ΑρχικήinetΟι freelancers που μένουν στην Ουκρανία δουλεύουν εν μέσω πολέμου

Οι freelancers που μένουν στην Ουκρανία δουλεύουν εν μέσω πολέμου

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Hanna Kompaniets έλαβε ένα email από την εταιρεία Upwork, ένα website όπου για επτά χρόνια συνδεέται με διαδικτυακούς πελάτες αφού εργάζεται ως virtual assistant. Ένα email που στάλθηκε στους freelancers της πλατφόρμας που μένουν στην Ουκρανία ανέφερε ότι η εταιρεία παρακολουθούσε τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη. «Αρχικά, ελπίζουμε να είστε ασφαλείς», ανέφερε το email. Στη συνέχεια η εταιρεία Upwork έκανε κάποιες προτάσεις στους freelancers από την Ουκρανία «για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τυχόν διαταραχών στις επιχειρηματικές σχέσεις με τους ανεξάρτητους επαγγελματίες και στις σχέσεις με τους πελάτες:» Διατηρήστε τους πελάτες σας updated. «Βεβαιωθείτε ότι όλες οι εργασίες είναι up-to-date.» Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας υπολογιστών και άλλων συσκευών. «Παρακαλούμε μείνετε ασφαλείς, υγιείς και connected», καταλήγει το email που στάλθηκε στους freelancers από την Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Το Reddit κρύβει το r/Russia από Search και Recommendations λόγω παραπληροφόρησης

freelancers Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι freelancers συνεχίζουν να δουλεύουν

Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι εταιρείες λένε ότι από τότε δεν έχουν νέα από την Upwork.

Οι freelancers ή οι gig workers που εργάζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες είναι η κρυφή μηχανή της ουκρανικής οικονομίας και του κόσμου. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί δουλεύουν σε πάρα πολλές πλατφόρμες freelancing όπως οι: Upwork, Fiverr και Freelancer.com, ρωσικών ιστοσελίδων όπως το Fl.ru και ουκρανικών ιστοσελίδων όπως οι Kabanchik.ua και Freelancehunt.com.

Δείτε επίσης: Ρωσία προς Google: Σταματήστε την “παραπληροφόρηση” για την “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία

Μια έρευνα του 2018 από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, υπολόγισε ότι περίπου 500.000 Ουκρανοί ήταν εγγεγραμμένοι σε web platforms – περίπου το 3 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η χώρα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος διαδικτυακός προμηθευτής εργασίας στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Οξφόρδης.

Η επιδημία του Covid-19 μπορεί να αύξησε αυτούς τους αριθμούς ακόμη περισσότερο. Για εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, η Ουκρανία είναι μια ελκυστική πηγή εργασίας. Οι εργαζόμενοι είναι μορφωμένοι, γνωρίζουν την τεχνολογία και συχνά μιλούν άπταιστα ρωσικά και μερικές φορές αγγλικά. Τείνουν να εργάζονται με χαμηλότερους μισθούς από τους Αμερικανούς ή Ευρωπαίους της Δύσης, αν και αμείβονται με ελαφρώς περισσότερα χρήματα από τον μέσο μισθό της Ουκρανίας.

freelancers Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι freelancers συνεχίζουν να δουλεύουν

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν βυθίσει το γραφείο των ελεύθερων επαγγελματιών στο χάος και την αβεβαιότητα. Ο Vlad, ένας επεξεργαστής βίντεο που μένει στη νότια Ουκρανία, λέει ότι συνήθισε τις σειρήνες που ηχούν και κρύβεται μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Οι μάχες πλέον γίνονται περίπου 50 χιλιόμετρα από το σπίτι του. «Αλλά όσο υπάρχει νερό, ρεύμα και ίντερνετ, μπορώ να δουλέψω», λέει ο Vlad. «Πρέπει να δουλέψω για να μπορώ να φάω και να πληρώσω το νοίκι μου».

Εν μέσω πολέμου, ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες επαναδιαπραγματεύονται με πελάτες – και βασίζονται στην καλή τους θέληση. Η Hanna Kompaniets συμφώνησε με δύο σταθερούς πελάτες της Upwork να σταματήσει τα projects τους, αλλά συνέχισε να εργάζεται για άλλους δύο, μερικές φορές στο υπόγειο του σπιτιού της στη Zaporizhma, νοτιοανατολικά της χώρας. Λέει ότι ένας πελάτης της έστειλε και ένα μπόνους μέσω της πλατφόρμας. Ένας σχεδιαστής προϊόντων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, λέει ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για να συνεχίσει τη δουλειά του από τότε που η οικογένειά του εγκατέλειψε το Κίεβο, αλλά λέει ότι εκτιμά την ευελιξία που παρέχει η σύμβαση εργασίας.

Δείτε επίσης: Η Ουκρανία ζητά αποκοπή της Ρωσίας από την παραγωγή videogames

Βέβαια η Upwork σε μια δήλωση της αναφέρει ότι εργάζεται «για να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολλών μελών της ομάδας της που μένουν στην Ουκρανία».

Πηγή πληροφοριών: wired.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS