ΑρχικήinetΙταλία: Πρόστιμo σε Google και Apple για χρήση data χωρίς συγκατάθεση

Ιταλία: Πρόστιμo σε Google και Apple για χρήση data χωρίς συγκατάθεση

Στις Apple και Google επιβλήθηκε σήμερα πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ (11 εκατομμύρια δολάρια) από την Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας για εικαζόμενη χρήση δεδομένων χρήστη για εμπορικούς σκοπούς χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους, μια προφανής παραβίαση του ιταλικού Κώδικα Καταναλωτή.

Δείτε επίσης: Κίνα: Πρόστιμο στις Alibaba, Tencent, Baidu για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Google Apple

Η αρχή ισχυρίζεται ότι τόσο η Apple όσο και η Google χρησιμοποιούν τα δεδομένα χρηστών που συλλέγουν μέσω των υπηρεσιών τους για διαφημιστική και οικονομική δραστηριότητα χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Η Apple “εκμεταλλεύεται άμεσα την οικονομική αξία” των δεδομένων χρηστών που συλλέγει για να “αυξήσει τις πωλήσεις των προϊόντων της ή/και αυτών τρίτων μέσω των εμπορικών της πλατφορμών (App Store, iTunes Store και Apple Books)”, σύμφωνα με το δελτίου τύπου.

Το watchdog ισχυρίζεται ότι ούτε η Apple ούτε η Google παρέχουν στους χρήστες επαρκείς και άμεσες πληροφορίες ότι τα δεδομένα τους θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι η Apple δεν παρέχει στους χρήστες τρόπο να εξαιρεθούν από τη χρήση των δεδομένων τους για εμπορικούς σκοπούς.

Δείτε επίσης: Κύπρος: Εταιρεία παρακολούθησης πληρώνει πρόστιμο 1 εκατομμυρίου

Η ιταλική αρχή είπε ότι όταν οι χρήστες δημιουργούν ένα Apple ID, το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόσβαση σε οποιεσδήποτε από τις υπηρεσίες της Apple, η Apple “δεν παρέχει αμέσως και ρητά στον χρήστη καμία ένδειξη σχετικά με τη συλλογή και χρήση των δεδομένων (τους) για εμπορικούς σκοπούς”. Το watchdog πρόσθεσε ότι η Apple λέει στους χρήστες μόνο ότι τα δεδομένα τους θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση και την εξατομίκευση της εμπειρίας τους και όχι ότι θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς.

Google Apple

Η πολιτική απορρήτου της Apple, η οποία είναι προσβάσιμη σε όλους τους χρήστες στους ιστότοπούς της, αναφέρει ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα μόνο για να τροφοδοτεί τις υπηρεσίες της, να συμμορφώνεται με τους τοπικούς νόμους, να αποτρέπει απάτες και για σκοπούς επικοινωνίας. Η πολιτική απορρήτου της Apple προσθέτει επίσης ότι τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς μόνο με τη συγκατάθεση του χρήστη, καλύπτοντας κάθε πιθανή ασάφεια.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο στο Facebook σχετικά με την υπόθεση εξαγοράς του Giphy

Η ιταλική αρχή ανταγωνισμού επέβαλε στην Apple πρόστιμο άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για εικαζόμενες αντιανταγωνιστικές πρακτικές που πραγματοποιούσε σε συνεργασία με την Amazon. Το πρόστιμο ήταν αποτέλεσμα έρευνας που διαπίστωσε ότι η Apple και η Amazon περιόριζαν τις πωλήσεις προϊόντων Beats μέσω τρίτων μεταπωλητών σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό.

Πηγή πληροφοριών: macrumors.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS