ΑρχικήHow ToΠώς να κρατήσετε το σπίτι σας ασφαλές από τους χάκερς

Πώς να κρατήσετε το σπίτι σας ασφαλές από τους χάκερς

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά το σπίτι τους είναι ευάλωτο σε επιθέσεις από χάκερς, λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν καθημερινά. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι χάκερς για να επιτεθούν στο σπίτι σας και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε;

Δείτε επίσης: Citrix Bleed: Χάκερ αποκτούν έλεγχο των λογαριασμών NetScaler

σπίτι

Οι χάκερ συχνά χρησιμοποιούν τη μέθοδο του phishing για να επιτεθούν σε ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι προσποιούνται κάποιον αξιόπιστο φορέα ή πρόσωπο, όπως μια τράπεζα ή μια εταιρεία, και ζητούν προσωπικές πληροφορίες από τους κατοίκους του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερ μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Ένας άλλος κοινός τρόπος που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να επιτεθούν στα σπίτια είναι μέσω κακόβουλου λογισμικού. Αυτό συμβαίνει όταν οι χρήστες κατεβάζουν ή εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς ή κακόβουλες εφαρμογές, που επιτρέπουν στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κακόβουλων συνδέσμων ή ακόμα και μέσω επισκέψεων σε επικίνδυνες ιστοσελίδες.

Οι χάκερ επίσης μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στις ασύρματες συνδέσεις δικτύου για να εισβάλουν στα σπίτια. Αν οι κάτοικοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση του δικτύου τους ή χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, οι χάκερ μπορούν να παρακολουθήσουν την κίνηση του δικτύου, να προσπελάσουν τις συσκευές και να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι.

Τέλος, οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στις ενημερώσεις λογισμικού για να εισβάλουν στα σπίτια. Αν οι κάτοικοι δεν ενημερώνουν τα λογισμικά τους, όπως το λειτουργικό σύστημα ή οι εφαρμογές, με τις τελευταίες εκδόσεις και ενημερώσεις ασφαλείας, οι χάκερ μπορούν να βρουν και να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες αυτών των λογισμικών για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σπίτι.

Δείτε ακόμα: DarkGate: Χάκερ από το Βιετνάμ το χρησιμοποιούν για επιθέσεις
χάκερ

Οι δυνητικές ευπάθειες στις συσκευές του σπιτιού που οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν είναι πολλές. Ένας από τους κύριους τρόπους που μπορούν να εισβάλουν είναι μέσω των αδύναμων συνθηκών ασφαλείας στις συσκευές. Ένα άλλο πιθανό σημείο εισβολής είναι οι αδύναμες κωδικοποιήσεις και οι προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης στις συσκευές. Πολλοί χρήστες αφήνουν τους προεπιλεγμένους κωδικούς ανέπαφους, καθιστώντας τις συσκευές ευάλωτες σε επιθέσεις. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς ενημερώσεις λογισμικού αποτελούν μια αδυναμία που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας χάκερ. Τέλος, η έλλειψη επιτήρησης και προστασίας του δικτύου είναι μια αδυναμία που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας χάκερ. 

Για να ασφαλίσουν το ασύρματο δίκτυό τους και να αποτρέψουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν μερικά βασικά βήματα. Πρώτον, θα πρέπει να αλλάξουν το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή τους. Τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια είναι γνωστά στους ειδικούς και μπορεί να είναι εύκολο να τα αποκτήσουν οι επιτιθέμενοι.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης του δικτύου Wi-Fi. Οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης WPA2 ή WPA3, καθώς τα παλαιότερα πρωτόκολλα όπως το WEP είναι ευάλωτα σε επιθέσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης για το δίκτυο του σπιτιού τους.

Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία ανίχνευσης δικτύου (SSID broadcasting) και να απενεργοποιήσουν την αυτόματη σύνδεση σε ανοιχτά δίκτυα. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την επίθεση από επιτιθέμενους που χρησιμοποιο τύνην τεχνική του εξοικονόμησης δικτύου για να προσπελάσουν το Wi-Fi δίκτυο.

Δείτε επίσης: Δεδομένα χιλιάδων οδηγών είναι εκτεθειμένα σε χάκερς

Τέλος, οι χρήστες πρέπει να ενημερώνουν το λογισμικό του δρομολογητή τους και τις συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο. Οι ενημερώσεις προσφέρουν βελτιώσεις ασφαλείας και διορθώσεις ευπαθειών που μπορεί να εκμεταλλευθούν οι επιτιθέμενοι. Είναι σημαντικό να παρακολουθούν τις ενημερώσεις που κυκλοφορούν και να τις εφαρμόζουν το συντομότερο δυνατόν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS