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από επιθέσεις κατά προεξέχουσων τεχνολογικών εταιρειών.

Δείτε επίσης: GTA 6: Προέρχονται φήμες από γιο υπαλλήλου της Rockstar;

Οι επιθέσεις της ομάδας Lapsus$ χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική τους τεχνική επάρκεια και την ικανότητά τους να παρακάμπτουν πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας. Έχουν επιτεθεί σε εταιρείες όπως η Microsoft, η Nvidia και η Samsung, κλέβοντας και δημοσιεύοντας ευαίσθητα δεδομένα.

Η ομάδα Lapsus$ έχει καταφέρει να παραμείνει ανώνυμη, παρά την ευρεία κλίμακα των επιθέσεών της. Αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι η ομάδα μπορεί να αποτελείται από εξειδικευμένους χάκερς με εκτεταμένη γνώση των συστημάτων που επιτίθενται.

Η ομάδα Lapsus$ δεν φαίνεται να έχει οικονομικά κίνητρα για τις επιθέσεις της. Αντίθετα, φαίνεται να επιδιώκει την προβολή της τεχνικής της ικανότητας και την επίδειξη των αδυναμιών στα συστήματα ασφαλείας των εταιρειών που επιτίθενται. Η ιστορία της ομάδας Lapsus$ είναι ακόμη υπό εξέλιξη. Με τη συνεχή ανάπτυξη της κυβερνοασφάλειας, θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί η ομάδα και ποιες θα είναι οι επόμενες επιθέσεις της.

Πηγή: bleepingcomputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS