ΑρχικήsecurityΟυκρανία: Συνελήφθη ομάδα που πραγματοποιούσε crypto scams

Ουκρανία: Συνελήφθη ομάδα που πραγματοποιούσε crypto scams

Η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας (NPU) κατέρριψε ένα δίκτυο τηλεφωνικών κέντρων που χρησιμοποιούνταν από μια ομάδα κυβερνοεγκλήματος που επικεντρωνόταν σε οικονομικές απάτες και στόχευε θύματα crypto scams με το πρόσχημα ότι τους βοηθά να ανακτήσουν τα κλεμμένα κεφάλαιά τους.

crypto scams

Δείτε επίσης: Κινέζοι χάκερ στοχεύουν την Αυστραλία με ScanBox malware

Οι απατεώνες πίσω από αυτά τα παράνομα τηλεφωνικά κέντρα φέρεται να συμμετείχαν και σε απάτη πολιτών της Ουκρανίας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε cryptocurrency, χρυσό και πετρέλαιο.

Σε όλη αυτή τη διασυνοριακή επιχείρηση απάτης, χρησιμοποιούσαν software και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που κατέστησαν δυνατό το spoof των τηλεφωνικών αριθμών των κρατικών τραπεζικών οργανισμών.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι υπάλληλοι των τηλεφωνικών κέντρων παρουσιάστηκαν ως υπάλληλοι αυτών των κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων και απέσπασαν εμπιστευτικά στοιχεία τραπεζικών καρτών πολιτών», αποκάλυψε η NPU.

«Οι διοργανωτές του προγράμματος χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες και πλατφόρμες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν για συναλλαγές συναλλάγματος και cryptocurrency, χρυσού και πετρελαίου για να προσελκύσουν κεφάλαια από ξένους πολίτες, διασφαλίζοντας τη λήψη πολλών κερδών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ενώ ισχυρίζονταν ότι ήταν μέλη μιας λεγόμενης «Community of cryptocurrency brokers», οι εισβολείς χρησιμοποίησαν και στοιχεία επικοινωνίας που ανήκαν σε προηγούμενα θύματα άλλων cryptocurrency scammers για να τους εξαπατήσουν ότι θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τα κλεμμένα κεφάλαιά τους για μια «προμήθεια».

Δείτε επίσης: Επεκτάσεις Chrome με 1,4 εκατομμύρια λήψεις κλέβουν δεδομένα περιήγησης

Ωστόσο, διέκοψαν όλες τις επικοινωνίες αφού ξεγέλασαν τους στόχους για να μεταφέρουν τα χρήματα σε λογαριασμούς που ελέγχονται από τους εισβολείς.

​Ουκρανοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου επιβεβαίωσαν αυτές τις παράνομες δραστηριότητες μετά από εξουσιοδοτημένες έρευνες στην τοποθεσία πολλών «call centers» που συνδέονται με αυτήν την επιχείρηση κυβερνοεγκλήματος και την κατάσχεση εξοπλισμού υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και αρχείων δεδομένων.

Όσοι συνδέονται με αυτό το πρόγραμμα που πραγματοποιούσε τα crypto scams ερευνώνται για συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, απάτη και χρήση κακόβουλου λογισμικού και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατέρριψε ένα άλλο δίκτυο τηλεφωνικών κέντρων στο Lviv που συνδέονταν με ένα κύκλωμα απατεώνων που εξαπάτησαν επενδυτές cryptocurrency σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης: START: Η ρωσική streaming πλατφόρμα υπέστη παραβίαση δεδομένων

Χρησιμοποίησαν αριθμούς τηλεφώνου VoIP (Voice over Internet Protocol) για να κρύψουν την πραγματική τους τοποθεσία ενώ εξαπατούσαν χιλιάδες ξένους επενδυτές.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) δήλωσε πέρυσι ότι περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από απάτες επενδύσεων σε cryptocurrency, σύμφωνα με περίπου 7.000 αναφορές που ελήφθησαν από τον Οκτώβριο του 2020.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ειδοποίησε και τους ιδιοκτήτες crypto για τους απατεώνες που στοχεύουν ενεργά virtual assets σε τηλεφωνικές κλήσεις υποδυόμενοι το προσωπικό υποστήριξης της πλατφόρμας cryptocurrency exchange ή της πλατφόρμας πληρωμών.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS