ΑρχικήsecurityΣυνελήφθησαν διαχειριστές Telegram channels για πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Συνελήφθησαν διαχειριστές Telegram channels για πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η ιταλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Guardia di Finanza – GdF) ανακοίνωσε τη σύλληψη πολλών ατόμων που είναι ύποπτα για τη διαχείριση Telegram channels με σκοπό την προώθηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού (γνωστά ως Green Passes).

πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Για την επιχείρηση σύλληψης, βοήθησαν κάποια στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές της Group-IB. Οι ερευνητές κατάφεραν να αποκαλύψουν τους εγκληματίες, παρά τα μέτρα που είχαν λάβει εκείνοι για να κρατήσουν κρυφή την ταυτότητά τους.

Δείτε επίσης: Pfizer: Κατηγορεί υπάλληλο για την κλοπή δεδομένων σχετικά με το εμβόλιο

Οι έρευνες και οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Veneto, Liguria, Apulia και Sicily στην Ιταλία, και όλοι οι συλληφθέντες ύποπτοι παραδέχθηκαν την παράνομη δραστηριότητα.

Πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού μέσω Telegram channels

Οι συλληφθέντες διαχειρίζονταν τουλάχιστον 35 Telegram channels, που συνολικά είχαν κοινό 100.000 χρηστών. Οι εγκληματίες υπόσχονταν “αυθεντικά” και έγκυρα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην τιμή των 100 ευρώ (113 δολάρια).

Αν και οι πωλητές ισχυρίστηκαν ότι είχαν συνεργούς στο Υπουργείο Υγείας, που μπορούσαν να προσθέσουν ψεύτικες καταχωρίσεις στην εθνική βάση δεδομένων, καθιστώντας έτσι έγκυρα τα QR codes που δημιουργήθηκαν, τα Green Passes ήταν πλαστά.

Ως εκ τούτου, όσοι πλήρωσαν με Bitcoin, Ethereum, PayPal ή Amazon gift cards, εξαπατήθηκαν και έλαβαν μια ψεύτικη κάρτα που δεν θα περνούσε κανέναν έλεγχο εμβολιασμού για τον COVID-19.

Δείτε επίσης: Google: Εκατοντάδες υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τον εμβολιασμό

 Green Passes Telegram
Συνελήφθησαν διαχειριστές Telegram channels για πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

Κίνδυνοι εκβιασμού

Η παράκαμψη των κανονισμών σχετικά με τον εμβολιασμό ή τα τεστ για τον COVID-19 ενέχει τρομερούς κινδύνους. Ο ένας κίνδυνος είναι ο ίδιος ο ιός. Αλλά, σε αυτήν την περίπτωση, οι χρήστες που αγόρασαν πλαστά green passes από τους απατεώνες, έχουν να φοβούνται και για άλλα πράγματα. Τα άτομα αυτά έδωσαν στους απατεώνες τα πλήρη ονόματά τους, τις ημερομηνίες γέννησης, τις διευθύνσεις κ.ά. Οι πληροφορίες χρειάζονται για τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού πλαισίου για να λειτουργήσει η απάτη, αλλά οι απατεώνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες για να τις πουλήσουν σε άλλους εγκληματίες.

Επιπλέον, οι απατεώνες θα μπορούσαν να εκβιάσουν τους αγοραστές πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και να ζητήσουν χρήματα, για να μην  εκθέσουν δημόσια τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης: Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από 250 ευρώ στο Dark Web

Πολλοί χρήστες προκειμένου να παρακάμψουν τους κανονισμούς για την προστασία της κοινότητας, που εξέδωσε ο νομοθέτης για την αντιμετώπιση της εξέλιξης της πανδημίας, προσελκύονται από την ιδέα να αγοράσουν ένα green pass με 100 ευρώ“, είπε η Guarda di Finanza.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι αγοραστές πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού εξαπατήθηκαν και έχασαν τα χρήματά τους, ενώ ακόμα έδωσαν προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία οι εγκληματίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Η αγορά πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού συνεπάγεται ποινή για τους αγοραστές στις περισσότερες χώρες. Επομένως, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι προσπάθησαν να αγοράσουν ψεύτικα green passes, είναι πολλά.

Πηγή: Bleeping Computer

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS