ΑρχικήsecurityGmail accounts hacked: Οι hackers αφήνουν ίχνη - Τι να ελέγξετε;

Gmail accounts hacked: Οι hackers αφήνουν ίχνη – Τι να ελέγξετε;

Το Gmail  είναι ίσως η πιο δημοφιλής υπηρεσίας email με περισσότερους από 1,8 δισεκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς. Γι’ αυτό το λόγο, είναι και αγαπημένος στόχος των hackers. Με την παραβίαση ενός λογαριασμού Gmail, ένας επιτιθέμενος μπορεί από το να παρακολουθήσει σημαντικές συζητήσεις μέχρι να κλέψει σημαντικές πληροφορίες (κωδικούς πρόσβασης, οικονομικά στοιχεία, εταιρικά μυστικά κλπ).

Gmail hackers

Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να ελέγχετε κάποια πράγματα στο Google account σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά:

Ελέγξτε τη δραστηριότητα του λογαριασμού Gmail

Πηγαίνετε προς τα κάτω στα εισερχόμενά σας στο Gmail και βρείτε μια λειτουργία που ονομάζεται τελευταία δραστηριότητα λογαριασμού (last account activity). Εκεί, μπορείτε να δείτε τον χρόνο της προηγούμενης πρόσβασης στο Gmail και να ελέγξετε εάν γίνεται πρόσβαση από διαφορετική τοποθεσία. Θα πρέπει να κάνετε κλικ για να ανοίξετε την πλήρη παρακολούθηση δραστηριότητας και να λάβετε όλες τις πληροφορίες για την πρόσβαση στο λογαριασμό. Θα αποκαλυφθούν όλες οι ημερομηνίες και ώρες πρόσβασης, καθώς και η διεύθυνση IP του χρήστη και η συσκευή ή η εφαρμογή που χρησιμοποιείται. Είναι καλό να κάνετε αυτό το έλεγχο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το Gmail, ώστε να εντοπίσετε άμεσα οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Μπορείτε, επίσης, να αποσυνδεθείτε και στη συνέχεια να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας και να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Η Google θα στείλει, επίσης, ειδοποιήσεις σχετικά με τυχόν ασυνήθιστες συνδέσεις στον λογαριασμό σας, νέες συσκευές που προστέθηκαν στον λογαριασμό σας ή αλλαγές στις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Δείτε επίσης: Το WailingCrab Malware Loader διανέμεται μέσω phishing emails

Ελέγξτε για αλλαγές στο Gmail forwarding

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του Gmail και κάντε κλικ στην καρτέλα Forwarding and POP/IMAP. Αυτό θα αποκαλύψει τυχόν διευθύνσεις στις οποίες προωθείται το εισερχόμενο email. Ένας εισβολέας θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να λάβει ένα αντίγραφο των emails σας χωρίς να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής σας και χωρίς να λάβετε καμιά ειδοποίηση για παραβίαση. Το Gmail προσφέρει πολλές δυνατότητες ελέγχου και οι περισσότεροι χρήστες δεν εμβαθύνουν ποτέ τόσο πολύ στις ρυθμίσεις του που μπορούν να τους κρατήσουν όντως προστατευμένους. Επομένως, ελέγξτε τακτικά και το forwarding status. Εδώ θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει πρόσβαση σε third-party email client χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο POP ή IMAP, το οποίο, σε συνδυασμό με τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας, μπορεί να δώσει μυστική πρόσβαση στα εισερχόμενά σας.

Δείτε επίσης: Konni malware: Διανέμεται μέσω phishing emails και στοχεύει Ρώσους χρήστες

Κάντε τον Έλεγχο ασφαλείας του Λογαριασμού Google

Η Google παρέχει ένα δωρεάν διαθέσιμο και ταυτόχρονα ισχυρό εργαλείο για τον έλεγχο της ασφάλειας του λογαριασμού σας. Το Google Account Security Check-Up συγκεντρώνει πολύτιμες επιλογές για τη διασφάλιση της πρόσβασης στο Gmail. Σε αυτό, μπορείτε να ανακαλύψετε εάν έχουν γίνει αλλαγές στις επιλογές ανάκτησης λογαριασμού, εάν υπάρχουν εφαρμογές και υπηρεσίες στις οποίες έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στον λογαριασμό σας, εάν έχετε ενεργοποιήσει το 2FA και ποια συστήματα χρησιμοποιείτε για την παροχή του κλπ.

Μέτρα προστασίας email

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να προλάβετε ένα hack στον λογαριασμό σας στο Gmail είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης. Ο κωδικός πρόσβασης πρέπει να περιλαμβάνει μικρά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες. Αποφύγετε τη χρήση πληροφοριών που μπορεί να μαντέψει κάποιος, όπως τα προσωπικά σας στοιχεία ή κοινούς κωδικούς όπως ‘123456‘.

Δείτε επίσης: Αύξηση των phishing emails κατά 1265%: Ο ρόλος του ChatGPT

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ασφαλείας είναι η ενεργοποίηση της επαλήθευσης δύο παραγόντων (2FA) στον λογαριασμό σας. Με την ενεργοποίηση του 2FA, θα απαιτείται η εισαγωγή ενός επιπλέον κωδικού που στέλνεται στο κινητό σας τηλέφωνο ή σε μια εφαρμογή επαλήθευσης, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας.

Επίσης, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τα email που λαμβάνετε και τα συνημμένα αρχεία που κατεβάζετε. Μην ανοίγετε email από άγνωστους αποστολείς και μην κατεβάζετε αρχεία από αναπάντεχες πηγές. Αυτά τα email και αρχεία μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να παραβιάσει τον λογαριασμό σας.

Τέλος, ενημερώστε τακτικά τη συσκευή σας και χρησιμοποιείστε ένα αξιόπιστο και ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς.

Πηγή: www.forbes.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS