ΑρχικήsecurityΙράν: Πρατήρια καυσίμων εκτός λειτουργίας μετά από κυβερνοεπίθεση

Ιράν: Πρατήρια καυσίμων εκτός λειτουργίας μετά από κυβερνοεπίθεση

Τα πρατήρια καυσίμων της Εθνικής Εταιρείας Διανομής Πετρελαιοειδών του Ιράν (NIOPDC) σταμάτησαν να λειτουργούν σήμερα λόγω κυβερνοεπίθεσης που έπληξε ολόκληρο το δίκτυο διανομής.

Το περιστατικό έχει δημιουργήσει μια σειρά από hacks σε ηλεκτρονικές διαφημιστικές πινακίδες δρόμων για την εμφάνιση μηνυμάτων που απαιτούν εξηγήσεις ή ζητούν καύσιμα.

Το δίκτυο NIOPDC διαθέτει περισσότερους από 3.500 σταθμούς σε όλη τη χώρα και προμηθεύει προϊόντα πετρελαίου για περισσότερα από 80 χρόνια.

Δείτε επίσης: Acer: Επιβεβαίωσε την παραβίαση δεδομένων μετά την κυβερνοεπίθεση

Πρατήρια καυσίμων

Δείτε επίσης: Πανεπιστήμιο του Sunderland: Εκτός λειτουργίας λόγω κυβερνοεπίθεσης

Οι χάκερ επαναλαμβάνουν μια προηγούμενη επίθεση

Μια έρευνα αναζητά την αιτία της αναστάτωσης και δεν υπάρχουν δημόσιες πληροφορίες για το ποιος το έκανε αυτή τη στιγμή, αλλά το Ιράν κατηγορεί μια εχθρική χώρα.

Μια ένδειξη, η οποία θα μπορούσε επίσης να είναι “false lead”, είναι ένα μήνυμα που εμφανίζεται στα μηχανήματα που γράφει “cyberattack 64411”.

Το σημείωμα είναι μια αναφορά σε μια κυβερνοεπίθεση που έγινε τον Ιούλιο η οποία διέκοψε τη λειτουργία της σιδηροδρομικής υπηρεσίας του Ιράν. Οι επιτιθέμενοι τροποποίησαν επίσης τους πίνακες μηνυμάτων των σιδηροδρόμων για να πουν ότι οι χάκερ προκάλεσαν την καθυστέρηση ή την ακύρωση των τρένων και εμφάνισαν τον αριθμό τηλεφώνου του γραφείου του Ανώτατου Ηγέτη Ali Khamenei.

Μια έρευνα από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne αποκάλυψε ότι το σύστημα του σιδηροδρομικού σταθμού του Ιράν στοχεύτηκε με malware που δημιουργήθηκε ειδικά για τη διαγραφή δεδομένων (file wiper) και ονομαζόταν Meteor.

Η σημερινή επίθεση άφησε ορισμένους Ιρανούς να περιμένουν για ώρες να ανοίξουν τα βενζινάδικα και έμειναν χωρίς καύσιμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το μήνυμα «cyberattack 64411» εμφανίστηκε σε πελάτες που προσπάθησαν να βάλουν καύσιμα με 5 σεντς το λίτρο ή 20 σεντ το γαλόνι χρησιμοποιώντας κάρτες που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Olympus: Τα συστήματα της χτυπήθηκαν από κυβερνοεπίθεση

Καθώς διαδόθηκαν τα νέα ότι το δίκτυο διανομής NIOPDC δέχεται επίθεση, οι ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες σε πολλές πόλεις του Ιράν άρχισαν να εμφανίζουν μηνύματα που έλεγαν «Khamenei! Πού είναι τα καύσιμα μας;» και «Δωρεάν καύσιμα στο σταθμό Jamaran».

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά ότι η διακοπή του βενζινάδικου προκλήθηκε από τεχνική δυσλειτουργία και αργότερα σημείωσαν ότι το ζήτημα οφειλόταν σε κυβερνοεπίθεση.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του BBC, Shayan Sardarizadeh και Kian Sharifi, η ιρανική κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε τις αναφορές για κυβερνοεπίθεση που έπληξε τα πρατήρια καυσίμων και το Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνοχώρου του Ιράν πιστεύει ότι το περιστατικό χρηματοδοτείται από κάποιο κράτος, αν και είναι νωρίς να πούμε ποια χώρα βρίσκεται πίσω από αυτό.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS