ΑρχικήsecurityΕκστρατείες παραπληροφόρησης διαδίδουν fake news για hack στις εκλογές των ΗΠΑ

Εκστρατείες παραπληροφόρησης διαδίδουν fake news για hack στις εκλογές των ΗΠΑ

Το FBI και η CISA εξέδωσαν χθες μια ανακοίνωση σχετικά με εκστρατείες παραπληροφόρησης που στοχεύουν τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες, κακόβουλοι παράγοντες διαδίδουν fake news ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία hack σε εκλογικά συστήματα και βάσεις δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων. Αυτές οι εκστρατείες παραπληροφόρησης έχουν ως στόχο την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη σπορά διχόνοιας, τη δυσφήμιση της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας, καθώς και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης του κοινού στα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ.

Το FBI και η CISA επισημαίνουν πως ενώ χάκερς έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια πληροφορίες εγγραφής ψηφοφόρων, η απόκτηση αυτών των δεδομένων δεν επηρέασε τη διαδικασία ψηφοφορίας ή τα αποτελέσματα των εκλογών. Επιπλέον, το FBI και η CISA δεν έχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι οποιοδήποτε hack στις εκλογικές υποδομές των ΗΠΑ έχει εμποδίσει την πραγματοποίηση εκλογών ή έναν εγγεγραμμένο ψηφοφόρο να ψηφίσει, ούτε έθεσε σε κίνδυνο την ακρίβεια των πληροφοριών εγγραφής των ψηφοφόρων ή την ακεραιότητα οποιωνδήποτε ψηφοφόρων.

Εκστρατείες παραπληροφόρησης  hack εκλογές ΗΠΑ

Άλλωστε, οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες εγγραφής των ψηφοφόρων των ΗΠΑ, από τις διαθέσιμες στο κοινό σελίδες αναζήτησης του εκλογικού σώματος των περισσότερων πολιτειών.

Επιπλέον, και οι δύο υπηρεσίες παροτρύνουν τους Αμερικανούς πολίτες να αξιολογήσουν τις πηγές των πληροφοριών που αποκομίζουν και να αναζητήσουν αξιόπιστες και επαληθευμένες πληροφορίες.

Το FBI και η CISA παρέχουν τις ακόλουθες συστάσεις στους Αμερικανούς πολίτες, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης που μιλούν για hack σε εκλογικές υποδομές των ΗΠΑ και πληροφορίες ψηφοφόρων:

  • Αναζητήστε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, επαληθεύστε ποιος δημιούργησε και αναπαρήγαγε το περιεχόμενο και εξετάστε την πρόθεσή του.
  • Βασιστείτε σε κρατικούς και τοπικούς εκλογικούς υπαλλήλους για πληροφορίες σχετικά με τις βάσεις δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων και τα συστήματα ψηφοφορίας.
  • Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ισχυρισμούς που δεν επαληθεύονται.
  • Επαληθεύστε μέσω πολλαπλών αξιόπιστων πηγών τυχόν αναφορές σχετικά με παραβίαση πληροφοριών ψηφοφόρων ή συστημάτων ψηφοφορίας και εξετάστε το ενδεχόμενο αναζήτησης άλλων αξιόπιστων πηγών προτού κοινοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες μέσω social media ή άλλων μέσων.
  • Αναφέρετε στο FBI πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με τις εκλογές, όπως η παραπληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο, την ώρα ή τον τόπο ψηφοφορίας.
  • Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε εργαλεία μέσα στην πλατφόρμα που προσφέρονται από εταιρείες social media για την αναφορά ύποπτων δημοσιεύσεων που φαίνεται να διαδίδουν ψευδείς ή ασυνεπείς πληροφορίες σχετικά με τις πληροφορίες των ψηφοφόρων ή τα συστήματα ψηφοφορίας.
Εκστρατείες παραπληροφόρησης  hack εκλογές ΗΠΑ

Σύμφωνα με την CISA, αυτή η ανακοίνωση αποτελεί μέρος μιας σειράς προειδοποιήσεων για απειλές κατά των εκλογών του 2020, με στόχο να επιτρέψει στο αμερικανικό κοινό να είναι υποψιασμένο για ενδεχόμενα περιστατικά τέτοιας φύσεως.

Έχουν προηγηθεί άλλες δύο ανακοινώσεις που περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι προσπάθειες για hack των εκλογικών υποδομών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν, αλλά όχι να αποτρέψουν τις προσπάθειες ψηφοφορίας, ενώ αναφέρονταν και στη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Τον Αύγουστο, ο William Evanina, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας των ΗΠΑ (NCSC), κοινοποίησε πληροφορίες σχετικά με πραγματικές και συνεχιζόμενες προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές που συνδέονται με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, πριν από τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. Ο Evanina επεσήμανε ότι πριν από τις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ, ξένα κράτη συνεχίζουν να προσπαθούν να επηρεάσουν τις προτιμήσεις και τις προοπτικές των ψηφοφόρων των ΗΠΑ, να αλλάξουν τις πολιτικές της χώρας, να αυξήσουν τη διχόνοια και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στη δημοκρατική διαδικασία. Μπορούν επίσης να επιδιώξουν να θέσουν σε κίνδυνο την εκλογική υποδομή της χώρας, με στόχο την παρέμβαση στη διαδικασία ψηφοφορίας, την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων ή την αμφισβήτηση της εγκυρότητας των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στις αρχές του έτους, το FBI ανακοίνωσε επίσης μια αλλαγή στην πολιτική, ζητώντας την έγκαιρη ειδοποίηση των κρατικών αξιωματούχων για πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο για τις εκλογικές υποδομές των ΗΠΑ.

Επίσης, η Microsoft προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα για κυβερνητικές ομάδες πειρατείας που στοχεύουν οργανισμούς και άτομα που σχετίζονται με τις εκλογικές εκστρατείες των Trump και Biden.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS