ΑρχικήsecurityΑυστραλία: 4 Συλλήψεις για Pig Butchering scam αξίας 100 εκατ.

Αυστραλία: 4 Συλλήψεις για Pig Butchering scam αξίας 100 εκατ.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας (AFP) προχώρησε σε 4 συλλήψεις ύποπτων μελών ενός συνδικάτου, ψεύτικων χρηματοοικονομικών επενδύσεων που χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο “Pig Butchering” και εκτιμάται ότι έκλεψαν 100 εκατομμύρια δολάρια από θύματα σε όλο τον κόσμο.

Και οι τέσσερις συλληφθέντες είναι Κινέζοι υπήκοοι που ζούν στο Σίδνεϋ. Η AFP άρχισε να τους ερευνά μετά από συμβουλές από τη Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών (USSS).

Δείτε επίσης: Η ομάδα APT37 χρησιμοποιεί ένα Internet Explorer zero-day και διασπείρει malware

Αυστραλία Συλλήψεις pig butchering afp

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι τέσσερις άνδρες είχαν “συνδέσμους” σε μια απάτη που είχε γίνει στις ΗΠΑ την οποία οι αμερικανικές αρχές ερευνούν από τον Αύγουστο του 2022.
«Μια πρώτη ανάλυση των αναφορών των θυμάτων από την αστυνομία, έχει εντοπίσει περισσότερες από 100 εκατομμύρια δολάρια σε απώλειες παγκοσμίως που αποδίδονται σε αυτό το συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος, με την πλειονότητα των θυμάτων να εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πρώτες συλλήψεις που έγιναν στην Αυστραλία ήταν στις 20 Οκτωβρίου 2022, στις κατοικίες των 19χρονων, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις του άρθρου 193B(3) (κατηγορία – ξέπλυμα χρήματος). Τα άλλα δύο άτομα συνελήφθησαν από πράκτορες του AFP στις 24 Νοεμβρίου 2022, στα αεροδρόμια του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν στο Χονγκ Κονγκ κρατώντας εισιτήρια χωρίς επιστροφή.

Αυτοί οι δύο άνδρες, ηλικίας 24 και 27 ετών, φέρεται να είχαν πιο σημαντικό ρόλο στην ιεραρχία, ενεργώντας ως «χειριστές» του συνδικάτου στην Αυστραλία. Τώρα, αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σχετικά με παραβάσεις του άρθρου 400.2Β(4) του Ποινικού Κώδικα για οικονομικά εγκλήματα οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 15 χρόνια. Και τα 4 μέλη έχουν προγραμματιστεί να εμφανιστούν στο τοπικό δικαστήριο «Downing Center», τον Ιανουάριο του 2023.

Δείτε επίσης: Κίνα: Γυναίκα μεταφέρει λαθραία 200 Intel CPU κάνοντας την έγκυο

Οι λεπτομέρειες της λειτουργίας
H AFP λέει πως οι απατεώνες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο “Pig Butchering” για να κλέψουν τα θύματα τους. Οι απατεώνες έρχονται σε επαφή με τα θύματά τους σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές γνωριμιών και επικοινωνούν μαζί τους μέχρι να φτάσουν στο σημείο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος.

Το «Pig Butchering» αναφέρεται σε ένα επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα. Tα θύματα κατευθύνονται σε “fake” sites και τα δελεάζουν στο να κάνουν «επενδύσεις» και στη συνέχεια παρέχουν δόλιες αποδόσεις για να συνεχίσουν να επενδύουν. Τα θύματα “παγιδεύονται” νομίζοντας ότι βγάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά, ξεγελιούνται για να επενδύσουν ακόμη περισσότερα και τελικά ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από το εικονικό τους υπόλοιπο. Χρησιμοποιούσαν πλατφόρμες γνωστών crypto επενδυτικών για να δίνουν μια ψεύτικη αίσθηση αυθεντικότητας για τα fake δικά τους.
Δείτε επίσης: Αυστραλία: Προειδοποίηση για phishing που στοχεύει παλαιότερα θύματα

Προστατευτείτε από το «Pig Butchering»
Κάθε φορά που σας προσεγγίζουν με μια επενδυτική ευκαιρία, να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν εγγυημένες αποδόσεις, οπότε αν εμπλέκεται αυτή η υπόσχεση, πιθανότατα πρόκειται για απάτη. Αν κάποιος άγνωστος ή παλιός γνωστός σας πλησιάσει στα μέσα δικτύωσης αντιμετωπίστε τον με καχυποψία. Μπορεί να περάσουν μεγάλες περιόδους χτίζοντας μια σχέση μαζί σας πριν παρουσιαστεί κάποια “μεγάλη” επενδυτική ευκαιρία.

Οι ψεύτικες επενδυτικές εφαρμογές συνήθως δημιουργούν επίσης προειδοποιητικά παράθυρα για antivirus, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ψηφιακά ή δεν κυκλοφορούν από κάποιο νόμιμο προμηθευτή λογισμικού (ISV). Τέλος, πριν καταθέσετε χρήματα σε οποιονδήποτε ιστότοπο, ελέγξτε ξανά ότι η πλατφόρμα είναι νόμιμη, πραγματοποιώντας έναν ενδελεχή έλεγχο ιστορικού στο διαδίκτυο.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS