HomeYoutubeParker Solar Probe - Ήλιος: Το διαστημόπλοιο πέρασε μέσα από coronal mass...

Parker Solar Probe – Ήλιος: Το διαστημόπλοιο πέρασε μέσα από coronal mass ejection

Το διαστημόπλοιο της NASA, Parker Solar Probe, το οποίο βρίσκεται στο διάστημα και μελετά τον Ήλιο, πέρασε μέσα από μια τεράστια ηλιακή έκρηξη, γνωστή ως coronal mass ejection (CME), και κατάφερε να βγει αλώβητο στέλνοντας μάλιστα ένα εντυπωσιακό βίντεο, πίσω στη Γη.

Οι επιστήμονες κυκλοφόρησαν πρόσφατα τα σπάνια πλάνα αυτού του ηλιακού γεγονότος. Τα coronal mass ejections είναι εκρήξεις μιας μάζας σούπερ καυτού αερίου, γνωστό ως πλάσμα. “Είναι σαν να μαζεύεις ένα κομμάτι του ήλιου και να το εκτοξεύεις στο διάστημα“, είχε πει στο Mashable ο Mark Miesch, επιστήμονας στο National Oceanic and Atmospheric Administration’s Space Weather Prediction Center.

Δείτε επίσης: Η NASA δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τους εξωγήινους

Το coronal mass ejection που κατέγραψε το Parker Solar Probe της NASA, συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2022 και ήταν “ένα από τα πιο ισχυρά που έχουν καταγραφεί ποτέ“, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία. Το Parker Solar Probe κατάφερε να περάσει μέσα από την έκρηξη χωρίς να επηρεαστεί, αφού είναι εξοπλισμένο με μια ισχυρή θερμική ασπίδα, ώστε να αντέχει τόσο έντονες εκρήξεις ακτινοβολίας.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, ο ίδιος ο ήλιος δεν είναι ορατός αλλά βρίσκεται στα αριστερά της οθόνης. Στα 14 δευτερόλεπτα, γίνεται ορατό το coronal mass ejection, εκτοξεύοντας πλάσμα από αριστερά προς τα δεξιά. Το διαστημόπλοιο περνά μέσα από την έκρηξη και βγαίνει στο τέλος του βίντεο.

Αυτό δεν ήταν μικρό κατόρθωμα. “Συνολικά, το Parker πέρασε περίπου δύο ημέρες παρατηρώντας το CME, και έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που πέταξε ποτέ μέσα από μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη κοντά στον ήλιο“, εξήγησε το εργαστήριο Johns Hopkins.

Δείτε επίσης: Η Σελήνη απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από τη Γη

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις παρατηρήσεις από το Parker Solar Probe και από άλλα διαστημόπλοια και τηλεσκόπια, για να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των δυνητικά καταστροφικών CME και άλλων φαινομένων, όπως οι ηλιακές καταιγίδες. Τα CME, για παράδειγμα, “μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους δορυφόρους, να διαταράξουν τις επικοινωνίες και τις τεχνολογίες πλοήγησης, ακόμη και να καταστρέψουν τα δίκτυα ισχύος στη Γη“, εξηγεί η NASA.

Τα επόμενα χρόνια, οι παρατηρήσεις από το Parker Solar Probe μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές να προβλέψουν καλύτερα πού θα μπορούσε να χτυπήσει ένα coronal mass ejection, επιτρέποντας σε μια περιοχή να προετοιμαστεί καλύτερα (για παράδειγμα, κλείνοντας προσωρινά το ηλεκτρικό δίκτυο).

Parker Solar Probe Ήλιος coronal mass ejection ηλιακή έκρηξη

Προς το παρόν, η αποστολή του Parker Solar Probe συνεχίζεται. Το 2024, το διαστημόπλοιο θα φτάσει σε απόσταση 3,9 εκατομμυρίων μιλίων από τον Ήλιο για να το παρατηρήσει καλύτερα.

Δείτε επίσης: Η βάση προσεδάφισης του Apollo 17 προκαλεί σεισμούς στη Σελήνη

Το Parker Solar Probe είναι ένα ιστορικό εγχείρημα της NASA που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εξερευνήσει τον Ήλιο από κοντά, αποκαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβει. Το διαστημόπλοιο, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αστροφυσικού Eugene Parker, έχει σχεδιαστεί να αντέξει τις ακραίες συνθήκες του ηλιακού συστήματος, καθώς πλησιάζει πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο. Μέσα από τις αποστολές του Parker Solar Probe, οι επιστήμονες αναμένουν να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση για τη φύση και τη συμπεριφορά του Ήλιου, με στόχο την προστασία της ζωής και της τεχνολογίας στη Γη.

Πηγή: mashable.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS