Η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε ότι είχε εντοπιστεί το Pegasus spyware στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού της χώρας, Pedro Sánchez, και της Υπουργού Άμυνας, Margarita Robles. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα τηλέφωνα είχαν μολυνθεί με το spyware πέρυσι, με αποτέλεσμα την εξαγωγή δεδομένων και από τις δύο συσκευές.
Σύμφωνα με τον Félix Bolaños, το τηλέφωνο του πρωθυπουργού στοχοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, ενώ το τηλέφωνο της Robles παρακολουθούνταν παράνομα τον Ιούνιο του 2021. Ο Bolaños δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον ένοχο, αλλά είπε ότι η επίθεση πρέπει να “διενεργήθηκε από μη επίσημους φορείς και χωρίς κρατική άδεια“, καθώς στην Ισπανία, μια τέτοια δραστηριότητα παρακολούθησης απαιτεί δικαστική άδεια.
Δείτε επίσης: iPhone: Exploit μηδενικού κλικ χρησιμοποιείται σε επιθέσεις spyware NSO
Η παραβίαση των συσκευών του πρωθυπουργού και της Υπουργού Άμυνας της Ισπανίας διερευνάται τώρα από το Audiencia Nacional, το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας.
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Ο κομήτης C/2024 S1 μπορεί να είναι ορατός με γυμνό μάτι
Πώς να Σαρώσετε με Ασφάλεια QR Codes;
Τα τηλέφωνα άλλων μελών της κυβέρνησης εξετάζονται, επίσης, για να διαπιστωθεί εάν είχαν μολυνθεί.
“Αυτά τα γεγονότα έχουν επιβεβαιωθεί και είναι αδιαμφισβήτητα“, πρόσθεσε ο Bolaños. “Δεν νομίζω ότι είναι τώρα η ώρα να εμπλακούμε σε υποθέσεις ή εικασίες σχετικά με το ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο“.
Δείτε επίσης: Θανάσης Κουκάκης: Predator spyware κατασκοπεύει τον δημοσιογράφο!
Πίσω από τη δημιουργία του Pegasus spyware βρίσκεται η NSO Group, μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, που ισχυρίζεται ότι το λογισμικό διατίθεται μόνο σε κρατικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση εγκληματιών και τρομοκρατών.
Ωστόσο, αυτά που γίνονται γνωστά για το Pegasus spyware και την NSO Group τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Το Pegasus, καθώς και το αντίστοιχο Android spyware Chrysaor, αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κομμάτι τεχνολογίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά αν πέσει στα χέρια λάθος ανθρώπων.
Αυτός που χρησιμοποιεί το Pegasus θα μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες ενός θύματος και να βλέπει μηνύματα ή δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση το θύμα στη συσκευή του.
Δείτε επίσης: Android malware: Νέο spyware έχει πρόσβαση σε πολλά δεδομένα
Τον Φεβρουάριο, η αρχή προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε την απαγόρευση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, προειδοποιώντας ότι η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ένα “άνευ προηγουμένου επίπεδο παρείσφρησης, ικανό να παρέμβει στις πιο βασικές πτυχές της καθημερινής μας ζωής“.
Πηγή: Infosecurity-magazine