ΑρχικήinetΗ Clearview AI προσφέρει τις τεχνολογίες της στην Ουκρανία για να παρακολουθεί...

Η Clearview AI προσφέρει τις τεχνολογίες της στην Ουκρανία για να παρακολουθεί Ρώσους εισβολείς

Η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποιεί τεχνολογίες της Clearview AI για να παρακολουθεί «ενδιαφέροντα άτομα» κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Δείτε επίσης: Malware στοχεύει υποστηρικτές και μέλη του IT Army της Ουκρανίας

Ουκρανία Clearview AI
Η Clearview AI προσφέρει τις τεχνολογίες της στην Ουκρανία για να παρακολουθεί Ρώσους εισβολείς

Στις 13 Μαρτίου, το Reuters ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είχε υιοθετήσει τη μηχανή αναγνώρισης προσώπου της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Clearview, Hoan Ton-That, πρόσφερε τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας στο Κίεβο, και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η τεχνολογία AI χρησιμοποιείται ενδεχομένως για τον «έλεγχο ατόμων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στα σημεία ελέγχου, μεταξύ άλλων χρήσεων».

Η startup δεν έχει προσφέρει το ίδιο στη Ρωσία, της οποίας ο Πρόεδρος Putin αποκαλεί τον πόλεμο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Δείτε επίσης: Google: Ειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών σε χρήστες Android στην Ουκρανία

Η Clearview προσφέρει τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου στις αρχές επιβολής του νόμου για ποινικές έρευνες. Τον Ιανουάριο το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO) απένειμε στην εταιρεία μια πατέντα για τη χρήση δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων — συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων ειδήσεων — για αντιστοίχιση “παρόμοιων φωτογραφιών χρησιμοποιώντας τον αποκλειστικό αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου”.

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες έχουν “αρπαχθεί” από το VKontakte, ένα ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, αλλά πάνω από 10 δισεκατομμύρια φέρονται να είναι διαθέσιμα προς χρήση.

Ουκρανία Clearview AI Ουκρανία Ρώσους εισβολείς
Η Clearview AI προσφέρει τις τεχνολογίες της στην Ουκρανία για να παρακολουθεί Ρώσους εισβολείς

Εκτός από την επισήμανση Ρώσων ατόμων που ενδιαφέρουν τις αρχές, είναι πιθανό ότι η μηχανή αναζήτησης Clearview AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στο διαδίκτυο, για τον εντοπισμό προσφύγων και οικογενειακών διασυνδέσεων ή ενδεχομένως ως μέσο για τον εντοπισμό θανάτων.

Ωστόσο, κανένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι τέλειος και είτε η ανεξέλεγκτη χρήση είτε η κατάχρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένη αναγνώριση ή ψευδείς συλλήψεις.

Δείτε επίσης: Εθελοντές συμμετέχουν στον κυβερνοπόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει ζημιές τουλάχιστον 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές της χώρας.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS