ΑρχικήsecurityΤο Facebook έκλεισε «troll farm» της κυβέρνησης της Νικαράγουας

Το Facebook έκλεισε «troll farm» της κυβέρνησης της Νικαράγουας

Το Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έκλεισε μια «troll farm» που φέρεται να διευθύνεται από την κυβέρνηση της Νικαράγουας και το κόμμα Sandinista National Liberation Front (FSLN). Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Daniel Ortega διεκδικεί για τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής.

Δείτε επίσης: Facebook whistleblower: Ο Mark Zuckerberg πρέπει να παραιτηθεί από CEO

Facebook

Δείτε επίσης: Facebook Messenger: Πώς να “ξεμπλοκάρετε” ένα χρήστη;

Η εταιρεία — η οποία υιοθέτησε πρόσφατα τη νέα ονομασία “Meta” — έκανε την ανακοίνωση στην “Αναφορά Οκτωβρίου 2021 Coordinated Inauthentic Behavior”.

Το Facebook λέει ότι τον Οκτώβριο, αφαίρεσε 937 λογαριασμούς Facebook, 363 λογαριασμούς Instagram, 140 σελίδες και 24 ομάδες που συνδέονται με την καμπάνια. Όλοι οι λογαριασμοί, οι σελίδες και οι ομάδες φέρεται να συνδέονταν με άτομα στη Νικαράγουα.

Το ονόμασαν «μία από τις πιο διακυβερνητικές επιχειρήσεις troll που έχουμε διακόψει μέχρι σήμερα» και είπαν ότι εμπλέκονται πολλές κρατικές οντότητες.

Το Facebook ορίζει τη «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά» ως απόπειρες «χειραγώγησης της δημόσιας συζήτησης» μέσω ψεύτικων λογαριασμών.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εργάζεται για να σταματήσει τις εκστρατείες που διεξάγονται από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές ομάδες, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί τις «προσπάθειες για την αποκατάσταση της παρουσίας στο Facebook από δίκτυα που προηγουμένως καταργήσαμε». Χρησιμοποιούν μη αυτόματα και αυτοματοποιημένα εργαλεία για τον εντοπισμό των καμπανιών.

Το Facebook δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί εντόπισαν και ανέδειξε τη συγκεκριμένη καμπάνια, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές παρόμοιες εκστρατείες που διεξάγονται από κυβερνητικούς παράγοντες σε δεκάδες χώρες. Η κυβέρνηση της Νικαράγουας και το FSLN επίσης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Δείτε επίσης: Διέρρευσε εικόνα του smart watch του Facebook (τώρα Meta)

Η ομάδα IO Threat Intelligence του Facebook, με επικεφαλείς τους Luis Fernando Alonso και Ben Nimmo, ισχυρίστηκε σε μια αναφορά ότι οι εκστρατείες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018.

Η ομάδα του Facebook σημείωσε ότι αυτή η καμπάνια ήταν “διαφορετική από τις farms περιεχομένου clickbait με οικονομικά κίνητρα που δεν βασίζονται απαραίτητα σε ψεύτικους λογαριασμούς, αλλά χρησιμοποιούν Pages and Groups για να δημοσιεύουν clickbait για να οδηγήσουν τους χρήστες σε ιστότοπους εκτός πλατφόρμας και άλλα κανάλια για δημιουργία εσόδων.”

Η εκστρατεία φέρεται να ξεκίνησε ως απάντηση σε πανελλαδικές διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των φοιτητών και φέρεται να περιλάμβανε τη διάδοση πληροφοριών που «επικεντρώθηκαν στην απαξίωση των διαδηλωτών, στη διάδοση ψευδών πληροφοριών και στη μαζική αναφορά ανθρώπων που αντιτίθενται στην κυβέρνηση».

Οι σελίδες που συμμετείχαν στην καμπάνια είχαν περίπου 585.000 ακόλουθους και σχεδόν 74.500 εντάχθηκαν στις ομάδες που συμμετείχαν. Περίπου 125.000 λογαριασμοί ακολούθησαν τους εμπλεκόμενους λογαριασμούς Instagram, σύμφωνα με το Facebook.

Η εκστρατεία περιλάμβανε και συντονισμένες προσπάθειες να αναφερθούν οι αναρτήσεις και οι σελίδες κυβερνητικών επικριτών στο Facebook ως ένας τρόπος να αφαιρεθούν.

Το Facebook συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις για την αποτυχία του – ή σε ορισμένες περιπτώσεις τη συνενοχή του – σε σχέση με κυβερνητικές εκστρατείες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για κακόβουλους σκοπούς.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS