ΑρχικήsecurityΔιαδικτυακό κύκλωμα έβγαλε 12 εκατ. ευρώ μέσω επενδυτικών απατών

Διαδικτυακό κύκλωμα έβγαλε 12 εκατ. ευρώ μέσω επενδυτικών απατών

Η εθνική αστυνομία της Ισπανίας εξάρθρωσε διαδικτυακό κύκλωμα που έφτιαχνε ψεύτικες ιστοσελίδες επενδυτικών εταιριών. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε η οργάνωση να εξαπατήσει περίπου 300 ανθρώπους, με συνολικό κέρδος, 12.3 εκατ. ευρώ.

Δείτε επίσης: Η ομάδα CashRewindo πραγματοποιεί πετυχημένες καμπάνιες malvertising

Ισπανία αστυνομία εξάρθρωσε ιστοσελίδες

Οι κακόβουλες ενέργειες των δραστών είχαν ως σκοπό τη δημιουργία ψεύτικων ιστοσελίδων για επενδύσεις κρυπτονομισμάτων που ήταν πανομοιότυπες των γνωστών και νόμιμων πλατφορμών.
Τα λεφτά που κατάφερναν να κλέψουν από τα θύματα έπρεπε στη συνέχεια να τα “ξεπλύνουν”.
Τα μετέφεραν από τις ισπανικές τράπεζες σε Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ινστιτούτα (IIF) όπου οι δράστες ήλπιζαν ότι ήταν μακριά από τον έλεγχο ή εντοπισμό των αρχών. Η έρευνα της Ισπανικής αστυνομίας ξεκίνησε αφού ο νόμιμος εκπρόσωπος μιας από τις πλαστογραφημένες οικονομικές ομάδες κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έξι μέλη της cyber – οργάνωσης συνελήφθησαν στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη και θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ύποπτη απάτη, ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και ψεύτικα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.
Δείτε επίσης: Pedro Sánchez: Το Pegasus spyware εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Ισπανίας

Το διαδικαστικό
Οι δράστες είχαν φτιάξει ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών με τη διαφορά ότι στο domain υπήρχε μια πολύ μικρή διαφορά από το πραγματικό όνομα που ήταν δύσκολα αντιληπτό. Η γνωστή τεχνική του typosquatting. Αντικαθιστώντας απλώς ένα γράμμα ή αλλάζοντας τη θέση δύο άλλων και έτσι ο ανυποψίαστος κόσμος μπερδευόταν. Συνήθως τα θύματα κατέληγαν σε αυτά τα site ακολουθώντας ενσωματωμένους συνδέσμους που συνδέονται σε phishing emails. Αυτό που νόμιζαν τα θύματα είναι πως επένδυαν χρήματα μέσω αυτών των ψεύτικων σελίδων αλλά η πραγματικότητα όμως είναι ότι οποιαδήποτε κατάθεση γινόταν μέσω εκείνων των site και πήγαινε κατευθείαν στη τράπεζα των δραστών.

Ισπανία αστυνομία εξάρθρωσε ιστοσελίδες

Τα κλοπιμαία μεταφέρονταν στους λογαριασμούς των δραστών ανάμεσα στις: Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία και εν τέλη μεταφέρονταν σε ξένα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ινστιτούτα για μια προσπάθεια ξεπλύματος. Μετά από πολλές μεταφορές και “μανούβρες” για να αποφύγουν τον εντοπισμό χρημάτων, με τη βοήθεια της αστυνομίας τα χρήματα επιστράφηκαν στους ισπανικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με τις έρευνες και τις τελικές αναφορές της αστυνομίας, το συνολικό ποσό πού βρέθηκε στους λογαριασμούς των δραστών ήταν 12.345.731 €.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS