ΑρχικήsecurityEuropol: Κλείνει call centers που ήταν πίσω απο crypto scams

Europol: Κλείνει call centers που ήταν πίσω απο crypto scams

Μια διεθνής έρευνα απο την Europol όπου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, οδήγησε αυτή την εβδομάδα στο κλείσιμο πολλών εγκληματικών call centers που λειτουργούσαν σε όλη την Ευρώπη και δραστηριοποιούνταν σε crypto scams.

Αστυνομία από τη Βουλγαρία, Κύπρο, Γερμανία και τη Σερβία ανακάλυψε ότι τα άτομα που εργάζονταν σε αυτά τα τηλεφωνικά κέντρα είχαν εξαπατήσει τα θύματά τους ώστε να επενδύσουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε πλαστά συστήματα κρυπτονομισμάτων, που αναφέρονται συνήθως ως “Pig Butchering” scams.

Δείτε επίσης: Royal Mail: Η παραβίαση συνδέεται με την ομάδα ransomware LockBit

Η Europol ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι: “οι ύποπτοι διαφημιζόντουσαν στα social media για να παρασύρουν τα θύματα σε ιστοσελίδες που ελέγχονταν από μια εγκληματική οργάνωση, οι οποίοι παρουσίαζαν φαινομενικά εξαιρετικές επενδυτικές επιλογές σε ψηφιακά νομίσματα”.
Τα θύματα, κυρίως από τη Γερμανία, επένδυσαν αρχικά μικρά, τριψήφια ποσά. Ωστόσο, μέσω ψεύτικων αυξήσεων των τιμών που υπόσχονταν σημαντικές αποδόσεις, πείστηκαν να μεταφέρουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με την έρευνα, πιστεύεται ότι τα θύματα στην Γερμανία έχασαν πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αναφέρθηκε επίσης ότι θύματα από άλλες χώρες παγκοσμίως, όπως η Ελβετία, η Αυστραλία και ο Καναδάς, εξαπατήθηκαν επίσης.
Αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις στις οποίες τα θύματα ανέφεραν την απώλεια χρημάτων και πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Ιστορικό Επιχειρήσεων

11 Ιανουαρίου 2022
, οι αρχές συνέλαβαν 15 υπόπτους στη Γερμανία και τη Σερβία, μετά από έρευνες σε 22 τοποθεσίες στη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Σερβία και ανέκριναν 261 άτομα, ορισμένα από τα οποία αντιμετωπίζουν τώρα ποινικές διώξεις.
Η αστυνομία κατάσχεσε επίσης ηλεκτρονικές συσκευές, δεδομένα και έγγραφα από τις τοποθεσίες που ερευνήθηκαν, καθώς και τρία wallets που περιείχαν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα και περίπου 50.000 ευρώ σε μετρητά.

Μάρτιος 2022, η Europol ανακοίνωσε την εξάρθρωση μιας άλλης μαζικής scam επιχείρησης call center investment μετά τη σύλληψη 108 υπόπτων στη Λετονία και τη Λιθουανία.
Η οργανωμένη εγκληματική που βρισκόταν πίσω από τα κλειστά τηλεφωνικά κέντρα είχε οργανώσει μια στρατιά 200 “εμπόρων” που επικοινωνούσαν με τους στόχους στα αγγλικά, ρωσικά, πολωνικά και χίντι, προσφέροντας ψευδείς επενδυτικές επιλογές σε ψηφιακά νομίσματα, εμπορεύματα, αλλά και ξένα συναλλάγματα. Το ποσό που κατάφερναν να εξαπατήσουν από τα θύματα ξεπερνούσε τα 3.000.000 ευρώ κάθε μήνα.

Δείτε επίσης: Καμπάνια RAT malware χρησιμοποιεί πολύγλωσσα αρχεία για να μην εντοπιστεί

Europol call centers crypto Pig butchering scams
Europol: Κλείνει call centers που ήταν πίσω απο crypto scams

Χάνονται δισεκατομμύρια σε επενδυτικά crypto scams
Ιούνιος του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ανέφερε ότι περισσότεροι από 46.000 Αμερικανοί είχαν χάσει crypto νομίσματα αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από διάφορα scams στο διάστημα του Ιανουαρίου 2021 και Μαρτίου 2022.
Αυτό μας δείχνει μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2021, όταν η υπηρεσία – με βάση περίπου 7.000 αναφορές – αποκάλυψε ότι περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια είχαν χαθεί σε επενδυτικά crypto scams.

Πρόληψη

Οκτώβριος, το FBI προειδοποίησε για τα επενδυτικά “Pig Butchering”  scams, στα οποία οι εγκληματίες κλέβουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά crypto νομισμάτων, προκειμένου να ενημερώσει τους επενδυτές, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότερο στόχος αυτών των «επιθέσεων».

Το FBI μοιράστηκε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά των “Pig Butchering” scams που θα πρέπει να θεωρούνται Red Flags:

– Έρχεται σε επαφή μαζί σας μια παλιά επαφή ή ένας άγνωστος στα social media.
– Η URL διεύθυνση της επενδυτικής πλατφόρμας δεν ταιριάζει με την επίσημη ιστοσελίδα μιας δημοφιλούς εταιρείας κρυπτονομισμάτων, αλλά μοιάζει πολύ (typosquatting).
– Η επενδυτική εφαρμογή που έχετε κατεβάσει δημιουργεί προειδοποιήσεις ότι είναι “μη έμπιστη” όταν ξεκινά στα Windows ή το anti-virus σας τη χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη.
– Η επενδυτική ευκαιρία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Αυτά είναι μερικά σημάδια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν επενδύετε σε οποιαδήποτε μορφή, ειδικά σε κρυπτονομίσματα.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS