ΑρχικήsecurityPedro Sánchez: Το Pegasus spyware εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Ισπανίας

Pedro Sánchez: Το Pegasus spyware εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Ισπανίας

Η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε ότι είχε εντοπιστεί το Pegasus spyware στα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού της χώρας, Pedro Sánchez, και της Υπουργού Άμυνας, Margarita Robles. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα τηλέφωνα είχαν μολυνθεί με το spyware πέρυσι, με αποτέλεσμα την εξαγωγή δεδομένων και από τις δύο συσκευές.

Pedro Sánchez Pegasus spyware

Σύμφωνα με τον Félix Bolaños, το τηλέφωνο του πρωθυπουργού στοχοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, ενώ το τηλέφωνο της Robles παρακολουθούνταν παράνομα τον Ιούνιο του 2021. Ο Bolaños δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον ένοχο, αλλά είπε ότι η επίθεση πρέπει να “διενεργήθηκε από μη επίσημους φορείς και χωρίς κρατική άδεια“, καθώς στην Ισπανία, μια τέτοια δραστηριότητα παρακολούθησης απαιτεί δικαστική άδεια.

Δείτε επίσης: iPhone: Exploit μηδενικού κλικ χρησιμοποιείται σε επιθέσεις spyware NSO

Η παραβίαση των συσκευών του πρωθυπουργού και της Υπουργού Άμυνας της Ισπανίας διερευνάται τώρα από το Audiencia Nacional, το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Τα τηλέφωνα άλλων μελών της κυβέρνησης εξετάζονται, επίσης, για να διαπιστωθεί εάν είχαν μολυνθεί.

Αυτά τα γεγονότα έχουν επιβεβαιωθεί και είναι αδιαμφισβήτητα“, πρόσθεσε ο Bolaños. “Δεν νομίζω ότι είναι τώρα η ώρα να εμπλακούμε σε υποθέσεις ή εικασίες σχετικά με το ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο“.

Δείτε επίσης: Θανάσης Κουκάκης: Predator spyware κατασκοπεύει τον δημοσιογράφο!

πρωθυπουργού της Ισπανίας spyware
Pedro Sánchez: Το Pegasus spyware εντοπίστηκε στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Ισπανίας

Πίσω από τη δημιουργία του Pegasus spyware βρίσκεται η NSO Group, μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, που ισχυρίζεται ότι το λογισμικό διατίθεται μόνο σε κρατικές υπηρεσίες για την παρακολούθηση εγκληματιών και τρομοκρατών.

Ωστόσο, αυτά που γίνονται γνωστά για το Pegasus spyware και την NSO Group τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Το Pegasus, καθώς και το αντίστοιχο Android spyware Chrysaor, αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κομμάτι τεχνολογίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά αν πέσει στα χέρια λάθος ανθρώπων.

Αυτός που χρησιμοποιεί το Pegasus θα μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες ενός θύματος και να βλέπει μηνύματα ή δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση το θύμα στη συσκευή του.

Δείτε επίσης: Android malware: Νέο spyware έχει πρόσβαση σε πολλά δεδομένα

Τον Φεβρουάριο, η αρχή προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε την απαγόρευση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, προειδοποιώντας ότι η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ένα “άνευ προηγουμένου επίπεδο παρείσφρησης, ικανό να παρέμβει στις πιο βασικές πτυχές της καθημερινής μας ζωής“.

Πηγή: Infosecurity-magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS