ΑρχικήsecurityΥποκλοπές: Η ΑΠΔΠΧ επέβαλλε πρόστιμο στην Intellexa για μη συνεργασία

Υποκλοπές: Η ΑΠΔΠΧ επέβαλλε πρόστιμο στην Intellexa για μη συνεργασία

Υποκλοπές: Η Aρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) επέβαλλε 50.000 ευρώ πρόστιμο στην Intellexa διαπιστώνοντας ότι η εταιρεία καθυστερεί αδικαιολόγητα να παραδώσει τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την υπόθεση των υποκλοπών.

Η Intellexa είναι εταιρεία που εμπορεύεται και εγκαθιστά το παράνομο λογισμικό παγίδευσης κινητών τηλεφώνων (Predator) –το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και δεκάδων άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Ισραηλινοί πίσω από υποκλοπές κινητών τηλεφώνων και WiFi αεροδρομίων στην Ελλάδα

Υποκλοπές: Η Aρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επιβάλει πρόστιμο στην Intellexa

Η Aρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πραγματοποιεί την σχετική έρευνα για τις υποκλοπές από τον Ιούλιο του 2022. Συγκεκριμένα, διερευνά περιπτώσεις εγκατάστασης λογισμικού παρακολούθησης σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας χρηστών (κατασκοπευτικό λογισμικό), με σκοπό την εν αγνοία τους παρακολούθηση καθώς και τη συνακόλουθη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Φυσικά η έρευνα αυτή γίνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές πηγάζουν από το ίδιο το Σύνταγμα.

Επίσης έρευνα για τις υποκλοπές πραγματοποιεί και η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου η οποία επισκέφθηκε την χώρα στις αρχές Νοεμβρίου. Στις 10 Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησε την επιτροπή PEGA για τη διερεύνηση εικαζόμενων παραβάσεων κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση του Pegasus και αντίστοιχου λογισμικού παρακολούθησης spyware όπως το Predator spyware.

Δείτε επίσης: Predator υποκλοπές: Η Intellexa συνεχίζει τις δουλειές της ανενόχλητη στην Ελλάδα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Aρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στην Intellexa για μη συνεργασία.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης αυτής η Αρχή έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 διοικητικό έλεγχο στην εταιρεία Intellexa Α.Ε.

Intellexa υποκλοπές

Κλιμάκιο ελέγχου της Αρχής πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο τόσο στην καταστατική έδρα της εταιρείας στο Χαλάνδρι όσο και στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Ελληνικό.

Δείτε επίσης: Υποκλοπές: Θα ζητήσει η εισαγγελία στοιχεία για το Predator από την Amazon;

Η απόφαση αναφέρει ότι η Intellexa καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ανταποκριθεί σε ερωτήματα της Αρχής και αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες οι οποίες βρίσκονται αδιαμφισβήτητα στην κατοχή της. Αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 31 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που επιβάλλει σε υπευθύνους και εκτελούντες την επεξεργασία να συνεργάζονται με την Αρχή.

Περαιτέρω, με την ίδια απόφαση, η Αρχή δίνει εντολή στην Intellexa Α.Ε. να της παραδώσει άμεσα συγκεκριμένες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διενέργεια του ελέγχου.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS