ΑρχικήsecurityΥποκλοπές: Παρέμβαση PEGA – Καλεί εκτάκτως ΑΔΑΕ και Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Υποκλοπές: Παρέμβαση PEGA – Καλεί εκτάκτως ΑΔΑΕ και Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Υποκλοπές: Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων καθότι η PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να καλέσει τον Χρήστο Ράμμο, τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Δείτε επίσης: Υποκλοπές: Θα ζητήσει η εισαγγελία στοιχεία για το Predator από την Amazon;

Υποκλοπές ΑΔΑΕ
Υποκλοπές: Παρέμβαση PEGA – Καλεί εκτάκτως ΑΔΑΕ και Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Δείτε επίσης: Υποκλοπές: Η ΑΠΔΠΧ επέβαλλε πρόστιμο στην Intellexa για μη συνεργασία

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της PEGA Γιερούν Λενάερς ανέφερε ότι αποφασίστηκε να καλέσουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για «ανταλλαγή απόψεων στην επιτροπή».

Οι δέκα απαιτήσεις της PEGA από τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές
Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο της εξεταστικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου PEGA για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο συντάχθηκε από την εισηγήτρια της επιτροπής Σόφι ιν΄τ Βελντ και στο οποίο δίνονται συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κείμενο περιέχει σκληρές αναφορές για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τις υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών ενώ ζητάει από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να απαιτήσει την ικανοποίηση δέκα επειγόντων αιτημάτων.

Δείτε επίσης: Predator inside story: Τα SMS το κλειδί στην έρευνα για τις υποκλοπές

Οι δέκα απαιτήσεις της Επιτροπής για την Ελλάδα είναι οι εξής:

  • Να αποκαταστήσει και να ενισχύσει επειγόντως τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων (ex ante) και εκ των υστέρων (ex post) έλεγχο καθώς και ανεξάρτητους μηχανισμούς εποπτείας.
  • Να καταργήσει επειγόντως όλες τις εξαγωγικές άδειες που δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τον Κανονισμό Διπλής Χρήσης και να ερευνήσει τις κατηγορίες για παράνομες εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν.
  • Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να κινούνται ελεύθερες και ανεμπόδιστες στη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού.
  • Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του Νόμου 2472/1997, που κατήργησε την ικανότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιήσει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  • Να επαναφέρει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Αρχές προστασίας δεδομένων, ώστε να εξασφαλιστεί πως όλα τα εποπτικά σώματα θα έχουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες παρέχοντας πλήρης ενημέρωση σε όλα τα θύματα.
  • Να αναιρέσει τη νομοθετική τροπολογία του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ κάτω από τον απευθείας έλεγχο του πρωθυπουργού.
  • Να υλοποιήσει άμεσα την Οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).
  • Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΕΑΔ.
  • Να ξεκινήσει επείγουσα αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και τη κατάσχεση φυσικών στοιχείων μέσω ενδιάμεσων, μεσιτικών εταιρειών και προμηθευτών κατασκοπευτικών λογισμικών που συνδέεονται με τις επιμολύνσεις από κατασκοπευτικά λογισμικά.
  • Να προσκαλέσει την Europol στις έρευνες.

Οι διαπιστώσεις της εισηγήτριας της PEGA

Στο κείμενο που κατατέθηκε από την ολλανδή ευρωβουλευτή σημειώνονται τα στοιχεία που προέκυψαν για την Ελλάδα και τη κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών. Για την PEGA οι διαπιστώσεις αυτές που οδηγούν στα δέκα «θέλω» λαμβάνουν υπόψιν τα παραπάνω γεγονότα:

  • Στοχοποίηση από το Predator των «μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, βουλευτών της αντιπολίτευσης καθώς και της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), οπαδών της ΝΔ και δημοσιογράφοι».
  • «Πολλά από τα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν τελούσαν επίσης υπό επίσημη παρακολούθηση από την ελληνική μυστική υπηρεσία ΕΥΠ».
  • «Είναι πολύ πιθανό ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε από ή για λογαριασμό προσώπων που βρίσκονται πολύ κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού».
  • «Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι έχει χορηγήσει άδειες εξαγωγής στην Intellexa για την πώληση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε αυταρχικές κυβερνήσεις».
  • Το γεγονός ότι «η κυβέρνηση απάντησε στο σκάνδαλο με νομοθετικές τροποποιήσεις που μειώνουν περαιτέρω τα δικαιώματα του στόχου να ενημερώνεται μετά την παρακολούθηση».

Πηγή πληροφοριών: koutipandoras.gr

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS