ΑρχικήinetΑυξήθηκαν κι άλλο οι τιμές στις κάρτες γραφικών των AMD και Nvidia

Αυξήθηκαν κι άλλο οι τιμές στις κάρτες γραφικών των AMD και Nvidia

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες βιομηχανίες σήμερα είναι η παγκόσμια έλλειψη chip. Το πρόβλημα δεν φαίνεται να υποχωρεί και οι επιπτώσεις είναι όλο και πιο φανερές στους καταναλωτές. Οι τιμές σε δημοφιλείς κάρτες γραφικών, όπως αυτές των Nvidia και AMD συνεχίζουν να αυξάνονται και η κατάσταση έχει γίνει τόσο τραγική που οι τιμές για ορισμένες GPU κοστίζουν τώρα 83% παραπάνω από το MSRP (Manufacturer’s Suggested Retail Price-τιμή που προτείνει ο κατασκευαστής στους πωλητές των προϊόντων του).

Δείτε επίσης: Γιατί οι Apple, Amazon, Facebook, Tesla σχεδιάζουν τα δικά τους chip;

AMD Nvidia GPU κάρτες γραφικών

Σύμφωνα με τα ενημερωμένα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 3DCenter, οι τιμές για τις κάρτες γραφικών Nvidia είναι τώρα 72% πιο ακριβές από το MSRP. Οι GPU της AMD είναι ακόμη ακριβότερες (83% πάνω από την προτεινόμενη τιμή του κατασκευαστή). Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τις κάρτες της AMD ήταν 74% τον Σεπτέμβριο, και της Nvidia 70%. Επομένως, μιλάμε για σημαντική αύξηση σε μόλις ένα μήνα.

Τα SKUs για τις GPU της AMD που επηρεάστηκαν ήταν μέρος της σειράς Radeon RX 6000. συγκεκριμένα, τα 6700 XT, 6800, 6800 XT και 6900 XT. Τα SKU της Nvidia περιελάμβαναν πολλά από τη σειρά GeForce RTX 30: τα 3060, 3060Ti, 3070, 3080 και 3090.

Δείτε επίσης: Η NVIDIA θα λανσάρει τρεις νέες κάρτες γραφικών τον Ιανουάριο του 2022

Από την άλλη μεριά, ένα καλό νέο είναι ότι τα επίπεδα διαθεσιμότητας για τις κάρτες γραφικών τόσο της Nvidia όσο και της AMD βελτιώθηκαν κάπως τον Οκτώβριο, θέτοντας τέλος σε μια περίοδο τριών μηνών όπου το στοκ ήταν περιορισμένο.

Πληροφορίες σχετικά με τις αυξήσεις τιμών ελήφθησαν από Γερμανούς λιανοπωλητές. Ωστόσο, η κατάσταση είναι παρόμοια και αλλού.

Δείτε επίσης: Φτερωτό μικροτσίπ είναι η μικρότερη ιπτάμενη δομή που έχει φτιαχτεί ποτέ

τιμές κάρτες γραφικών

Η έλλειψη καρτών τους προηγούμενες μήνες και οι υψηλές τιμές σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με τους cryptominers, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν κάρτες γραφικών για crypto-mining σκοπούς. Υπάρχει ακόμη και νέο λογισμικό που αποφεύγει το LHR limiter της Nvidia επιτρέποντας στους χρήστες να εξορύξουν δύο νομίσματα ταυτόχρονα. Η AMD, εν τω μεταξύ, αρνείται τους ισχυρισμούς ότι δίνει προτεραιότητα στην πώληση καρτών σε crypto miners έναντι των gamers.

Επιπλέον, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης chip, άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να συμβάλουν στις αυξημένες τιμές των καρτών. Βασικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη, οδηγώντας αναπόφευκτα σε υψηλότερο κόστος για τους προμηθευτές. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν και άλλο οι τιμές της μητρικής πλακέτας και των GPU. Η ζήτηση γενικά για CPU και GPU έχει εκτοξευθεί, προκαλώντας τους κατασκευές chip να αυξήσουν τις τιμές.

Πηγή: Techspot

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS