ΑρχικήsecurityΗ Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η...

Η Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η Apple από το iOS

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ένας καθηγητής πληροφορικής στο Trinity College Dublin, ένα τυπικό Android handset συλλέγει περίπου 20 φορές περισσότερα data για τον χρήστη του, συγκριτικά με ένα αντίστοιχο iPhone handset. Αυτό σημαίνει ότι η Google συλλέγει 20 φορές περισσότερα data από το Android, από ό,τι η Apple από το iOS.

Συγκεκριμένα, ο ερευνητής Doug Leith, που είναι και πρόεδρος πληροφοριακών συστημάτων του Trinity College, διαπίστωσε μέσω της μελέτης του ότι τόσο το iOS όσο και το Android συλλέγουν και στέλνουν συνεχώς τα λεγόμενα δεδομένα τηλεμετρίας στην Apple και την Google, αντίστοιχα. Οι πληροφορίες που συλλέγονται ποικίλουν – από την εισαγωγή κάρτας SIM σε smartphone έως την αλληλεπίδραση με hardware και apps.

Διαβάστε επίσης: Νέο Android malware εμφανίζεται σαν ενημέρωση συστήματος!

Η Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η Apple από το iOS
Η Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η Apple από το iOS

Οι ρουτίνες συλλογής δεδομένων ενδέχεται να εκτελούνται όταν ένας χρήστης δεν είναι συνδεδεμένος, όταν έχει εξαιρεθεί από τη συλλογή δεδομένων στις ρυθμίσεις απορρήτου, ή ακόμα και όταν το handset βρίσκεται σε αδράνεια. Όπως αναφέρει ο Leith, το iOS μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με το IMEI (International Mobile Equipment Identity), τον σειριακό αριθμό hardware, τον σειριακό αριθμό SIM, τον αριθμό τηλεφώνου, τα IDs συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των UDID και ad ID, της τοποθεσίας, των cookies, της τοπικής διεύθυνσης IP και των κοντινών διευθύνσεων Mac. Το Android στέλνει παρόμοια δεδομένα, συμπεριλμβανομένης της διεύθυνσης MAC μιας Wi-Fi συσκευής, αλλά δεν «αγγίζει» την τοποθεσία μιας συσκευής, την τοπική διεύθυνση IP και τις κοντινές διευθύνσεις Wi-Fi Mac.

Δείτε ακόμη: Microsoft: Σταματά την υποστήριξη του Cortana App σε iOS και Android

Αυτό που ξεχωρίζει είναι ο όγκος των πληροφοριών που συλλέγονται, τονίζει ο Leith. Σύμφωνα με την έρευνά του, το Android στέλνει περίπου 1ΜΒ δεδομένων στην Google κατά την εκκίνηση, ενώ το iOS στέλνει στην Apple περίπου 42KB. Όταν ένα handset είναι αδρανές, το Android στέλνει άλλο ένα 1MB κάθε 12 ώρες, το οποίο συγκρίνεται με περίπου 52 KB από το iOS. Στις ΗΠΑ, η Google εκτιμάται ότι συλλέγει 1,3 TB δεδομένων από τους χρήστες της κάθε 12 ώρες, ενώ εντός των ίδιων ωρών, η Apple συλλέγει 5,8 GB.

Τα δεδομένα που μετρήθηκαν από τον Leith συλλέχθηκαν κατά την πρώτη εκκίνηση μετά την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, όταν τοποθετήθηκε ή αφαιρέθηκε μια κάρτα SIM ενώ ένα handset ήταν αδρανές, όταν προβλήθηκε η οθόνη ρυθμίσεων, όταν ενεργοποιήθηκε ή απενεργοποιήθηκε η τοποθεσία και όταν ο χρήστης συνδέθηκε στο προεγκατεστημένο app store.

Η Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η Apple από το iOS
Η Google συλλέγει 20x περισσότερα data από το Android από ό,τι η Apple από το iOS

Πρόταση: Bitcoin scam app στο Apple App Store έκλεψε τα Bitcoin χρήστη

Η Google ισχυρίζεται ότι η μεθοδολογία του Leith είναι λανθασμένη, προσθέτοντας ότι η συλλογή δεδομένων αποτελεί βασική λειτουργία οποιασδήποτε συνδεδεμένης συσκευής. Επιπλέον, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας αμφισβήτησε την εγκυρότητα της έρευνας.

Τέλος, ο Leith προειδοποιεί ότι οι πρακτικές συλλογής δεδομένων είναι εγγενώς επικίνδυνες, προσθέτοντας ακόμη πως υπάρχουν λίγες (ή και καθόλου) ρεαλιστικές επιλογές για την αποτροπή αυτής της κοινής χρήσης δεδομένων.

Πηγή πληροφοριών: appleinsider.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS