ΑρχικήsecurityΗ ΕΥΠ παρακολουθούσε με Predator Spyware διευθύντρια της Meta;

Η ΕΥΠ παρακολουθούσε με Predator Spyware διευθύντρια της Meta;

Η ΕΥΠ φέρεται να έχει παρακολουθήσει με Predator Spyware την ελληνοαμερικανίδα Artemis Seaford που εργάζεται ως manager στην Meta.

Η Artemis Seaford, ένα άτομο με ελληνοαμερικάνικη υπηκοότητα που εργάζεται ως manager στην Meta, στοχοποιήθηκε με εργαλείο κυβερνοκατασκοπείας ενώ ήταν και υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας σε υπόθεση που δείχνει την εξάπλωση της παράνομης κατασκοπείας στην Ευρώπη.

Η ΕΥΠ παρακολουθούσε με Predator Spyware διευθύντρια της Meta;

Δείτε επίσης: Predator inside story: Τα SMS το κλειδί στην έρευνα για τις υποκλοπές

Σε μια ανησυχητική εξέλιξη, έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των New York Times και αξιωματούχων με γνώση της υπόθεσης αποκαλύπτουν ότι μια ελληνοαμερικανίδα υπήκοος, η οποία εργαζόταν στην ομάδα ασφαλείας της Meta ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, ήταν θύμα μιας επιχείρησης υποκλοπών διάρκειας ενός έτους, η οποία εκτελέστηκε από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – καθώς και σε hack με τη χρήση ενός εξελιγμένου εργαλείου κυβερνοκατασκοπείας.

Η αποκάλυψη αυτή είναι η πρώτη καταγραφή θυματοποίησης Αμερικανού πολίτη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υπερσύγχρονη τεχνολογία κατασκοπείας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ολοένα και περισσότερων σκανδαλωδών ειδήσεων στην Ελλάδα. Αποδεικνύει ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται παράνομα από καταπιεστικές κυβερνήσεις εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, βρίσκει σήμερα το δρόμο του σε δημοκρατικές χώρες σε όλη την Ευρώπη – με στόχο ακόμη και έναν ξένο υπήκοο που εργάζεται για έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς στον κόσμο.

Η συντονισμένη υποκλοπή του τηλεφώνου του στόχου από την κυβερνητική υπηρεσία και η επακόλουθη παραβίαση της υποδηλώνουν μια στενή συνεργασία μεταξύ των εθνικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και όποιου εμφύτευσε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Δείτε επίσης: Υποκλοπές: Παρέμβαση PEGA – Καλεί εκτάκτως ΑΔΑΕ και Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε προεκλογική περίοδο, αντιμετωπίζει τώρα ένα αυξανόμενο σκάνδαλο παράνομων υποκλοπών και κατασκοπευτικού λογισμικού που έχει αρχίσει να φουντώνει από πέρυσι. Έχουν προκύψει ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση καταχράστηκε τις εξουσίες της, βάζοντας την υπηρεσία κατασκοπείας της να συμμετέχει σε παράνομες δραστηριότητες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη αναταραχή μεταξύ των πολιτών καθώς συνεχίζει να κλιμακώνεται.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η εταιρεία Intellexa με έδρα την Αθήνα που είναι υπεύθυνη για την εμπορία του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator εξήγαγε το προϊόν της με κυβερνητική έγκριση – κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, δεδομένου ότι το εν λόγω λογισμικό μπορεί να χρησιμεύσει ως όπλο.

Η Ελλάδα έχει διαψεύσει σθεναρά τη χρήση του Predator και έχει κηρύξει την ανάπτυξή του παράνομη μέσω νομοθεσίας.

“Οι ελληνικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει ποτέ το λογισμικό παρακολούθησης Predator”, ανέφερε σε email ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Η εικαζόμενη χρήση αυτού του λογισμικού από μη κυβερνητικά κόμματα βρίσκεται υπό συνεχή δικαστική έρευνα.”

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που ψήφισαν νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση, χρήση και κατοχή κακόβουλου λογισμικού τον Δεκέμβριο του 2022, η οποία έχει τις πιο σοβαρές νομικές συνέπειες και αυστηρές κυρώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε τέτοιο αδίκημα», συνέχισε ο κ. Οικονόμου. «Η ίδια νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις για την αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρόσθετες διασφαλίσεις για τη νόμιμη παρακολούθηση και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών για το απόρρητο των επικοινωνιών».

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν τη δική τους έρευνα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί πιέσεις να εξηγήσει πώς και γιατί το Predator πουλήθηκε από την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, υποτίθεται εν αγνοία της κυβέρνησης, εναντίον μελών της κυβέρνησής του, πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Predator

Ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με το εργαλείο κυβερνοπαρακολούθησης, αλλά ότι αδιαφανείς παράγοντες μπορεί να το χρησιμοποίησαν πίσω από τις πλάτες των αρχών.

Η Artemis Seaford, εντάχθηκε στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, ως υπεύθυνη εμπιστοσύνης και ασφάλειας το 2020. Συνέχισε να εργάζεται μαζί τους μέχρι το τέλος του 2022, ενώ πέρασε μέρος αυτού του χρόνου ζώντας στην Ελλάδα.

Στην Meta, η κα Seaford ασχολήθηκε με θέματα πολιτικής γύρω από την κυβερνοασφάλεια και δημιούργησε επωφελείς σχέσεις με Έλληνες αξιωματούχους και διάφορους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όταν το όνομά της αποκαλύφθηκε σε μια λίστα με στόχους κατασκοπευτικού λογισμικού σε ελληνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία τον περασμένο Νοέμβριο, ανέλαβε αμέσως δράση και πήγε το τηλέφωνό της στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο – την κορυφαία ομάδα εγκληματολογικών ερευνών για τον εντοπισμό ψηφιακής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με εργαστηριακή έκθεση που αξιολογήθηκε από τους New York Times, το κινητό τηλέφωνο της Artemis Seaford είχε χακαριστεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator για τουλάχιστον δύο μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Δείτε επίσης: Γιούροβα σε Γεραπετρίτη: “Στην ΕΕ οι δημοσιογράφοι πρέπει να προστατεύονται από υποκλοπές”

Η κ. Seaford ανέλαβε νομική δράση την Παρασκευή και κατέθεσε μήνυση στην Αθήνα κατά οποιουδήποτε προσώπου ή ομάδας που ευθύνεται για το hacking, καλώντας τους εισαγγελείς να ερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση.

Η κ. Seaford υπέβαλε αίτηση στην Ελληνική Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, έναν αυτόνομο συνταγματικό προστάτη, παρακαλώντας την να εξακριβώσει εάν οι εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας – γνωστές ως ΕΥΠ – είχαν υποκλέψει τις τηλεφωνικές της κλήσεις.

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS